Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Uplovljavanje” u Crvenu luku 30 kuna

Autor: Julijana Bačić

23.07.2009. 22:00
“Uplovljavanje” u Crvenu luku 30 kuna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mislim da cijena parkirališta od 30 kuna za cijeli dan nije previsoka. Pristup obalnom području je slobodan te se na plažu može doći i okolnim putovima iz smjera Biograda ili pješice iz Pakoštana, tako da oni koji ne žele parkirati automobil na našem parkiralištu koje je privatno, mogu parkirati svoj automobil i drugdje, kazala je Ćurković
Plaža u turističkom naselju Crvena luka od 2002. do 2007. godine bila je nedostupna kupačima koji nisu gosti naselja. Od prošle godine, ulaz na plažu je dopušten i ostalim kupačima, ali su brojni kupači zbunjeni cijenama usluga parkirališta te ne znaju plaćaju li na ulazu parkiranje ili ulaz na plažu.
Ulaz na plažu besplatan?!
Kako doznajemo, na ulazu na plažu neki parkiralište plate “dvjema pivama”, neki djelatniku na ulazu na plažu daju 10 kuna, a neki parkiralište plate po punoj cijeni. Parkiralište se, naime, naplaćuje po cijeni od 30 kuna, bez obzira na to koliko se dugo zadržavate na plaži. To je cijena cjelodnevnog parkirališnog mjesta, ali toliki iznos ćete platiti i ako na plaži ostanete samo sat ili dva. Građani su zbunjeni cijenom te usluge te nerijetko o njoj diskutiraju s djelatnicima Crvene luke d.d.
Kako doznajemo od Anamarije Ćurković iz Crvene luke, parkiralište se na plažu naplaćuje po jedinstvenoj cijeni od 30 kuna za cijeli dan.
– Mislim da cijena parkirališta od 30 kuna za cijeli dan nije previsoka, pristup obalnom području je slobodan te se na plažu može doći i okolnim putovima iz smjera Biograda ili pješice iz Pakoštana, tako da oni koji ne žele parkirati automobil na našem parkiralištu koje je privatno, mogu parkirati svoj automobil i drugdje, kazala je Ćurković.
Osim usluge parkiranja, u Crvenoj se luci zasad nudi još samo usluga iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, a za one kojima je cijena parkiranja preskupa ili se na plaži zadržavaju samo kraće vrijeme, kako ističe Anamarija Ćurković, postoje ostali pristupni putovi kojima se može doći na plažu. Dakle, Crvena luka d.d. naplaćuje parkiranje na plaži koja ne nudi nikakave druge sadržaje osim mora i sunca pa su stoga razumljiva negodovanja kupača.
Talijanski vlasnici Turističkog naselja Crvena luka 2007. godine dobili su dvadesetogodišnju koncesiju na istoimenu plažu. Prema ugovoru koji je Zadarska županija sklopila s koncesionarom tvrtkom Crvena luka, ulaz na plažu ne smije se naplaćivati niti je se može ograditi, a kako ističu u Crvenoj luci d.d., oni naplaćuju samo ulaz na privatno parkiralište.
Još ne gore četiri zvjezdice
Crvena luka dobila je koncesiju na natječaju na kojem su bili povoljniji od bigradske tvrtke Bošane. Uprava Turističkog naselja Crvena luka kod Biograda, predvođena direktorom Dinom Mottom, prilikom pruzimanja Crvene luke najavila je cjelokupnu obnovu kapaciteta kojom bi trebala dobiti visoke četiri zvjezdice. Do obnove, međutim, nije došlo još uvijek pa napola uništeno hotelsko naselje još uvijek zjapi prazno i neuređeno. Dosad se u turističkom naselju Crvena luka nije obnovilo ništa, ali planova za budućnost ne nedostaje.
– Iako se još uvijek nije započelo s obnovom Turističkog naselja Crvena luka, mi smo u procesu izrade projekata, dobivanja raznoraznih dozvola te se nadamo da ćemo s obnovom što prije moći započeti, istaknula je Ćurković.
Početkom ove godine direktor Crvene luke d.d. Dino Motta najavio je u medijima, obnovu hotelskog naselja. Njegovi su planovi u hotelskom dijelu sa sadašnjih 119 soba doći na 230, dok bi se u naselju 184 postojeće smještajne jedinice smanjile na 132, dakako, kvalitetnije i komfornije. U hotelima će, kako je najavio Motta, biti 550 postelja, a u naselju 400. Što se pak tiče zapošljavanja, uz ove sadašnje u obnovljenoj Crvenoj luci bit će mjesta za oko 150 djelatnika.
Prilikom dobivanja koncesije iz Crvene luke d.d najavili su zapošljavanje 30 djelatnika, da bi godinu dana poslije otpustili 18 radnika s dogovorenim otpremninama te zadržali samo njih 9.
Crvena luka će za dvadesetogodišnje koncesioniranje 75 tisuća metara četvornih pomorskog dobra Županiji platiti naknadu od 4 milijuna kuna. U koncesiju ide i susjedna pješčana uvala koju je više od 30 godina koristio francuski Club Mediterane koji je odustao od tog naselja.