Pioniri uzgoja ribe u teškoj situaciji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Na simpoziju se govorilo o resursima sitne plave ribe u Jadranu

"Tunuara 2010.", tradicionalna velika ljetna fešta u Kalima započela je jučer 8. ribarskim savjetovanjem, znanstveno-stručnim skupom na kojem se razgovaralo o problemima u ribarstvu. Otvaranju ovogodišnje Tunuare nazočili su brojni uzvanici, Ante Mišura, predstavnik Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Irena Jahutka, zamjenica ravnateljice za ribarstvo te brojni predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra. Skup je otvorio Tino Vidov, načelnik Općine Kali, koji je pozdravio okupljene te je rekao kako je u doba recesije Općina Kali završila batelažu rive koja je bila 6 milijuna kuna, a troškove će platiti Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Čobankovićem, a dodao je i kako je potpisan i ugovor za luku u Lamjani.

- Kao Općina svake godine se kunemo da ćemo završiti ono što smo obećali i mogu reći da smo potpisali ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije luke u Lamjani, a projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna. To nisu mala sredstva, mada nama nikad nije dosta i mislim da su to mala i nedostižna sredstva za ono što naši ribari ulažu u Hrvatsku državu. Kada pogledam u susjedno mjesto vidim kako sve cvate, ali neću kukati, idemo dalje, kazao je Vidov dodajući kako se nada da će dokumentacija biti pribavljena do kraja godine, a ostatak je na Republici Hrvatskoj.

Vodeći u marikulturi

Načelnik je nastavio s odlukama koje je na posljednjoj sjednici donijelo Općinsko vijeće te javno zamolio ministarstvo za pomoć zadruzi "Ribarska Sloga".

- Molim ministarstvo da nam pomogne, pogotovo našoj ribarskoj zadruzi Sloga, najviše oko izmiještanja njihovog pogona, kupnje terena i izrade projektne dokumentacije. Tamo nam je obitavalište i vjerujem da će ministarstvo i završiti s ovim projektom na radost svih nas, kazao je Vidov.

Nakon načelnika Vidova, okupljenima se obratio i dožupan Đani Bunja koji je kazao kako je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po marikulturi, a za to je ponajviše zaslužno ribarsko mjesto Kali.

- Ribari iz Kali su utemeljili ribarstvo i znali su kako koristiti prostor. Mnogo je rečeno o pomorskoj tradiciji naše županije, upoznati smo s problemima naših ribara u pristupu Europskoj uniji te se nadam kako će ovaj znanstveni skup dati neke odgovore, pomoći našim pregovaračima i uputiti ih na načine kako braniti interese našeg malog čovjeka koji svoju egzistenciju temelji na moru, kazao je Bunja ističući kako je Zadarska županija pionir uzgoja bijele i krupne plave ribe na Mediteranu.

Ante Mišura, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pozdravio je okupljene i najavio dolazak ministra Kalmete, koji ima dužnosti u Saboru te dolazak državnog tajnika koji je na pregovorima u Bruxellesu.

Pregovori s Bruxellesom

- Ove godine na snagu su stupila dva zakona. Jedan je o strukturnoj potpori i uređenju tržišta s kojim se u potpunosti usklađujemo, a do ulaska zadržani su stari poticaji. Na snagu je stupio i temeljni zakon o ribarstvu, koji je u većem dijelu usklađen sa zahtjevima koji se traže, a sada smo u fazi donošenja podzakonskih akata, a definirana je veća suradnja ministarstva i potpora Županije i sektora kod donošenja propisa. Što se tiče svjetskih mjera u ribarstvu, donesene su nove potpore i ove godine išlo se s interventnim mjerama da bi se olakšalo stanje u sektoru, kazao je Mišura.

- Odradili smo puno tehničkih stvari za usklađivanje s EK, a ostali su nam dijelovi s tradicionalnim ribolovnim aparatima i upravo izaslanstvo u Bruxellesu pregovara o tome. Nadam se da će se i na ovom skupu vidjeti koji su dalje problemi te donijeti određeni zaključci koji će i nama pomoći da to riješimo, kazao je Mišura.

Nakon pozdravnih govora otvoren je skup na kojemu se razgovaralo o resursima sitne plave ribe u Jadranu te aktualnim stanjima i trendovima u posljednjih pet godina, zakonskim okvirima za uspostavu planova, zajedničkom upravljanju procesima i odlukama u ribarstvu, kao i poglavlju 13. koje se tiče ribarstva te potporama.

 

Srdele i inćuni
Na skupu su iznesene procjene o oporavku plave ribe u Jadranu, posebno srdele. Ribari opovrgavaju takvu tezu - srdele je manje ulovljeno zato što se ribarima ne isplati loviti ju, a inćuni u mreži su sve manji, što znači da je problem i u njihovoj populaciji.

 

DANAS NA TUNUARI

10 sati - Defile brodova Zadarskim kanalom

18 sati - Kuhanje velikog kualjskog brudeta

18 sati - Natjecanje u kaićima od Batalaže do Mula

19 sati - Glazbeno-scenski program FUŠTUANI 2010.

22 sata - Zabavni program - koncert GIULIANO

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno