Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Snaga medija fotografije

Autor: Alenka Festini

23.07.2010. 22:00
Snaga medija fotografije


U Gradskom muzeju u Novalji otvorena je izložba fotografija članova likovne Udruge „ZadArt”. Na ovoj zanimljivoj izložbi predstavilo se desetak fotografa koji su na jedan zanimljiv način prikazali svoje viđenje stvarnosti koja ih okružuje. Tom prigodom likovna voditeljica ZadArta Romana Galović navela je kako je uvjerena da uz fotografije članova „ZadArta” nema onoga tko se ne predaje baš tim rijetkim trenucima o kojima Blok govori, koji nas vode u drugu realnost u naše emocije i refleksije.
– Njihovi tematski, ali i vrlo osebujni stilski pristupi ovom mediju, otvaraju nam pogled u vrlo širok prostor ljudskog postojanja i djelovanja, dok uhvaćeni trenuci prelaze u vječnost, pa nam se čini barem na kratko da ipak ne hodamo „maleni ispod zvijezda”. Poznata zadarska škola fotografije o kojoj se često govori ima tradiciju, ali i svoju budućnost, jer njezini pripadnici svakodnevno probijaju granice dostignutih izričaja i tehničkih mogućnosti. Od izumitelja negativa Williama Henrya Foxa Talbota do digitalne revolucije osnova za umjetničku i teorijsku obradu fotografije uvijek je bila povezana s tehničkom stranom fotografije kao referentne slike, ali to više nije tako. Mogućnosti su neograničene za sva osjetila umjetničkog fotografa. Multimedija označava ne samo bogatstvo različitih medija već i njihovu korespodenciju. Tako nam digitalizacija nudi nove vrste slika i doživljavanja prostora. Na ovoj izložbi osjećamo snagu medija fotografije bilo da govorimo o umjetničkoj fotografiji nastaloj prije ili u vremenu digitalizacije, navela je Galović.
Važno je reći kako je u novaljskom gradskom muzeju „ZadArt” od 3. do 16. srpnja održao izložbu slikara koji su se novaljskoj publici predstavili s niz akvarela, ulja na platnu i zanimljivim grafikama.
Kako nam je potvrdila Galović, nakon Novalje „ ZadArt” će se održati zanimljivu izložbu u Kneževom dvoru u Pagu i to od 16.kolovoza.