Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Cedevita spremna, ostali ne žure

Autor: Roman Morović

23.07.2010. 22:00
Cedevita spremna, ostali ne žure

Foto: Zvonko KUCELIN



Na Višnjiku žele pri dovođenju pojačanja prvo pokušati angažirati domaće, po mogućnosti zadarske igrače, a tek ako to ne uspije, krenuti na inozemno tržište
Još je nekoliko tjedana ostalo do početka priprema četiri vodeća hrvatska košarkaška kluba, od kojih je jedan (Cedevita) već kompletirao igrački roster za sljedeću sezonu, dok Zadar, Cibona i Zagreb to tek trebaju napraviti. Prvi će s pripremama početi Zadrani, 2. kolovoza, Cedevita kreće deset dana kasnije, a Cibona i Zagreb dan nakon Velike Gospe, 16. kolovoza. Na Višnjiku, odnosno u Jazinama, gdje je smještena uprava kluba, situacija se polako počinje rješavati. Prvi potez bio je zadržavanje reprezentativca Hrvoja Perića, a odmah zatim i šutera Marka Cara. Rok Stipčević je jučer obznanio klubu da ipak neće ostati pa će Zadrani morati krenuti u potragu za novim razigravačem. Klub su napustili i centri Tomislav Ružić, Vladimer Boisa i Trent Plaisted pa je logično da će na tim pozicijama Zadar morati dovesti dvojicu igrača. Ne trojicu, jer se želi otvoriti prostor mladim centrima, Miru Bilanu i(li) Marinu Šarliji. Od mladih igrača, tu su i lanjski prvotimci Pavle Marčinković i Ivan Batur, te Šime Olivari, koji se vratio s posudbe u Boriku, a Danijel Jusup, trener, kazao je kako će potražiti i neko mlađe rješenje na poziciji backup razigravača, budući da s Vedranom Morovićem neće biti nastavljena suradnja. Želja kluba je da, pri dovođenju pojačanja, prvo pokuša dovesti domaće, po mogućnosti zadarske igrače, a tek ako to ne uspije, da krene na inozemno tržište.
Cedevita po Acinom guštu
Prva je roster za nadolazeću sezonu očekivano popunila Cedevita, s obzirom da je riječ o klubu, koji jedini na ovim prostorima nema problema s financijama. Očekuje se još samo potvrda dolaska američkog playmakera Dontaye Drapera, koji neće doći samo u slučaju da pronađe NBA angažman. Jučer je klub iz Sutinskih Vrela doveo još jedno pojačanje i to na centarskoj poziciji. Riječ je o Aaronu Pettwayu, 211 cm visokom, 30-godišnjem Amerikancu, kojemu će ovo biti peta sezona u Europi, nakon Poljske, Turske, Francuske, Latvije i Ukrajine.
– Okupili smo respektabilnu momčad i bit ćemo vrlo konkurentni u svim natjecanjima koja nas očekuju. Pettway je izuzetno moćan centar, visok i snažan, tako da smo s njim značajno pojačali unutarnju liniju. Uz njega, ispod koša će igrati Kaštropil, Petrović i Vukušić, visoki centar Kraljević, sjajni skakač i bloker, koji je lani igrao u Mladosti, a novost u prvoj momčadi bit će i U-18 reprezentativac Roko Rogić, koji se na poziciji playmakera iskazao lani u prvoj petorci Mladosti – istaknuo je Matej Mamić, sportski direktor kluba.
Još ranije, Cedevita je potpisala Vedrana Vukušića, Roberta Trohu i Vedrana Princa, a od lani su tu još i šuter Marino Baždarić, krilo Damjan Rudež te mladi reprezentativac Dino Butorac. Zadovoljstvo odrađenim poslom nije krio ni trener Aleksandar Petrović.
