Gračačke vjetrenjače bit će i turistička atrakcija

Slika korisnika admin
gazenica_vjetrenjaca_2
Stipe SURAĆ
Dijelovi vjetrenjače prevest će se labudicama

Na gatu broj 6 u Gaženici nekoliko dana traje iskrcaj dijelova četiriju vjetrenjača koje će se transportirati u gračački kraj. Konačne dimenzije cijevi, odnosno stupa vjetrenjača su 80 metara visine i 4 metra širine.

U Gračacu je u idućih nekoliko godina planirano postavljanje ukupno pet vjetropolja, odnosno vjetroelektrana. Smatra se to kapitalnim projektom za Općinu Gračac. Dva vjetropolja trebala bi zaživjeti kroz iduće tri godine.

- Ove četiri i još ukupno sedam vjetrenjača radi investitor Velika Popina d.o.o., dok će njih još 20 u iduće tri godine postaviti tvrtka Dalekovod, kaže nam Goran Đekić, načelnik Općine Gračac, dodajući kako će vjetrenjače koje za koji dan čeka transport labudicama do lokacije Velika Popina biti u funkciji najkasnije u studenom ove godine. Općina Gračac i Republika Hrvatska financijsku korist od rente, odnosno prodaje električne energije proizvedene u vjetroelektranama, imat će u iznosu od 3 posto, s tim da 1,5 posto ide Općini i isto toliko državi.

Dijelovi su do Zadra morem stigli iz Njemačke, a proizvela ih je tvrtka Siemens.

- Vjetra ima i sada, usred ljeta i radujemo se što ćemo ovaj projekt provesti u djelo. Osim ekološke isplativosti vjerujem da će vjetrenjače biti i turistička atrakcija, kaže Đekić dodajući kako će prvu vjetrenjaču podignuti 9. kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika oči
Sve li će u ljepoj našoj biti turistička atrakcija,