Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Luka Bebić prvi put pokrovitelj u Srbu

Autor: Zlatko Crnčec

23.07.2010. 22:00
Luka Bebić prvi put pokrovitelj u Srbu

Foto: Adam VIDAS



Ustanak 27. srpnja 1941. godine nije lišen kontroverzi. Naime, dio ustanika počinio je zločine nad Hrvatima s tog područja, pa desne udruge najavljuju prosvjed
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac potvrdio je jučer za naš list da će sljedećeg utorka 27. srpnja na skupu u Srbu biti prisutni predsjednik Republike Ivo Josipović, te predsjednik Sabora Luka Bebić koji je ujedno i pokrovitelj ovog događaja. Dodao je kako je poziv upućen i na adresu srpskog predsjednika Borisa Tadića, ali da iz njegovog Ureda još uvijek nije potvrđeno da će se ovaj pojaviti u Srbu.
– Očekujemo da će doći predstavnici političkih stranaka, saborski zastupnici, te predstavnici Saveza antifašističkih boraca (SAB) i SNV-a kao i brojni drugi građani, rekao je Pupovac.
Kontraskup desnice
Suorganizatori skupa su SAB i SNV na čijoj se web stranici nalazi i informacija kako organizatori očekuju da bi se na skupu mogao pojaviti i bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, ali se i izražava bojazan od kontraskupa koji najavljuju neke grupe s hrvatske desnice.
– Ljudi se već godinama okupljaju u Srbu kako bi obilježili važan datum naše antifašističke historije. Nadam se da će nam država omogućiti da to i ove godine kao i svih prethodnih prođe u miru i da će spriječiti ekstremističke i proustaške elemente u destruktivnim namjerama. Na potezu je država, rekao je Pupovac.
Na skupu koji se na stranicama SNV-a naziva “proslava 69-godišnjice ustanka naroda Hrvatske 1941. godine” bit će otkriven i obnovljeni spomenik djelo kipara Vanje Radauša, postavljen 1951. a srušen tijekom Oluje u ljeto 1995. godine. Za obnovu spomenika Vlada je u svibnju ove godine na zatvorenoj sjednici izdvojila 2.163.267 kuna, a prošle godine još 1.600.000 kuna. Obnova spomenika u Srbu bila je jedan od zahtjeva SDSS-a za nastavak podrške Vladi. U suradnji s Uredom predsjednika Republike Srbije i Zavičajnim udruženjem Ličana iz Srba koje djeluje u Srbiji prikupljeno je dodatnih 100.000 eura.
Ustanak ali i zločini
Ovo je po prvi puta da obilježavanje ovog datuma ima tako visoko političko pokroviteljstvo. Prije dvije godine bio je prisutan predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a prošle predsjednica kluba HNS-a Vesna Pusić zajedno s nekim drugim zastupnicima oporbe.
Dio javnosti smatra ovo obilježavanje kontroverznim budući da su krajem srpnja 1941. počinjeni i zločini na pripadnicima hrvatskog naroda u istočnoj Lici. Poznat je slučaj sela Boričevac koje je zbrisano s lica zemlje. Profesor Ivo Goldstein kaže da je bilo zločina i nad Hrvatima, ali da je to bilo vezano za manji broj ustanika.
– Prvih dana srpnja 1941. počinju diljem NDH masovna iseljavanja Srba u Srbiju. U ličkim selima Suvaja, Bubanj i Osredak ustaše su pod vodstvom Maksa Luburića ubili najmanje 279, a najviše 330 duša, uglavnom žene i djecu. U Lici, ali i u drugim geografski bliskim regijama, pohapšeno je više tisuća Srba koji su transportirani u logor Jadovno i druge jame na Velebitu, te u logore smrti na Pagu. Pošto je izbio ustanak, neki od sudionika počinili su zločine nad hrvatskim civilima i kasnije optirali za četništvo. Ali, to je bila manjina, rekao je Goldstein. Pusić kaže kako je ona išla u Srb “ne kao historičar nego kao čovjek koji na simboličkoj razini daje podršku borbi protiv fašizma i nacizma”. Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je da ne vidi kontroverze oko obilježavanja 27. srpnja, te da su “kontroverze samo u nekim glavama”.