Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nabavljaju se samo osnovni lijekovi i saniraju samo hitni slučajevi

23.07.2012. 22:00
Nabavljaju se samo osnovni lijekovi i  saniraju samo hitni slučajevi


Ako HZZO ne plaća nama, čime ćemo mi lijekove i medicinski materijal platiti dobavljačima, veledrogerijama? Za neke lijekove smo dobili odgodu plaćanja i do godinu i pol dana, no produženje rokova zapravo ništa ne rješava, prisiljeni smo nabavljati manje, ograničavajući se samo na hitne slučajeve, govori dr. Nakić
Dio bolnica na  Jadranu i to u turističkim središtima Zadru, Dubrovniku i  Puli, zbog nedostatka novca,  ostao je bez lijekova! Od dobavljača, odnosno veledrogerija nabavljaju se samo osnovni lijekovi i saniraju se samo hitni slučajevi te ozbiljne  kronične bolesti.
Kriv ministar
Od ponedjeljka, kako potvrđuje dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, u  zadarskoj bolnici obavljaju se  samo hitni zahvati i operacije,  oni na koje se ne može čekati  jer čekanjem bi se direktno  ugrozio ljudski život.
Pokušavajući objasniti što  je dovelo do ovakve situacije,  dr. Nakić krivnju neposredno  svaljuje na ministra zdravlja  Rajka Ostojića koji je financijski sanirao samo dugovanja  kliničkih bolničkih centara u  Zagrebu, Rijeci, Osijeku i  Splitu, dakle onih koji su pod  direktnom ingerencijom  države. Saniranjem dugovanja kliničkim bolnicama, kako  smatra dr. Nakić, ministar Ostojić je diskriminirao bolnice  u manjih gradovima, čiji su  osnivači županije.
– Radimo više nego što nam  se plaća, što rezultira velikim  dugovima. U posljednje dvije i  pol godine napravili smo, financijski gledano 130 milijuna kuna posla više nego što  nam je HZZO platio. Ako  HZZO ne plaća nama, čime  ćemo mi lijekove i medicinski  materijal platiti dobavljačima,  veledrogerijama? Za neke lijekove smo dobili odgodu  plaćanja i do godinu i pol dana, no produženje rokova zapravo ništa ne rješava, prisiljeni smo nabavljati manje,  ograničavajući se samo na hitne slučajeve, govori dr. Nakić,  dodajući da je cijela ova priča  rezultirala jedinom mogućom  situacijom, a ta je da bolnica  dobije onoliko koliko može  platiti, takav je zakon tržišta.
Iz tog razloga zadarska bolnica od ponedjeljka bavi se  samo hitnim slučajevima. Radi se s manje lijekova da, kako  pojašnjava dr. Nakić, ne bi u  pitanje došlo funkcioniranje  bolničkog sustava.
– Turistička sezona je, 30  posto od ukupnog broja naših  pacijenata je izvan Zadarske  županije. Mi moramo tim ljudima pomoći, liječiti ih, ne  može se ljude vraćati u kliničke bolničke centre koje je  Ostojić financijski sanirao. U  ovom trenutku o bolničkim  listama čekanja za dijagnostičke preglede i zahvate ne  trebamo ni razmišljati. Za  primjer ću samo uzeti kataraktu – operaciju očne mrene,  za taj zahvat i prije ove situacije čekalo se preko godinu  dana. Sada po ovom hitnom  režimu kakvom radimo, operacija očne mrene ne dolazi u  obzir, lista će se samo produživati. Istina je da taj zahvat direktno ne ugrožava ljudski život, no svakako utječe na  kvalitetu životu, no s tim se  moramo nositi jer bolnica poput zadarske ministrovim potezom je diskriminirana,  ogorčen je dr. Nakić, dodajući  da su drogerije prije tri mjeseca već poslale upozorenje  da će obustaviti isporuku lijekova ako se ne plate dugovanja, što se sad polako i  počinje ostvarivati.
Dugovi HZZO-a
U međuvremenu hrvatske  “male” bolnice pokušale su  naći rješenje u dogovoru s Ministarstvom zdravlja. Za Zadar, odnosno bolnicu Ministarstvo je izdvojilo 1,2 milijuna kuna, što je, kako kaže  dr. Nakić, kap u moru dugovanja. Za poslove obavljene unutar mjesečnog bolničkog limita HZZO zadarskoj Općoj bolnici duguje 40  milijuna kuna! Ono što je u  bolnici u Zadru napravljeno  iznad limita unatrag dvije i pol  godine iznosi 130 milijuna  kuna, što HZZO još uvijek  nije platio.
– Ministrov potez je zapravo  jedan veliki paradoks! Država  je sanirala dugove kliničkih  bolničkih centara, a mi, koji  jednako kao i oni izdvajamo  za zdravstvo sada nismo dobili ništa. Fond zajednički punimo, a saniraju se samo klinički bolnički centri, pa tu  nema nikakve logike! Po Ustavu, svi ljudi na teritoriju Republike Hrvatske imaju jednaka prava, među njima i ono  na zdravstvenu zaštitu. Danas u KBC-ima možeš dobiti  sve, a mi su Zadru možemo  liječiti samo hitne slučajeve.  Što ćemo mi njima vraćati pacijente koji nisu s područja  Zadra, pa ne možemo mi to  činiti, jasan je dr. Nakić, dodajući da onaj koji je donio  ovakvu odluku, osim što diskriminira bolnice, niti ne razumije funkcioniranje zdravstvenog sustava.
Dr. Nakić je odlučio da pacijente bez obzira iz koje sredine dolazili neće vraćati  kući. Njegov izbor je redukcija, odnosno ograničavanje  na hitne slučajeve, za njih ima  dovoljno lijekova. No, ovakva  situacija ne može dugo trajati  jer će, kako zaključuje dr. Nakić, zadarska Opća bolnica  doista ostati bez lijekova.