Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Da su tužitelji uvjereni u uspjeh, za Gotovinu bi tražili 40 godina

Autor: Denis Romac

23.07.2010. 22:00
Da su tužitelji uvjereni u uspjeh, za Gotovinu bi tražili 40 godina


Visina traženih kazni zapravo je dobar znak, jer prema dosadašnjoj praksi tužiteljstva, zbog teških djela za koja terete Gotovinu, bilo bi očekivano da su zatražili mnogo veće kazne zatvora, što nisu učinili
Naravno da se visoke kazne što ih je haško tužiteljstvo zatražilo za hrvatske optuženike Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača neupućenima čine šokantnima. No, zapravo je riječ o posve logičnom zahtjevu, jer bi sve ostalo bilo priznavanje poraza, i to unaprijed, a tako nešto od tužiteljstva nikad dosad nismo doživjeli, kao što vjerojatno nećemo ni ubuduće.
Osim toga, tužiteljstvo još uvijek može, sve do usmenog iznošenja završnih riječi krajem kolovoza, ponovno promijeniti visinu traženih kazni, kao što je to navodno već jednom učinilo. Prema haškim kuloarima, tužiteljstvo je u svibnju planiralo zatražiti za Gotovinu 30, a za Markača i Čermaka 25, odnosno 20 godina zatvora.
Konačna odluka povoljna?
Kako doznajemo iz kruga Gotovinine obrane, visina traženih kazni zapravo je dobar znak, jer prema dosadašnjoj praksi tužiteljstva, zbog teških djela za koja terete Gotovinu, bilo bi očekivano da su zatražili 40 godina zatvora, kao što su to učinili u usporedivim slučajevima. A nisu …
Iako je on osobno iznenađen njihovom visinom, potpredsjednik hrvatskog Sabora Ivan Jarnjak (HDZ) smatra kako je zahtjev tužiteljstva očekivan obzirom za što je sve tužiteljstvo optužilo trojicu generala. “No uvjeren sam da će sudsko vijeće odlučiti drukčije i da će Haški sud Gotovinu, Čermaka i Markača uskoro pustiti doma”, kazao nam je jučer Jarnjak, komentirajući zahtjev haškog tužiteljstva.
Ante Kotromanović (SDP), Gotovinin suborac i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, smatra kako tužiteljstvo ima pravo tražiti kazne kakve god želi, pa i najviše. “Tek nakon odluke suda znat ćemo konačan ishod”, dodaje Kotromanović, uvjeren kako će konačna presuda biti povoljna za Gotovinu, budući da on osobno – kao zapovjednik u Oluji koji je od Gotovine primao zapovijedi – dobro zna da general Gotovina nikad nije izdao zapovijed koja bi bila u suprotnosti s međunarodnim pravom i pravilima ratovanja.
Gotovina ih nazivao barbarima
“Mi nikada, ali baš nikada, nismo dobili zapovijedi u kojima bi nam bila naređena ubojstva ili palež. Baš suprotno, Gotovina je one koji su to činili nazivao barbarima, koji ne zaslužuju odoru hrvatske vojske”, objašnjava Kotromanović, dobro znajući i da optužba o prekomjernom granatiranju Knina nema nikakva stvarnog uporišta.
“Nekoliko dana poslije Oluje zajedno s Gotovinom otišao sam u Bosnu. Za ono što se događalo poslije toga, za ubojstva i pljačke koji su se događali, moraju odgovarati oni koji su ostali tamo, jer Gotovina s tim nema ništa”, upozorava Kotromanović.
 


Alibi za branitelje


U posve neslužbenim razgovorima s neimenovanim hrvatskim dužnosnicima moglo se čuti razmišljanje kako curenje informacija o visokim zatvorskim kaznama zapravo ide u prilog obranama, koje sada dobivaju dobar alibi. Jer dugogodišnje zatvorske kazne što prijete njihovim optuženicima jasno poručuju da ni oni, branitelji, nisu čudotvorci, te da će, na koncu, sve manje od 27, 23 i 17 godina zapravo biti uspjeh.