Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izvrsno more na zadarskim plažama

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.07.2009. 22:00
Izvrsno more na zadarskim plažama

Foto: Irena JURJEVIĆ



Ove godine more se ispituje na 93 lokacije. Od tog broja , najveći broj ispitivanja točaka na plažama financira Zadarska županija, 53, a Grad Zadar 13 na potezu od Punte Bajlo do kraja Dikla
Rezultati šestog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora koje ovih dana proveo zadarski Zavod za javno zdravstvo govore kako je more na svim plažama u Zadarskoj županiji na kojima se vrši ispitivanje zabilježeno more prve i druge kategorije, odnosno izvrsne i dobre kakvoće.
Mjerenje saliniteta
Kriteriji za uzorkovanje, metode ispitivanja i ocjenjivanje kakvoće mora, koja je utemeljena na smjernicama Direktive EU o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije.
Ciljevi stalnog ispitivanja kakvoće mora na plažama su zaštita zdravlja kupača i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, utvrđivanje eventualnih izvora onečišćenja na plažama i objavljivanje rezultata radi turističke promidžbe mora i morskog okoliša. Rezultati ispitivanja objavljuju se putem domaćih i inozemnih medija od kojih treba istaknuti ADAC, reviju njemačkog autokluba koja izlazi u milijunskoj nakladi i u kojoj se njemački i ostali turisti s njemačkog govornog područja mogu informirati o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana. Inače, ADAC se promovira svake godine na Turističkom sajmu u Berlinu.
Posjetimo, program praćenja kakvoće mora na plažama provodi se od 1. svibnja do 30. rujna. Uzorci mora uzimaju se na plažama svakih 15 dana, i to deset puta u sezoni kupanja. Prilikom uzorkovanja opažaju se osnovni meteorološki uvjeti kao i vizualni pregled mora: boja, prozirnost, prisutnost plivajućih otpadnih tvari i masnoća. Na mjestu uzorkovanja određuje se temperatura mora, zraka, brzina i smjer vjetra te stanje mora.
Novost koju je donijela nova Uredba o kakvoći mora jest mjerenje saliniteta. Naime, u laboratoriju se mjeri salinitet i određuju mikrobiološki pokazatelji i to ciljano indikatori fekalnog zagađenja, enterokoki kao pokazatelj starijeg onečišćenja i E. coli kao pokazatelj svježijeg onečišćenja.
Ocjena se provodi prema graničnim vrijednostima za mikrobiološke pokazatelje iz Uredbe i opisuje kao izvrsna, dobra ili zadovoljavajuća.
Ispitivanje na 93 lokacije
Ove godine more se ispituje na 93 lokacije. Od tog broja najveći broj ispitivanja točaka na plažama financira Zadarska županija, 53, i Grad Zadar 13. Ostali uključeni u program ispitivanja su Grad Biograd, Općina Povljana, Turistička zajednica Zadarske županije, Grad Pag, Turistička zajednica Zaton, Borik d.o., Punta Skala, Grad Nina, Općina Sv. Filip i Jakov, Općina Pakoštane, Općina Bibinje, Općina Kolan, Turistička zajednica grada Zadra, Turistička zajednica grada Paga, Turistička zajednica Vir, Hoteli Pag d.o.o. i Autokamp Šimuni.
U Zadru se, na potezu od Punte Bajlo do kraja Dikla, more ispituje na 13 lokacija. Riječ je o točkama Punta Bajlo, Arbanasi škola, hotel “Kolovare”, Kolovare – mulić, bazen, Puntamika – zapad, Vitrenjak, Jadran, Borik, Borik – hotel “Donat”, Zgon, Diklovac – sjever i Diklo sjever. Na potezu od Kožina do Vira, more se ispituje na 15 lokaciju, i to u Kožinu, Petrčanima, Punta Skali, Zatonu, Ninu, Vrsima, Privlaci i Viru. Na 15 točaka more se ispituje i od Bibinja do Draga, i to u Bibinjama, Sukošanu, Sv. Petru, Turnju, Sv. Filipu i Jakovu, Bigoradu, Pakoštanama i Dragama. Na potezu od Vrgade do Ugljana, more se ispituje u Vrgadi, Tkonu, Pašmanu, Neviđanima, Dobropoljani, Ždrelcu, Kukuljici, Kalima, Preku, Poljani i Ugljanu, i to na 12 točaka. Osam točaka ispituje se u podvelebitskom dijelu Zadarske županije, i to u Tribnju Kruščici, Selinama, Rovanjskoj, Maslenici, Novigradu, Posedarju, Kruševu i Donjem Karinu. Od Paga do Ražanca ispituje se 13 točaka, i to u Ražancu, Rtini, Povljani, Pagu, Kolanu, Mandrama i Šimunima. Što se tiče otoka, tamo se more ispituje na 17 lokacija, i to na Olibu, Silbi, Premudi, Istu, Molatu, Zverincu, Sestrunju, Rivnju, Ižu Malom, Ižu Velom, Ravi i Dugom otoku, odnosno Salima, Luci i Božavi.