Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Općina se uči kako se odvozi smeće i isporučuje voda!

Autor: Luka Perić

23.07.2013. 22:00
Općina se uči kako se odvozi smeće i isporučuje voda!

Foto: Vedran SITNICA



Duh Trgovačkog društva Komunalno i dalje živi u Gračacu, iako je odavno u stečaju i nema onog tko bi ga spasio od likvidacije. Njegove poslove preuzela je Općina, koja nema opremu i prethodno znanje o ovom poslu, ali potrošačima mora biti isporučena voda i smeće odvezeno s ulica, makar se izvukla i posljednja lipa iz tankog općinskog proračuna.
Stečajna upraviteljica Marica Nekić odustala je od pokušaja da društvo pokuša obavljati djelatnosti zbog kojih je osnovano, pokupila je preostalu imovinu, vozila za odvoz smeća i slične poslove te sve uključila u stečajnu masu. Oni koji se nadaju da će se od toga naplatiti morat će biti strpljivi – dugovi su pred odlazak u stečaj dosegnuli sedam milijuna kuna.
– Prije desetak dana poslala sam pismo svim općinskim vijećnicima i upoznala ih sa situacijom u općini i problematikom Komunalnog. Općina je na sebe preuzela isporuku vode i odvoza smeća, iako se svi tek učimo komunalnim poslovima, kojima se općina inače ne bavi, kaže načelnica Nataša Turbić.
Rasprava o Komunalnom i općinskom proračunu provedena je i na prekjučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća, i to najviše u aktualnom satu, budući da predsjednica OV-a, Katarina Pleša Jakovljević, nije ovu urgentnu točku uvrstila u dnevni red. Podsjetimo, Turbić (HDZ) je izabrana za načelnicu, ali većinu zbog dodatnih zastupnika iz redova srpske nacionalne manjine ima koalicija SDP-SDSS-HNS-HSLS, čiji je član i predsjednica Vijeća.
Načelnica kaže kako su moguća rješenja za nastalu situaciju osnivanje novog društva ili davanje koncesije za komunalne poslove.
– Bili smo prisiljeni održavati red, jer bi se grad pretvorio u smetlište, a ljudi ostali bez pitke vode. To opterećuje proračun pa ne možemo investirati u neke druge važne projekte, kao u zemljišno knjižne-poslove. Gračac je vjerojatno najveća općina u kojoj te stvari nisu sređene, ističe Turbić.
Na aktualnom satu sjednice Općinskog vijeća vijećnici su se žalili na netransparentno trošenje novca u 2012. godini. Za tu godinu nije bilo rebalansa, velike su razlike u stavkama prihoda i rashoda, a najspornije su stavke oporbi troškovi za prezentacije, putovanja, gorivo, za intelektualne usluge, budući da nije specificirano o čemu se točno radi, pa i projekt Rute sira.
– Kao nova načelnica uključit ću sve vijećnike u raspravu o rebalansu i proračunu, dat ću svima priliku da konstruktivno sudjeluju u njegovom donošenju kako kasnije ne bi bilo nejasnoća, ističe Turbić.
Naravno, veliko je pitanje hoće li načelnica s manjinskim brojem vijećnika biti u prilici donijeti bilo kakav proračun.