Mnoštvom medalja ovjenčan, potvrđen srebrnim Decanterom iz Londona, Šime Škaulj dovršava podrum i kušaonicu vina, otvorenu za posjetitelje, nad Nadinskim poljem na mitskoj Nadinskoj glavi – Brijegom koji dominira Kotarima, oko kojeg se lomilo oružje još od mlađeg kamenog doba i pucalo otkako je izmišljen barut, zveckat će čaše i širiti se vinski užitak
Nad Nadinskim smo poljem, tik pod Nadinskom glavom. Nad nama je mitski brijeg koji s oko 250 metara kontrolira Ravne kotare od prapovijesti. Nedovoljno istražena gradina koja možda seže u vremena pramediteranaca, Ilira, Rima o čijoj se povijesti za turskih vakata po Kotarima još pričaju legende, kao i blagu Mitrovića. Pod nama je Nadinsko polje, od Nadinskog blata sa 350 hektara sređenog vinograda do svih drugih parcela, ali i sva polja dolje put Škabrnje, Zemunika, Prkosa ili gore put Vrane. Ističu se vršci Ugljana, a za manje omarina i sumaglice vidi se do Dugog otoka. Noću zna bljesnuti svjetionik s Lošinja.
Kotari, otoci i Velebit na dlanu
Pogled je to koji će gostima puknuti pred očima kad dođu do jednog od “serdara” ravnokotarskih vinara – Šime Škaulja, i zasjednu u njegovu od nadinskog kamena i kamena s benkovačkog Kuklja istesanu kušaonicu vina, degustacijsku salu ili kako je nazvali. Ona će za ovu godinu u zatvorenom i na terasi primati autobus posjetitelja ljubitelja ove vrsne vinske kapljice, a skoro i još dva autobusa ako ih bude. Uz nju pogledat će podrum u kojem se do sad smještalo 20.000, a nada se Šime, ove godine i 30.000 litara, a te će količine i dalje rasti, jer sadi nove vinograde. Dio će podruma prekriti Nadinska glava i trava.
Nenapornom šetnjom gost će osim, ovog pogleda k jugu, s Nadinske glave moći zagledati put Velebita i Debelog brda. Osjetiti pod nogama zašto je ovaj brijeg privlačio stoljećima ljude da se na njemu nastanjuju i grčevito ga brane.
Dočekat će ih ugodno uređen prostor s kominom koji će pucketati u jesenske i zimske dane, i za sad pršut i sir, pa sljedovi Šimine “likadine” od vina, dok sjede zavaljeni u sjevernovelebitske drvene banke istesane u Kutarevu medvjeđem domu pod Krasnom.
Od Londona do – prodaje na kućnom pragu
– Prodaja na kućnom pragu jedan je od ciljeva svih vinara i može i treba dati dodanu vrijednost uz obogaćivanje ovdašnje turističke ponude, kaže Šime.
Ive Dunatov, direktor TZ Zadarske županije, s nama je da bi to potvrdio. Prije više godina iniciran projekt vinskih cesta pomalo se bliži ostvarenju.
– Sad imamo vina. Vrhunska. Imamo Udrugu vinara. Imamo niz dobrih vinskih manifestacija. Imamo nagrade s prestižnih svjetskih vinskih ogleda i manifestacija. Konkretno, ovdje imamo i vinara koji ima srebro s Decantera najveće svjetske smotre vina u Londonu među 15-ak tisuća vina iz cijelog svijeta. Ovaj kraj u zamišljenim vinskim stazama ima i puno drugo za pokazati – stare gradine, kaštele, Asseriju, etnologiju, specifičnu gastronomiju, prirodne ljepote. Nedostajat će dio sustavnije brige oko uređenja mjesta, ne samih podruma ili degustacijskih sala, već prilaza, glavnih ulica, ali mislim da ćemo dobiti jedan dobar turistički proizvod koji može osnažiti, ali i produljiti sezonu. Imamo tu i vrsne maslinare, sireve, suhomesnate proizvode, što se sve uklapa u staze kao i otvaranje Kotara turistima masovnijoj posjeti, a dugoročnije i boravku, misli Dunatov.
Sa Šimom u poslu i dovršavanju objekta zatičemo i sina Tomislava (ona kupaža nazvana je po njemu) koji je cijeli s ocem u poslu. Priču za goste već imaju. A ima i gostiju.
Gosti već dolaze
– Nailaze ljudi. Čuli su za nas. Eto, prije neki dan grupa Danaca dolazi i traži nas. Bili su u jednom zadarskom restoranu zainteresirali se za vino koje su pili, a konobar im je dao posjetnicu. Nazvali me i došli iako vidite da je još sve u radovima i bili su vrlo zadovoljni. A i mi smo jer su, naravno, kupili ‘popudbinu’. Imam poziva iz agencija, čak i od Makarske. Za razliku od nekih drugih krajeva u Hrvatskoj ovdje smo još svi oskudni s ovom ponudom. No jasno je da će to ići i da neće stati na nama. Naravno, uvijek je pitanje ulaganja. Vinogradi, pa podrumi, pa tehnika, pa trženje, pa prostor za salu…
– Osobno se ne mogu požaliti. I Vrutak i Dobra vina kao specijalizirani trgovci vinima prepoznali su i redovno nude naša vina u svim svojim prodajnim mjestima od Zagreba do Rijeke ili Osijeka. I ugostitelji s našeg područja redovni su kupci. I prodavaonice suvenira i delikatesa. Bude i većih pojedinačnih narudžbi. Jako smo zadovoljni i s potporom i brigom grada Benkovca i gradonačelnika Kutije koji nas je prepoznao kao svoj adut, ističe Škaulj.
Dok smo razgledali prostor i fascinantne krajolike Kotara, naravno, i degustirali, pogledavamo i k nebu. Kiša će ipak pasti. Moguće će onih planiranih 30.000 litara biti.
Probali smo i jedno “ludilo” od izvedbe Cabernet Sauvignona s neprovrelim šećerima, u varijaciji poluslatkog ili slatkog, nešto unikatno, a vidjet ćemo je li za piti ovu ili iduću godinu. I, naravno, struka je tu.
– Uz vjeru u sebe ipak nema prepuštanja slučaju i Marina Pavlović redovan je naš enolog, napominje Šime.
Škaulj je od ove godine temeljem natječaja i ugovora zadužen i za vina Zadarskog sveučilišta kojima je suradnik i majstor vinar.
Zadarski kraj ili bolje rečeno benkovačko-stankovački, ako ćemo po vinogorju, dobit će vrhunsku kušaonicu, na sreću – kod vrhunskog vinara i u mjestu s kojeg pogled puca na najveći ovdašnji kompleks vinograda.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Tužna obljetnica
Prije 16 godina stradao je Hrvoje Ćustić
Zadar
RADNO VRIJEME
Pogledajte kako rade trgovine na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
INFOteka turizma
SPOMENIK KULTURE
Sv. Nikola napokon sjaji novim sjajem
INFOteka turizma
SKRIVENI BISER PAŠMANA
Ostaci bizantinske tvrđave iz 6. stoljeća ponovno će vrvjeti žamorom i posjetiteljima
Zadar
KONCERT
Jet Set Band na Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE