Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

I Vladi već preko glave Đurđinog premišljanja

Autor: Zlatko Crnčec

23.07.2010. 22:00
I Vladi već preko glave Đurđinog premišljanja


U Vladi je, čini se, počelo vladati svojevrsno nezadovoljstvo zbog toga jer potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič nikako da odluči što namjerava napraviti nakon početka kolovoza, do kada je bilo najavljen njen siguran ostanak u kabinetu Jadranke Kosor.
– Ona je prije desetak dana dala pismenu ostavku koju je premijerka prihvatila. Međutim, nakon toga ona se cijelo vrijeme predomišlja. Čini se da ni sama ne zna što će. Prvo je rekla da ide, pa da ne ide. U Vladi se čeka da potpredsjednica odluči što će napraviti, izjavio je jučer za naš list izvor iz Vlade koji je želio ostati anoniman. Naime, Adlešić je nakon što je prije dva tjedna HSLS izašao iz Vlade neko vrijeme davala kontradiktorne izjave da bi na kraju ipak izašla iz HSLS-a nezadovoljna načinom na koji je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor odradio napuštanje većinske koalicije. Na početku se činilo da bi Adlešić mogla ostati lojalna stranci, ali je nakon što joj je prošlog četvrtka Kosor dao ultimatum da do sljedećeg dana mora dobiti razrješnicu iz Vlade, ona u stranku poslala ispisnicu.
– Ostat ću u Vladi do početka kolovoza jer trebam dovršiti neke poslove. To je uostalom rekla i sama premijerka Jadranka Kosor. Što će biti nakon toga vidjet ćemo, rekla je Adlešić za naš list. Zasad nije bilo moguće dobiti odgovor ni iz Vlade ni od Adlešić je li moguće da ona na svojoj trenutnoj funkciji ostane do kraja mandata ove Vlade koji završava krajem sljedeće godine. Međutim, još onog vikenda kada je Središnje vijeće donijelo odluku o izlasku iz vladajuće koalicije iz redova Kosorovih protivnika mogla se čuti verzija po kojoj bi Adlešić ostala u Vladi. Do toga bi došlo zbog jednostavne činjenice da se u ovom trenutku u Saboru nalaze dvojica bivših HSLS-ovaca, Ivan Čehok i Antun Korušec, od kojih Vlada istina izravno ne ovisi, ali čija joj podrška – kojoj treba dodati i HNS-ovog disidenta Zlatka Horvata – može sigurno dobro doći kod donošenja nepopularnih mjera, ali i kod glasanja kada iskoči neki od službenih koalicijskih partnera. Korušec je iz Bjelovara, kao i Adlešić i njen je zamjenik u Saboru, pa je za očekivati da bi on svoju podršku Vladi mogao vezati uz ostanak Adlešić, koja je politički bliska i Čehoku.