Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pioniri uzgoja ribe u teškoj situaciji

Autor: Boris Kupčak

23.07.2010. 22:00
Pioniri uzgoja ribe u teškoj situaciji


Upoznati smo s problemima naših ribara u pristupu Europskoj uniji te se nadam kako će ovaj znanstveni skup dati neke odgovore, pomoći našim pregovaračima i uputiti ih na način kako braniti interese našeg malog čovjeka, rekao je dožupan Đani Bunja
“Tunuara 2010.”, tradicionalna velika ljetna fešta u Kalima započela je jučer 8. ribarskim savjetovanjem, znanstveno-stručnim skupom na kojem se razgovaralo o problemima u ribarstvu. Otvaranju ovogodišnje Tunuare nazočili su brojni uzvanici, Ante Mišura, predstavnik Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Irena Jahutka, zamjenica ravnateljice za ribarstvo te brojni predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra. Skup je otvorio Tino Vidov, načelnik Općine Kali, koji je pozdravio okupljene te je rekao kako je u doba recesije Općina Kali završila batelažu rive koja je bila 6 milijuna kuna, a troškove će platiti Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Čobankovićem, a dodao je i kako je potpisan i ugovor za luku u Lamjani.
– Kao Općina svake godine se kunemo da ćemo završiti ono što smo obećali i mogu reći da smo potpisali ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije luke u Lamjani, a projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna. To nisu mala sredstva, mada nama nikad nije dosta i mislim da su to mala i nedostižna sredstva za ono što naši ribari ulažu u Hrvatsku državu. Kada pogledam u susjedno mjesto vidim kako sve cvate, ali neću kukati, idemo dalje, kazao je Vidov dodajući kako se nada da će dokumentacija biti pribavljena do kraja godine, a ostatak je na Republici Hrvatskoj.
Vodeći u marikulturi
Načelnik je nastavio s odlukama koje je na posljednjoj sjednici donijelo Općinsko vijeće te javno zamolio ministarstvo za pomoć zadruzi “Ribarska Sloga”.
– Molim ministarstvo da nam pomogne, pogotovo našoj ribarskoj zadruzi Sloga, najviše oko izmiještanja njihovog pogona, kupnje terena i izrade projektne dokumentacije. Tamo nam je obitavalište i vjerujem da će ministarstvo i završiti s ovim projektom na radost svih nas, kazao je Vidov.
Nakon načelnika Vidova, okupljenima se obratio i dožupan Đani Bunja koji je kazao kako je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po marikulturi, a za to je ponajviše zaslužno ribarsko mjesto Kali.
– Ribari iz Kali su utemeljili ribarstvo i znali su kako koristiti prostor. Mnogo je rečeno o pomorskoj tradiciji naše županije, upoznati smo s problemima naših ribara u pristupu Europskoj uniji te se nadam kako će ovaj znanstveni skup dati neke odgovore, pomoći našim pregovaračima i uputiti ih na načine kako braniti interese našeg malog čovjeka koji svoju egzistenciju temelji na moru, kazao je Bunja ističući kako je Zadarska županija pionir uzgoja bijele i krupne plave ribe na Mediteranu.
Ante Mišura, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pozdravio je okupljene i najavio dolazak ministra Kalmete, koji ima dužnosti u Saboru te dolazak državnog tajnika koji je na pregovorima u Bruxellesu.
Pregovori s Bruxellesom
– Ove godine na snagu su stupila dva zakona. Jedan je o strukturnoj potpori i uređenju tržišta s kojim se u potpunosti usklađujemo, a do ulaska zadržani su stari poticaji. Na snagu je stupio i temeljni zakon o ribarstvu, koji je u većem dijelu usklađen sa zahtjevima koji se traže, a sada smo u fazi donošenja podzakonskih akata, a definirana je veća suradnja ministarstva i potpora Županije i sektora kod donošenja propisa. Što se tiče svjetskih mjera u ribarstvu, donesene su nove potpore i ove godine išlo se s interventnim mjerama da bi se olakšalo stanje u sektoru, kazao je Mišura.
– Odradili smo puno tehničkih stvari za usklađivanje s EK, a ostali su nam dijelovi s tradicionalnim ribolovnim aparatima i upravo izaslanstvo u Bruxellesu pregovara o tome. Nadam se da će se i na ovom skupu vidjeti koji su dalje problemi te donijeti određeni zaključci koji će i nama pomoći da to riješimo, kazao je Mišura.
Nakon pozdravnih govora otvoren je skup na kojemu se razgovaralo o resursima sitne plave ribe u Jadranu te aktualnim stanjima i trendovima u posljednjih pet godina, zakonskim okvirima za uspostavu planova, zajedničkom upravljanju procesima i odlukama u ribarstvu, kao i poglavlju 13. koje se tiče ribarstva te potporama.
 


Srdele i inćuni


Na skupu su iznesene procjene o oporavku plave ribe u Jadranu, posebno srdele. Ribari opovrgavaju takvu tezu – srdele je manje ulovljeno zato što se ribarima ne isplati loviti ju, a inćuni u mreži su sve manji, što znači da je problem i u njihovoj populaciji.




 


DANAS NA TUNUARI


10 sati – Defile brodova Zadarskim kanalom
18 sati – Kuhanje velikog kualjskog brudeta
18 sati – Natjecanje u kaićima od Batalaže do Mula
19 sati – Glazbeno-scenski program FUŠTUANI 2010.
22 sata – Zabavni program – koncert GIULIANO