Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Talijani po mjeri

Autor: Novi list

23.07.2010. 22:00
Talijani po mjeri

Foto: Zvonko KUCELIN



Suparnik je respektabilan po samom sastavu s kojim dolazi u Istru i činjenici da su s pripremama krenuli puno prije nas – kaže Josip Vranković, izbornik Hrvatske
Ocjena dosadašnjeg dijela priprema i utakmice koje će košarkaška reprezentacije Hrvatske predstojećeg vikenda odigrati s Italijom u Poreču (sutra, 18 sati) i Puli (nedjelja, 20.30 sati) bile su glavna tema konferencije za medije koju su jučer u porečkom hotelu Valamar Dimant zajednički održali predstavnici HKS-a i KSIŽ-a.
– Dosadašnji dio priprema za nas je bila jedna vrsta upoznavanja i početnog uigravanja, navikavanja igrača na moje zahtjeve i upoznavanje s mojim razmišljanjima kako bi naša igra trebala izgledati na SP-u u Turskoj – rekao je izbornik Josip Vranković. No pred nama je još puno dana priprema, treninga kroz koje bi se trebala profilirati udarna petorka.
Prerane utakmice
Izbornik Vranković stoga od predstojećih utakmica s Italijom ni ne očekuje top-izdanje naše reprezentacije.
– Susreti s Talijanima za nas dolaze prerano, no bit će nam svakako od koristi. Suparnik je respektabilan i po samom sastavu s kojim dolaze u Istru i po činjenici da su s pripremama krenuli puno prije nas, kvalifikacije za EP su im pred vratima i Talijani bi svakako u ovom trenutku trebali biti u boljoj formi. Međutim, oba će ogleda za nas biti jedan dobar test trenutnog stanja i pokazati nam u kojem smjeru dalje trebamo ići u našem radu.
Na Vrankovićeva razmišljanja nadovezao se i kapetan reprezentacije Roko Leni Ukić.
– Ovogodišnje pripreme koncipirane su malo drugačije od zadnjih nekoliko godina, naglasak je više stavljen na kvalitetu u odnosu na kvantitetu treninga, a i te prve utakmice s Italijom dolaze nam u jako ranoj fazi rada. Međutim, sigurno nas u ovom trenutku ne interesira sam rezultat, već nas više interesira spoznaja koliko smo još daleko od stanja u kakvom želimo biti u Turskoj – kaže Ukić.
Bivši suigrači
Na utakmicama u Poreču i Puli Ukiću će se na suprotnoj strani naći nekadašnji suigrač iz Toronto Raptorsa Andrea Bargnani, koji je i najveća zvijezda talijanske reprezentacije.
– Bargnani je vrlo nadaren igrač, po načinu igre usporedio bih ga s Dirkom Nowitzikm, premda je Nijemac ipak daleko kvalitetniji. Prije svega Bargnani zna dati koš, vrhunski je šuter na poziciji “četvorke” i to mu je ustvari “forte”, element igre zbog kojeg je i postao NBA igrač. Igrati protiv suparnika koji u svom sastavu ima dva NBA igrača, Bargnanija i Belinellija, svakako je dobar test za našu momčad – zaključio je Ukić.
 


Tomiću dva tjedna mirovanja


Ozljeda mišića lista lijeve noge Ante Tomića bila je nezaobilazna tema konferencije za medije.
– Nadamo se da će se Tomić za nekih dva tjedna vratiti u normalan režim rada, a ako treba mirovati će i duže jer sigurno nećemo brzati s njegovim povratkom u puni intenzitet treninga – kaže izbornik Vranković.
– Ruptura njegovog problematičnog mišića nije velika što nam otvara nadu da će se stići dobro pripremiti za SP i putovati u Tursku. Ostat će ovdje s nama u Poreču do kraja ovog dijela priprema i trenirati po posebnom programu.
Tomić je nakon Stanka Baraća, Vedrana Vukušića, Marija Delaša i Leona Radoševića već peti visoki igrač u problemima.
– Nema smisla trošiti energiju na situacije na koje jednostavno ne možemo utjecati. Na takve stvari jednostavno treba biti spreman i suočiti se s njima. Svaka nova ozljeda otvara neke nove situacije i mi se moramo usredotočiti na to kako u postojećoj situaciji od igrača koje imamo na raspolaganju dati reprezentaciji maksimum. Naknadno smo pozvali Dragu Pašalića i od sada na dalje moramo se fokusirati na ono što nas čeka, a ne na ono što je za nama.