– Stvarno sam zadovoljan što smo Matej i ja, uz veliku podršku uprave, obavili u prijelaznom roku, pripremajući se za novu sezonu. Gledajući ljetnu ligu, upravo sam Pettwaya i Drapera apostrofirao kao naš prvi pick i uspjeli smo ih dovesti. Momčad je prava natjecateljska, igrači imaju puno iskustva i vjerujem da ćemo sve zajedno uklopiti u kvalitetnu cjelinu. Tražili smo iskustvo, jer nas u novoj sezoni očekuje mnoštvo izazova, a držim da se status Cedevite, kao simpatičnog i ambicioznog kluba, novog u NLB-u u lanjskoj sezoni koja je bila prekretnica za sve u klubu, ove godine mora pretočiti u nešto više. Mi želimo izvrstan rezultat u svim natjecanjima, klub bi se trebao profilirati u Europi, a za to treba i iskustva, uz treninge i taktičke zamisli – kazao je Petrović.
Cibona na pola puta
Cibona je sa slaganjem momčadi za novu sezonu negdje na pola puta. Još od prije je poznato da su klub napustili trener Velimir Perasović te dva ključna igrača iz prošle sezone, Marko Tomas i Jamont Gordon. Novi trener Zdravko Radulović moći će računati na kapetana Marina Rozića, Bojana Bogdanovića, Leona Radoševića, Gorana Vrbanca i Tomislava Zubčića, s kojima je dogovoren nastavak suradnje. Prva dva pojačanja stigla su na centarskim pozicijama, a to su Drago Pašalić i Jure Lalić. Direktor Mihovil Nakić kazao je kako nastoji stupiti u kontakt s još jednim centrom Goranom Sutonom, no on je u međuvremenu preselio u Italiju (Biella), a Lukša Andrić još uvijek nije odlučio hoće li ostati u Ciboni ili će karijeru nastaviti u nekoj drugoj sredini. Jasno je da “vukovi” tek trebaju pronaći rješenje na poziciji razigravača, a hoće li to biti domaći ili strani igrač u trenutku pisanja ovog članka još uvijek nije bilo poznato.
Zagreb gradi oko trojca
U Trnskom se još uvijek ne žure. Dogovoren je transfer mladog Miralema Halilovića iz tuzlanske Slobode, a novi ugovor na dvije godine potpisao je razigravač Petar Babić. Tek treba vidjeti tko će od iskusnih Nikše Prkačina, Damira Miljkovića, Vladimira Krstića, Andreja Štimca i Nikole Garme produžiti vjernost klubu, a tko neće, a ugovori su istekli i Zadraninu Toniju Dijanu te bivšem igraču Zadra Pankraciju Baraću. Uglavnom, momčad za novu sezonu trebala bi se graditi oko najboljeg trojca iz prošle sezone, Mulaomerović, Simon, Žorić, a priliku čekaju i mladi igrači, prije svih Toni Prostran, zatim Domagoj Bubalo, Robert Rikić, Dario Šarić… O pojačanjima iz tabora “mrava” još uvijek nije bilo službenih vijesti, premda, portal sportando.net piše kako je blizu potpisa Amerikanac Alex Renfroe, ponajbolji igrač latvijske lige, koji je prošlu sezonu odradio u VEF Rigi.
 


U – 18: Pobjeda i poraz Hrvatske


Hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija pobijedila je Njemačku 81:73 u drugom kolu skupine D EP-a, što se održava u Litvi. Nakon uvodnog poraza od aktualnih europskih prvaka Srba (57:65), izabranici Ante Nazora u drugom su nastupu pružili osjetno bolju igru i predvođeni Rogićem i Šarićem, koji su postigli po 22 poena, stigli do prve pobjede.
U prvoj utakmici protiv Srbije Hrvati su bili u igri do 37. minute, kada su zaostajali tri poena, 58:55, ali su Drenovac, Bogdanović i Dumić do kraja utakmice napravili seriju 7-2 i riješili pitanje pobjednika. Taj je trojac ujedno bio najbolji i jedini dvocifreni u redovima Srbije, dok je Hrvatsku predvodio Boris Barać s 15 poena, 7 skokova i dvije asistencije. Zanimljivo, izbornik Ante Nazor koristio je čak jedanaest igrača, a jedini koji nije ulazio u igru bio je mladi Zadranin Franko Šango. Hrvatska danas (16.45 sati) igra s Grčkom.
Redoslijed: Grčka 4, Srbija 3, Hrvatska 3, Njemačka 2 boda.