Kuda idu divlje svinje i HTV sa svojim terminima?

Slika korisnika admin

ŠTO JE VAŽNIJE? FRIZURA DANIJELE MARTINOVIĆ ILI ROZGINA SUKNJA

Da nije one smiješne RTL-ove emisije o modi, senzacijama i drugim explozivno-eskluzivnim stvarima, ne bih ni znao da se održao Splitski glazbeni festival. Zato sam gledao ovu emisiju, tj. reprizu reprize nakon par tjedana i saznao, ne rezultate, ili nešto o pjesmama koje su tamo bile, nego samo to kakvu je suknju imala Rozga (koja nota bene uopće nije ni nastupala). Prikazali su i Danijelu Martinović i govorili o njenoj frizuri koja je bila, onako... shizofrena i to je bilo sve. Eh, da. I najbolji styling za Zoricu Konđu. Hm, ona bar zna pjevati pa su joj mogli dati neku nagradu i za glas. Poslije sam čuo i pobjedničku pjesmu. Bila je vrlo originalna, inventivna i neočekivana. Osobito refren koji, kao da sam već jednom negdje čuo, ali ne bih mogao staviti ruku u vatru da jesam. "Daaaalmaacijooo, Daaalmaaacccijo, DAAALLMMAAAACCCCIJOOO..." i tako jedno stotinjak puta. To mi je bilo dovoljno. Rekao mi je liječnik da moram paziti na svoje zdravlje. Ja ga slušam i televizor gasim.

NARODNJACI MRSKIH NAM NEPRIJATELJA

Kako samo godine prolaze... Kao da je jučer bilo, kada je u kinima bio film "Cijena života" koji sam htio pogledati jer je u njemu glavnu žensku ulogu igrala naša Zadranka Barbara Vicković. Ali nisam ga pogledao, jer mislim da su nam tu večer 1994. godine, susjedi iz tzv. Krajine opet isključili struju, ili je nešto drugo bilo, a i sam imam nezgodan običaj čekati da film stigne na tv-program pa tako, prije ili poslije, umjesto da se gužvam u kinu, ja filmove gledam u toplini doma svoga. Problem je u tome što ja ovaj film nikada nisam ni pogledao jer se ne sjećam da je na televiziji uopće ikada i emitiran. Je li to zato što je film bio loš, ne znam, ali da je 20 godina prošlo kao u trenu, to je istina. Film je onakav kakav je, tj. sniman je dok je ratno stanje još trajalo, još su postojali logori i to je sada druga tema, ali da su naši, inače solidni glumci, u ovom filmu neuvjerljivi, to je činjenica. Jednostavno im ta ekavica ne ide i gotovo, a i čudno je gledati i slušati npr. Grgića ili Peročevića kako rastežu ekavicu, tako da sve to djeluje pomalo artificijelno.

Ali, što je tu zanimljivo? Povremeno se naime, vjerojatno da bi se postigao jači dojam o srpskom primitivizmu, balkanizmu i sl., u pozadini provlače narodnjaci i to naravno oni glupi kao što narodnjaci "novokomponovani", uostalom samo i mogu biti. Problem je u tome što se u Hrvatskoj u to vrijeme među omladinom ili mladeži (kako vam se više sviđa) slušao "dance", ali ga je vrlo brzo zamijenio onaj najodvratniji srpski turbo folk (u stvari, svaki je turbo folk najodvratniji) koji očigledno neki naši mladi Hrvati jako vole, pa i oni jako "nacionalno osviješteni", oni kojima smeta srpski r&r, ali u isto vrijeme u narodnjačkim klubovima obožavaju srpske pevaljke, cajke i cajkane. I sada se s pravom može postaviti pitanje. Ako je ta njihova muzika dio njihove "kulture" i znak dominacije, znači li to da su na kraju ipak oni pobijedili.

JOŠ JEDNO PRISJEĆANJE NA RAT, ALI ONAJ PRETPOSLJEDNJI

Eto se netko sjetio, u sred ljeta, reprizirati seriju "Kuda idu divlje svinje". Užitak je opet gledati fantastičnog Fabijana Šovagovića kako u domobranskoj (ili policijskoj... tko to može razlikovati?) uniformi pripito tetura unaokolo i pjeva onu svoju čuvenu "mene cura moli, da spavamo goli / a ja neću, bojim se nazepšću". Tu su i drugi izvrsni glumci Ivo Serdar, Mladen Crnobnja i da sada ne nabrajam svih, ali HTV ne bi bio HTV da i ovo nije zeznuo. Što mislite, u koji su termin stavili ovu seriju? Naravno, iza ponoći, da je ne bi tko pogledao. Ja znam da je vrijeme godišnjih odmora i da ljudi koji ne rade ujutro mogu dulje spavati, ali ovo već zbilja počinje ići na živce. Koja je svrha takvih repriziranja, meni nikako nije jasno. Možda nekome smeta kako se u seriji tretiraju neke stvari iz daleke nam prošlosti, ali zašto onda uopće takve serije emitirati kada imamo toliko divnih američkih romantičnih filmova u kojima je sve divno i krasno i svi se vole. Problem je samo što od takvih filmova dobijete šećernu bolest.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno