Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Zrmanja” na otoku čest i rado viđen gost

23.07.2011. 22:00
“Zrmanja” na otoku čest i rado viđen gost


Zrmanja je na zapadni dio Dugog otoka ove godine dolazila već 11 puta, a prošle je godine sveukupno imala 13 vožnji. To posebno osjećaju radnici Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac kojima se zbog isporuke vode domaćinstvima u zadnje vrijeme često “zalome” dani kada rade 10, 11 ili 12 sati u komadu, rekao je načelnik Zoran Morović


Ni kiša koja je padala ovih dana nije osobito ublažila posljedice dugotrajnog sušnog razdoblja koje je posebna prijetnja otocima bez vlastitih izvorišta. Dugi otok dijelom se – konkretno četiri naselja na južnom dijelu – Sali, Zaglav, Žman i Luka, vodom napaja s izvorišta na Malom jezeru pokraj Žmana, a ostalih sedam mjesta te otok Zverinac, koji također admiministrativno pripada Općini Sali, u vrijeme suša ovise o dolascima vodonosca Zrmanja.
– Zadnjih je dana na južnom dijelu otoka palo između 10 i 15 litara kiše na metar četvorni, a na zapadnom dijelu otoka, nažalost, niti kap. Da je godina izrazito sušna, potvrđuje i to što je Zrmanja na zapadni dio Dugog otoka ove godine dolazila već 11 puta, a prošle je godine sveukupno imala 13 vožnji. To posebno osjećaju radnici Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac kojima se zbog isporuke vode domaćinstvima u zadnje vrijeme često ‘zalome’ dani kada rade 10, 11 ili 12 sati u komadu. Treba ih za to posebno pohvaliti jer Komunalno društvo od distribucije vode koju na otok doveze vodonosac ne zaradi ništa, rekao je načelnik Općine Sali Zoran Morović.
Prema njegovim riječima, s vodoopskrbom južnog dijela otoka zasad nema problema, ali je razina vode na Malom jezeru puno manja nego u ovom razdoblju prošle godine.
Štoviše, ističe on, ovako nizak vodostaj na jedinom dugootočnom izvorištu još nije zabilježen.
– Ništa čudno s obzirom na to da je u Žmanu, u čijoj se blizini nalazi izvorište, od početka godine palo tek 200-tinjak litara vode, a prosječno u pola godine padne između 500 i 600 litara na metar četvorni, navodi Morović.
Inače, otočna domaćinstva kubik vode plaćaju po prosječnoj županijskoj cijeni vode od 11,79 kuna po kubiku, a stvarna cijena isporuke vode vodonoscem iznosi 76,99 kuna. Razliku u cijeni subvencionira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preko Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac. Na ime subvencioniranja razlike u cijeni vode Komunalno društvo Dugi otok i Zverinac je s Mediteranom 2000 d.o.o. iz Mrljana, tvrtkom u čijem je vlasništvu vodonosac Zrmanja, sklopila ugovor o javnoj nabavi u vrijednosti od 1,072 milijuna kuna. S obzirom na to da je Zrmanja ove godine čest gost Dugog otoka, lako bi se moglo dogoditi da ugovoreni iznos subvencije na kraju godine bude i nedostatan.