Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tako to radi diva!

23.07.2010. 22:00
Tako to radi diva!


Bio je to koncert za pamćenje, u najkraćim bi crtama mogli opisati glazbeni «doživljaj» koji je sinoć na Forumu Zadranima i njihovim gostima priuštila američka glazbena diva Natalie Cole. Krhka pojavom, gotovo na granici pothranjenosti, no snažna glasom te topla i neposredna nastupom, američka je pjevačica opravdala sva očekivanja okupljene publike.
A to smo i dobili, i mnogo više, ne samo dobru zabavu, već koncertno iskustvo za pamćenje, «fenomenalno» glazbeno «putovanje» u društvu jedne od najboljih svjetskih pop-jazz pjevačica. Gotovo je nevjerojatno bilo za čuti što sve ova dama može izvesti svojim glasom, koliko istovremeno snažno i emotivno može interpretirati neke od najpoznatijih svjetskih jazz klasika.  Diva se na binu popela nešto iza deset sati, odjevena u svjetlucavu mini haljinicu, ukrašenu malim kristalčićima te iste takve svjetlucave cipele vrtoglavih peta. «
Skockana» do posljednje pojedinosti jednu je ruku ukrasila također svjetlucavom narukvicom, a u istom joj je stilu bio i mikrofon. Odlučna da nas odmah od početka «zapali» krenula je s pjesmom «Fever» te već prvim taktovima svima dala jasno naslutiti da je svaka kuna uložena za kupovinu karata za ovaj koncert bila dobra investicija. Jer iako karte i nisu bile baš jeftine, od 180 do 400 kuna, za ovaj je koncertni spektakl svakako trebalo je izvući i onu posljednju rezervu iz «čarape».
Diva je tijekom «druženja» s Zadrom publici priuštila zadovoljstvo uživanja u, kako vlastitim, tako i brojnim drugim hitovima svjetske pop-jazz baštine. Jedan za drugim izmjenjivale su se pjesme poput  «Unforgettable» koji je izvela u nasnimljenom duetu s ocem, legendarnim Nat King Coleom, pa preko «L-0-V-E», «When I fall in love» ( također s ocem),  «Smile», «Our love» do možda i najbolje izvedbe večeri, velikog hita «This will be» koji je digao na noge gotovo svu publiku.
Da diva zna svoj «posao» dalo se zaključiti i po snažnom pljesku kojim su okupljeni poklonici kvalitetne glazbe, a glazba je te večeri uistinu bila kvalitetna, pjevačici davali do znanja koliko se zabavljaju. Dobar izvođač zna kako naći put do publike, kako prenijeti istinsku emociju, a to glazba i jest, emocija prenesena melodijom, univerzalna «poruka» kojoj ne treba prijevod, koju razumije svatko otvorena srca.
Sudeći po atmosferi sinoć na Forumu srca su izgleda otvarali i oni koji to i ne rade baš često poput političara koji su već uobičajeno zauzeli prve redove u gledalištu. Nastupu Natalie Cole predhodio je nastup  hrvatskog tenora  Ive Gamulina Gianninija koji je otvorio večer legendarnim talijanskim hitom «Caruso» Lucio Dalle demonstrirajući svoj snažan glazbeni potencijal.
S nekoliko duhovitih dosjetki, posebice na račun Vladimira Šeksa koji je također bio na koncertu,  divu je najavila najbolja hrvatska voditeljica Danijela Trbović. Cole je koncert zaokružila bosonoga, očito se umorivši od «visine» svojih potpetica, dva puta izlazeći na  bis na zadovoljstvo publike koja ju nije htjela tek tako lako pustiti s bine. Izrazivši zadovoljstvo zbog poziva u Hrvatsku Natalie je pred sam odlazak pokazala da se zna osim pjesmom zahvaliti na prijemu i jednom hrvatskom riječju – hvala.
Zadarski koncert Natalie Cole organizirala je Koncertna direkcija Zagreb, udruga Star i Turistička zajednica grada Zadra čiji je rukovodstvo njenim dolaskom povuklo  izvanredan potez u turističkoj promociji grada te omogućilo brojnim poklonicima kvalitetne pop-jazz glazbe glazbeni užitak za pamćenje.