Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Štandovi “ulaze” u muzej

Autor:

23.07.2009. 22:00
Štandovi “ulaze” u muzej


Najbolnije je to što smo zaista uložili velika financijska sredstva u ekrane u smjeru Kalelarge, uložili smo i u nove fotografije, a ništa od toga se ne vidi. Osim toga, platili smo ljude da očiste fasadu, no tu se peku kokice, palačinke, kukuruz, prodavači se naslanjaju, ne obaziru se i već sada je fasada zaprljana, kazala je Giunio
Iako se ovih dana konstantno govori o slaboj turističkoj sezoni, o smanjenju broja gostiju u odnosu na prijašnje godine, za zadarski Arheološki muzej to se ne može reći. Doznajemo to u razgovoru s Marinom Brkić, tamošnjom djelatnicom koja radi na ulazu u ovaj muzej i koja, s obzirom da je jedina u izravnom kontaktu s posjetiteljima najbolje upoznata s brojem i strukturom gostiju.
Augustova motivacija
Potvrdila je stoga kako je posjećenost već sada premašila onaj interes turista koji je imala prije same obnove muzeja, zbog koje je posljednje dvije sezone turistima bila uskraćena ova kulturna ponuda.
– Posjećenost je već sada puno veća u odnosu na vrijeme prije obnove muzeja, odnosno mjeseci svibanj i lipnj bilježe čak 500 gostiju više nego u istom razdoblju 2006. godine. S obzirom da je u srpnju započela špica sezone, upravo ovih dana se osjeća najveći interes, tako da, iako smo zadovoljni, do kraja sezone očekujemo još veću posjećenost, kazala je Brkić, naglasivši kako su sada, u samoj sezoni, najčešći individualni posjetitelji, za razliku od razdoblja predsezone i posezone, kada se očekuje veći broj grupnih posjeta.
Što se tiče strukture gostiju ona je, kako naglašava djelatnica, raznolika, tako da su među stranim turistima najbrojniji Španjolci, zatim Česi, Talijani te Francuzi, dok su domaći posjetitelji, najčešći “vikend gosti”. Kao mogući razlog povećanju posjećenosti Brkić navodi i cjelodnevno radno vrijeme, a ne dvokratno, po kojem je muzej radio sve do ove sezone.
– Povećanju interesa zasigurno je pridonijela i znatiželja zbog obnove muzeja, a možda i to što je prostor od ove sezone klimatiziran i ugodan, što prije obnove nije bilo, kazala je Brkić, naglasivši kako su interesi posjetitelja također raznoliki, a kip Cara Augusta postavljen na ulazu još uvijek je najčešći motiv ulaska u muzej, nakon kojeg se neki gosti odluče obići cijeli sve eksponate.
Cijena ulaznice je 10 kuna po osobi te 8 kuna za grupe, a četvrtkom je u zadarskom Arheološkom muzeju, kao i u svim muzejima u Hrvakoj ulaz slobodan.
Da podsjetimo, muzej je, nakon opsežne obnove vrata otvorio još u studenom, a radovima na obnavljanju stropova, rasvjete i klimatizacije te postavljanju prijevoda na engleski pored svakog izloška, obnovljeni su Prapovijesni i Srednjovjekovni odjel. Onaj, pak, dio koji je predviđen za antičku zbirku, a koji zahtijeva mnogo posla kao i financijsku podršku, turiste je trebao dočekati već iduće sezone. No, kako navodi Kornelija Giunio, voditeljica Antičkog odjela, imajući u vidu aktualnu financijsku krizu, u planirani završetak radova teško je povjerovati.
Prigovori bez odgovora
Za sada je, naime, za novi stalni postav antike izrađen idejni projekt, a ono što slijedi jest ugovaranje izvedbenog projekta, do kada je cijeli proces potrebno uskladiti sa zakonom te dobiti odobrenje i novčanu podršku Ministarstva kulture. U planu je i to da spomenuti izvedbeni projekt obuhvati i pokretno dizalo, čime bi se riješio problem kretanja invalida i starijih osoba po odjelima muzeja. S obzirom da je riječ o sadržaju koji ovaj muzej i po zakonu mora imati, njegova je gradnja neizostavni dio izvedbenog projekta.
– Trenutačno smo u fazi čekanja. Mi smo napravili sve što je potrebno i da bismo nastavili dalje potrebna su nam financijska sredstva čije odobrenje čekamo od Ministarstva. S obzirom da nam trebaju sredstva za nove vitrine te za dizalo, riječ je o velikim iznosima kojima se, s obzirom na recesiju, u ovom trenutku ne nadamo previše, kazala je Giunio, kazavši kako i nade da će i ovaj odjel biti spreman iduće sezone, padaju u vodu.
Ono što se vrlo često vezuje uz zadarski Arheološki muzej, jesu štandovi na šetnici postavljeni točno ispred muzejskih izloga. Ova je situacija posljednjih godina itekako opravdan razlog za negodovanje uprave muzeja, a nerijetko i samih građana, kojima je, s obzirom da tijekom zime uživaju u pogledu na vitrine u izlogu, nejasno zašto je taj pogled uskraćen turistima.
– Najbolnije je to što smo zaista uložili velika financijska sredstva u ekrane u smjeru Kalelarge, uložili smo i u nove fotografije, a ništa od toga se ne vidi. Osim toga, platili smo ljude da očiste fasadu, no tu se peku kokice, palačinke, kukuruz, prodavači se naslanjaju, ne obaziru se i već sada je fasada zaprljana, kazala je Giunio, naglasivši kako su, uz sve to, štandovi blokirali i vatrogasni izlaz muzeja.
Istaknula je također kako je i sama svjedok čuđenja i samih građana, koji je nerijetko zaustavljaju s pitanjima je li ovako nešto moguće, no očito je da su svi prosvjedi muzeja uzaludni.
– Obraćali smo se Gradu Zadru u više navrata, no to ništa ne vrijedi. Kažu nam da štandovi imaju dozvolu, da oni donose novac i dalje nema rasprave. Čini mi se da sve ukazuje na to da se ovaj problem neće nikada riješiti, zaključila je Giunio.