Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šime Škaulj otvara prvu kušaonicu vina

23.07.2012. 22:00
Šime Škaulj otvara prvu kušaonicu vina


Mnoštvom medalja ovjenčan, potvrđen srebrnim Decanterom iz Londona, Šime Škaulj dovršava podrum i kušaonicu vina, otvorenu za posjetitelje, nad Nadinskim poljem na mitskoj Nadinskoj glavi – Brijegom koji dominira Kotarima, oko kojeg se lomilo oružje još od mlađeg kamenog doba i pucalo otkako je izmišljen barut, zveckat će čaše i širiti se vinski užitak
Nad Nadinskim smo poljem, tik pod Nadinskom glavom. Nad nama je mitski brijeg koji s oko 250 metara kontrolira Ravne kotare od prapovijesti. Nedovoljno istražena gradina koja možda  seže u vremena pramediteranaca, Ilira, Rima o čijoj se  povijesti za turskih vakata po  Kotarima još pričaju legende,  kao i blagu Mitrovića. Pod  nama je Nadinsko polje, od  Nadinskog blata sa 350 hektara sređenog vinograda do  svih drugih parcela, ali i sva  polja dolje put Škabrnje, Zemunika, Prkosa ili gore put  Vrane. Ističu se vršci Ugljana,  a za manje omarina i sumaglice vidi se do Dugog otoka.  Noću zna bljesnuti svjetionik  s Lošinja.
Kotari, otoci i Velebit na  dlanu
 Pogled je to koji će gostima  puknuti pred očima kad dođu  do jednog od “serdara” ravnokotarskih vinara – Šime  Škaulja, i zasjednu u njegovu  od nadinskog kamena i kamena s benkovačkog Kuklja  istesanu kušaonicu vina, degustacijsku salu ili kako je  nazvali. Ona će za ovu godinu  u zatvorenom i na terasi primati autobus posjetitelja ljubitelja ove vrsne vinske kapljice, a skoro i još dva autobusa ako ih bude. Uz nju  pogledat će podrum u kojem  se do sad smještalo 20.000, a  nada se Šime, ove godine i  30.000 litara, a te će količine i  dalje rasti, jer sadi nove vinograde. Dio će podruma prekriti Nadinska glava i trava.
Nenapornom šetnjom gost  će osim, ovog pogleda k jugu,  s Nadinske glave moći zagledati put Velebita i Debelog  brda. Osjetiti pod nogama  zašto je ovaj brijeg privlačio  stoljećima ljude da se na njemu nastanjuju i grčevito ga  brane.
Dočekat će ih ugodno  uređen prostor s kominom  koji će pucketati u jesenske i  zimske dane, i za sad pršut i  sir, pa sljedovi Šimine “likadine” od vina, dok sjede zavaljeni u sjevernovelebitske  drvene banke istesane u Kutarevu medvjeđem domu pod  Krasnom.
Od Londona do – prodaje na  kućnom pragu
– Prodaja na kućnom pragu  jedan je od ciljeva svih vinara  i može i treba dati dodanu  vrijednost uz obogaćivanje  ovdašnje turističke ponude,  kaže Šime.
Ive Dunatov, direktor TZ  Zadarske županije, s nama je  da bi to potvrdio. Prije više  godina iniciran projekt vinskih cesta pomalo se bliži ostvarenju.
– Sad imamo vina. Vrhunska. Imamo Udrugu vinara.  Imamo niz dobrih vinskih  manifestacija. Imamo nagrade s prestižnih svjetskih vinskih ogleda i manifestacija.  Konkretno, ovdje imamo i vinara koji ima srebro s Decantera najveće svjetske smotre vina u Londonu među  15-ak tisuća vina iz cijelog  svijeta. Ovaj kraj u zamišljenim vinskim stazama ima i  puno drugo za pokazati – stare gradine, kaštele, Asseriju,  etnologiju, specifičnu gastronomiju, prirodne ljepote. Nedostajat će dio sustavnije brige oko uređenja mjesta, ne  samih podruma ili degustacijskih sala, već prilaza, glavnih ulica, ali mislim da ćemo  dobiti jedan dobar turistički  proizvod koji može osnažiti,  ali i produljiti sezonu. Imamo  tu i vrsne maslinare, sireve,  suhomesnate proizvode, što  se sve uklapa u staze kao i  otvaranje Kotara turistima  masovnijoj posjeti, a dugoročnije i boravku, misli Dunatov.
Sa Šimom u poslu i dovršavanju objekta zatičemo i  sina Tomislava (ona kupaža  nazvana je po njemu) koji je  cijeli s ocem u poslu. Priču za  goste već imaju. A ima i gostiju.
Gosti već dolaze
– Nailaze ljudi. Čuli su za  nas. Eto, prije neki dan grupa  Danaca dolazi i traži nas. Bili  su u jednom zadarskom restoranu zainteresirali se za vino koje su pili, a konobar im  je dao posjetnicu. Nazvali me  i došli iako vidite da je još sve  u radovima i bili su vrlo zadovoljni. A i mi smo jer su,  naravno, kupili ‘popudbinu’.  Imam poziva iz agencija, čak i  od Makarske. Za razliku od  nekih drugih krajeva u Hrvatskoj ovdje smo još svi oskudni s ovom ponudom. No  jasno je da će to ići i da neće  stati na nama. Naravno, uvijek je pitanje ulaganja. Vinogradi, pa podrumi, pa tehnika, pa trženje, pa prostor za  salu…
– Osobno se ne mogu  požaliti. I Vrutak i Dobra vina  kao specijalizirani trgovci vinima prepoznali su i redovno  nude naša vina u svim svojim  prodajnim mjestima od Zagreba do Rijeke ili Osijeka. I  ugostitelji s našeg područja  redovni su kupci. I prodavaonice suvenira i delikatesa. Bude i većih pojedinačnih narudžbi. Jako smo zadovoljni i  s potporom i brigom grada  Benkovca i gradonačelnika  Kutije koji nas je prepoznao  kao svoj adut, ističe Škaulj.
Dok smo razgledali prostor  i fascinantne krajolike Kotara, naravno, i degustirali, pogledavamo i k nebu. Kiša će  ipak pasti. Moguće će onih  planiranih 30.000 litara biti.
Probali smo i jedno “ludilo”  od izvedbe Cabernet Sauvignona s neprovrelim šećerima, u varijaciji poluslatkog ili  slatkog, nešto unikatno, a  vidjet ćemo je li za piti ovu ili  iduću godinu. I, naravno,  struka je tu.
– Uz vjeru u sebe ipak nema  prepuštanja slučaju i Marina  Pavlović redovan je naš enolog, napominje Šime.
Škaulj je od ove godine temeljem natječaja i ugovora  zadužen i za vina Zadarskog  sveučilišta kojima je suradnik  i majstor vinar.
Zadarski kraj ili bolje  rečeno benkovačko-stankovački, ako ćemo po vinogorju,  dobit će vrhunsku kušaonicu,  na sreću – kod vrhunskog vinara i u mjestu s kojeg pogled  puca na najveći ovdašnji  kompleks vinograda.