Poljske studentice - volonterke u knjižnici

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Anna Krause i Adrianna Cieslik poljske su studentice koje posljednje mjesece provode u Zadru. Razlog tome je program razmjene Erasmus+, a u sklopu njega Anna i Adrianna volontiraju i u Gradskoj knjižnici Zadar. Bila je to prigoda da u sklopu jučerašnje „Svaštarnice" zadarske knjižnice kažu i nešto više o svojoj zemlji koja je, od Zadra, kako su istaknule djevojke, udaljena cijelih 1.838 kilometra.

Anna Krause, stanuje i studira u Torunju i to balkansku filologiju, „šefica" je tamošnjeg Balkanskog društva, volonterka na festivalu Tofi fest, i članica ESN Poland. Na istom studiju nalazi se i Adrianna Cieslik, velika ljubiteljica nogometa i odbojke, ali i serijala u Harryju Potteru kojeg je, kaže, pročitala na poljskom, engleskom, hrvatskom, a razmišlja i da kupi albansku verziju.

Djevojke su tijekom svog izlaganja iznijele i neke razlike između Poljske i Hrvatske, a prva je bila u školstvu. U Poljskoj nakon šest razreda osnovne škole idu tri razreda gimnazije nakon čega se učenici odlučuju između tri mogućnosti: tehničke ili strukovne školu ili biraju školu - liceum. Nakon četverogodišnje škole, slijedi fakultet.

 Na njihovom fakultetu u Torunju postoji mogućnost učenja čak četiri jezika, hrvatskog, srpskog, albanskog i bugarskog, a studij su upisale nakon početnog razmatranja prava ili pak novinarstva.

Adrianna je, kaže, prvo htjela studirati pravo, no putovanja Balkanom s roditeljima u djetinjstvu odredila su naposlijetku tijek studija. Anni je balkansku filologiju redložila njena majka.

- U Poljskoj svi studiraju novinarstvo i onda sam rekla „hajdemo nešto originalnije". I gdje ćeš originalnije od ovog, uz smiješak je pojasnila ova studentica.

 Djevojke inače studiraju na sveučilištu Nikole Kopernika koje obuhvaća 17 fakulteta i koje se može pohvaliti knjižnicom od čak tri milijuna knjiga.

- Uopće ne znamo kako uspiju naći svaku knjigu koju traže, nama to izgleda nevjerojatno. No, studenti knjižničarstva svakako mogu doći na Erasmus+ razmjenu kod nas, poručila je Anna.

Kada je u pitanju studiranje u Hrvatskoj i Poljskoj, najveća razlika je u cijeni, složile su se djevojke. U Poljskoj je studiranje beslatno, no studetski život je daleko skuplji, kazuju. Tamo ne postoje menze za studente, sve kuhaju sami i prijevoz je puno skuplji. Također, onaj tko tamo dođe na razmjenu neka pripazi na slijedeće stvari - jagoda na poljskom znači borovnica, vrijedna je za njih bezobrazna, a brak - nedostatak. Pa tko voli nek izvoli!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno