Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nevoljama otočana nikad kraja

23.07.2012. 22:00
Nevoljama otočana nikad kraja


Telefonski operator, koji samo na zadarskim otocima ima tisuće fiksnih telefona, uopće nema svoga broda kojim bi odlazio na otoke, pa ih se ponekad čeka i po nekoliko dana. Jedina svijetla točka u nevoljama otočana je zadarska Elektra, čiji radnici dolaze doslovce ekspresno, čak i po nevremenu


Kako je teško  živjeti na malim zadarskim  otocima to je općepoznato,  no u zadnje vrijeme je sve  teže i to zahvaljujući lokalnim i državnim političarima.
To se potvrđuje svakodnevno, a otočani su nemoćni. Uz stalne stare nevolje, one koje su potjerale  većinu otočana s njihovih  ognjišta, pogađaju ih svakodnevno nove. Nakon što  je prije nekoliko mjeseci odjednom zabranjeno na otoke  prevoziti gorivo, stigla je nevolja s vodom. Višegodišnje  suše ovoga su ljeta najizraženije, vode na nekim  otocima nema ni za pranje ni  za piće. Ljudi se peru u  moru! A političari, domaći i  oni na višim razinama ni  prstom nisu mrdnuli, samo  ponavljaju da nema novaca.  Kao da ne shvaćaju da je  voda isto što i zrak, da se ne  može živjeti bez nje, doslovno.
– Otočani su, i to je poznato, izuzetno strpljivi, ali  sve ima granice, kazao je  jedan Išćanin, nezadovoljan  brigom Grada Zadra i Zadarske županije koju iskazuju prema otocima.
Nakon prvog ovoljetnog  nevremena u subotu navečer  na nekim otocima je nestalo  struje, “umuknuli” su telefoni. Mnogi otočani ni u ponedjeljak ujutro nisu uspjeli  prijaviti kvar na telefonu, jer  HT-u se to može prijaviti tek  na automatski broj, pa samo  prijavljivanje traje i po nekoliko minuta. I ne samo da  ljudima “iscuri” mobitel dok  prijavljuju kvar na fiksnom  telefonu, nego ih automat  upućuje na mnoge starijim  ljudima, kakvi su u većini na  otocima, nerazumljive podatke koje moraju utipkati  poput “poziva na broj odobrenja za identifikaciju”.  Osim svega, taj telefonski  operator, koji samo na zadarskim otocima ima tisuće  fiksnih telefona, uopće nema  svoga broda kojim bi odlazio  na otoke, pa ih se ponekad  čeka i po nekoliko dana.
Jedina svijetla točka u nevoljama otočana je zadarska  Elektra, čiji radnici dolaze  doslovce ekspresno, čak i po  nevremenu. I ove nedjelje,  zbog udara groma, su primjerice na Rivnju neka kućanstva ostala bez struje, a Elektrini radnici su stigli za manje od jednoga sata nakon  prijave! I to po orkanskoj  buri. Nije se Elektra iskazala  samo ovaj put, tako je godinama. Ta tvrtka ima više  svojih brodova, što je i normalno, jer elektroinstalacije  održava i na otocima.