Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otočni liječnici istodobno u ambulanti i hitnoj službi

Autor:

23.07.2009. 22:00
Otočni liječnici istodobno u ambulanti i hitnoj službi

Foto: Zvonko KUCELIN



U vrijeme sezone imamo angažirana dva dodatna liječnička tima u Zadru i u Biogradu. Također, po jedan dodatan tim formiran je u Pagu i Starigradu, a zbog povećanog obima posla sezonski liječnički tim angažiran je i na autocesti, kaže Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadar, ističući kako je jedino nepopunjeno mjesto u mreži u Gračacu, gdje trenutno postoji potreba za liječnikom
Ambulanta Preko svako poslijepodne, te tijekom noći i vikendima pokriva dežurstva za otoke Ugljan i Pašman, dok tijekom dana svaki od liječnika radi u svojoj ambulanti. Sedam je liječničkih timova, dva na Pašmanu i pet na Ugljanu, no specifičnost otočne medicine, kaže liječnik Radovan Jozić, upravo je ta što tijekom jutra doktori ne rade samo kao liječnici opće prakse, već i kao služba hitne pomoći
Nedostatak liječnika u vrijeme turističke sezone, kada je broj pacijenata u ambulantama kao i broj dežurstava i intervencija Hitne medicinske pomoći povećan, problem je na koji se posljednjih godina sve više upozorava. Na području Zadarske županije zbog povećanih potreba angažirani su dodatni liječnici i trenutno je liječničkim timovima pokrivena većina punktova, no pojedina mjesta, poput Gračaca ipak još uvijek nisu riješena. Također, velika je preopterećenost nedovoljnog broja liječnika na ljeti prenapučenim otocima.
Kronični nedostatak ambulantnih liječnika
– U vrijeme sezone, tijekom srpnja i kolovoza, imamo angažirana dva dodatna liječnička tima u Zadru i u Biogradu. Također, po jedan dodatan tim formiran je u Pagu i Starigradu, a zbog povećanog obima posla sezonski liječnički tim angažiran je i na autocesti odnosno dijelu koji prolazi kroz našu županiju, kaže Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadar, napominjući kako se radi o timovima koje dijelom financira Županija, a dijelom jedinice lokalne samouprave. Jedino nepopunjeno mjesto u mreži, ističe, je u Gračacu, gdje trenutno postoji potreba za liječnikom.
Da je upravo sezona vrijeme kada je manjak liječnika vidljiviji, potvrđuje i dr. Robert Županović, pomoćnik ravnateljice Doma zdravlja, no nada se kako će se situacija ipak uspjeti povoljno riješiti.
– Ambulantnih liječnika kronično nedostaje i to nije samo problem Zadra, već i Šibenika, Splita i drugih gradova. Pritisak pacijenata ove je godine manji odnosu na lani. Dosta dobro funkcioniramo, nema nervoza i čekanja. No, uglavnom su kaže i Županović, problematičnija mjesta izvan Zadra. Osim Gračaca, ponekad je problem organizacija zdravstvene zaštite na Viru i u Starigradu. A očekuje se da će u kolovozu pojedini liječnici otkazati iz privatnih razloga.
– Zbog najavljenih odlazaka moglo bi biti problema u kolovozu. Kontaktirat ćemo stoga dodatno liječnike koji su na raspolaganju. Liječnici se traže i preko Zavoda za zapošljavanje, no kaže Županović, ni tamo ih nema prijavljenih. Javlja se stoga potreba i za angažiranjem liječnika iz drugih županija, pa tako trenutno ima liječnika iz Zagreba koji rade u Biogradu. Također, u cilju kompletiranja liječničkoga kadra koji u sezoni nedostaje, pozvani su i liječnici u mirovini koji imaju važeće odobrenje za rad.
Bez slobodnog dana 15 godina
Pri funkcioniranju zdravstvene zaštite na otocima, kaže nam liječnik Radovan Jozić, problemi se u vrijeme sezone itekako osjete. Ambulanta Preko svako poslijepodne, te tijekom noći i vikendima pokriva dežurstva za otoke Ugljan i Pašman, dok tijekom dana svaki od liječnika radi u svojoj ambulanti. Sedam je liječničkih timova, dva na Pašmanu i pet na Ugljanu, no specifičnost otočne medicine, kaže Jozić, upravo je ta što tijekom jutra doktori ne rade samo kao liječnici opće prakse, već i kao služba hitne pomoći. Odazivaju se na sve krizne slučajeve i praktički rade dva posla odjednom, što je u vrijeme velikih gužvi, jako teško uskladiti.
– Problem je također i kada su u pitanju dežurstva, te bi sigurno bilo potrebno imati dva tima, barem tijekom tri ljetna mjeseca, kaže dr. Jozić, napominjući kako se bez ijednog slobodnog dana u sezoni radi već 15 godina. Uz jako veliki broj turista, broj pacijenata penje se na preko 1500, što je izuzetno veliko opterećenje. Nakon trideset sati nespavanja jako je teško normalno funkcionirati, te bi zbog kvalitete rada dodatni liječnici sigurno bili dobrodošli.
No, jedan važan korak naprijed za otoke je ipak učinjen. Općina Preko prije tri godine je nabavila plovilo, pa po pitanju brzog zbrinjavanja pacijenata liječnički timovi jako dobro funkcioniraju.
– Za manje od petnaest minuta, pacijent je zbrinut u bolnici. Brod je nabavljen za prijevoz pacijenata sa Ugljana i Pašmana, ali po potrebi, kaže Jozić, izlazi i na druge otoke.
Doktor Bruno Šooš, zadužen je za otoke Ist i Molat, gdje s obzirom da radi o manjim otocima, ljeti, unatoč nešto većem obimu posla, pacijente u okviru primarne zdravstvene zaštite uspijevaju zbrinuti bez dodatnih timova. No, ako se radi o ozbiljnijim teškoćama pacijenata, poput infarkta, prijeloma i slično, onda je to ipak veći problem.
– Ako se nešto dogodi na Molatu prepušteni smo nečijoj dobroj volji. Medicinska služba nema svoje plovilo za prijevoz pacijenata, pa se u tim slučajevima obraćamo Pomorskoj policiji i Lučkoj kapetaniji, a nerijetko, prijevoz se traži u privatnom aranžmanu. No, to znatno ugrožava pacijenta, kaže Šooš, ističući kako bi se uz vlastiti brod vrijeme prijevoza sigurno skratilo sa 3 do 4 na manje od sat vremena.
– Uz Ist i Molat, tu su i otoci Silba, Olib i Premuda, i sigurno je da bi za ovaj sjeverni dio zadarskog arhipelaga jedno plovilo svakako bilo dobrodošlo. Nadamo se, zaključuje Šooš, da će se u sljedećoj sezoni to ipak uspjeti realizirati.