Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za pašku jedinstvenost

23.07.2010. 22:00
Za pašku jedinstvenost


Mi u Hrvatskoj stranci umirovljenika apeliramo da je vrijeme je da se nađu sve političke stranke na otoku Pagu te da se dogovore oko jedinstvenosti otoka, kaže Ivan Fabijanić Crni, dodajući da iz jedinstvenosti otoka proizlaze ostali razvojni programi, plinofikacija, razvoj zdravstvenog turizma, ulaganja u vodovodnu infrastrukturu, otvaranje raznih poduzetničkih zona
Velika je vjerojatnost da u skoroj budućnosti slijedi nova regionalizacija Hrvatske te da ćemo imati umjesto sadašnjih 24 županije, svega 4 regije. No što će se dogoditi s otokom Pagom, hoće li i on biti podijeljen, ovog puta između dvije regije, pita se Ivan Fabijanić Crni, dopredsjednik Hrvatske stranke umirovljenika koji je istaknuo politički stav ove stranke.
– Po mom mišljenju, moguća podjela otoka dosta je problematična jer se otok Pag ne bi trebao dijeliti. Dok je Pag bio u riječkoj regiji, bio je prepoznatljiv i imao je, poput ostalih otoka u tom dijelu Hrvatske, svoju razvojnu politiku da bi do prekida došlo onda kada je Pag pripao prvo Ličko-senjskoj, a potom i Zadarskoj županiji. Točnije, imamo podjelu otoka na način da grad Pag pripada Zadarskoj, a grad Novalja Ličko-senjskoj županiji. Stanovništvo se ne može snaći zbog stalnih seoba od jedne do druge županije što je kobno za naš razvoj, jer na koncu imamo zajedničku infrastrukturu, ceste, trajekt. Mi u Hrvatskoj stranci umirovljenika apeliramo da je vrijeme je da se nađu sve političke stranke na otoku Pagu te da se dogovore oko jedinstvenosti otoka, kaže Ivan Fabijanić Crni, dodajući da iz jedinstvenosti otoka proizlaze ostali razvojni programi, plinofikacija, razvoj zdravstvenog turizma, ulaganja u vodovodnu infrastrukturu, otvaranje raznih poduzetničkih zona i zadržavanje ljudi na otoku kroz otvaranja novih radnih mjesta.
– Ovdje ističem zdravstveni turizam koji će povezati sve ljude na otoku, zadržati ih jer bi radili cijelu godinu, rekao je Fabijanić te istaknuo da se mora priznati da su neke nove jedinice lokalne samouprave na otoku Pagu profitirale u ovom prijelaznom periodu, ali ulaskom u Europsku uniju takva politika, kako izgleda, očito mora prestati, napominje Fabijanić, dodajući da je sljedeći važan korak zajednička odluka radi razvoja otoka Paga kao jedinstvenog u jednoj od regija.
– Ne treba zapostaviti da je otok Pag gotovo tri desetljeća bio pod Rijekom i nekako su svi otočani vezani s tim gradom. U Rijeci ima oko pet tisuća Pažana i gotovo svaki je na neki način rodbinski vezan uz Rijeku i prema Rijeci smo orijentirani, isto tako je s Novaljcima, Kolanjcima i Povljancima. No, ako budemo pod drugom regijom, u redu je, ali apeliramo da regionalizaciju dočekamo jedinstveni, ne kao podijeljeni, već ujedinjeni kao jedan otok, što u biti i jesmo, zaključio je Fabijanić.