Pripadnici Udruge Termiti odali počast Zadraninu Deanu Nikpalju

Slika korisnika valentinam
Na Šator planini
Za ovog posjeta pripadnici Udruge Termiti bili su ponovno nazočni kulturno-vjerskoj manifestaciji Dani sv. Ilije - Bosansko Grahovo - Obljaj 2017. Zajedno s Termitima, obilježavanju je nazočio njihov ratni liječnik, a današnji gradonačelnik Zadra Branko Dukić
Ivan PERICA NAMBE
Zajednička fotografija ispred spomen obilježja Deanu Nikpalju

Paljenjem svijeća i molitvom na mjestu pogibije na Šator planini, 50-ak pripadnika Udruge veterana 84. gardijske  bojne HV "Termiti" odali su počast svom junaku Zadraninu Deanu Nikpalju koji  je poginuo u akciji Ljeto 95.

Kao i svake godine, hrvatski branitelji sa zadarskog područja posjećuju  Bosansko Grahovo, mjesto na kojem se ova postrojba U domovinskom  ratu pokazala  jednom od najboljih u Hrvatskoj vojsci. U tijeku žestokih  borbi za planinu Šator, koja je imala izuzetno vojno strateško značenje,  bojna Termiti je na prostoru Završja dobila u lipnju 1995. zadaću da s dijelom svoje postrojbe ojača taj prostor. Na izrazito zahtjevnom terenu  uspijevaju ovladati prostorom i u jednoj diverzantskoj akciji s dijelom 3.  satnije usred bijela dana uništavaju jako neprijateljsko uporište četničke  specijalne vojne policije, stvarajući paniku u neprijateljskim redovima.  Termiti sudjeluju u akciji Ljeto '95, čiji je cilj bio zaustaviti neprijateljsku  ofenzivu na Bihać, zauzeti Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobađanje Knina i ostalog okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici. Za iznimne zasluge u osvajanju na juriš 47 dobro utvrđenih  četničkih bunkera bojna Termiti dobiva pismenu pohvalu predsjednika  Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Za ovog posjeta   pripadnici  Udruge Termiti bili su ponovno nazočni  kulturno-vjerskoj manifestaciji Dani sv. Ilije - Bosansko Grahovo - Obljaj  2017. Zajedno s Termitima, obilježavanju je nazočio njihov ratni liječnik,  a današnji gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Termitima se pridružio i  zapovjednik Specijalne policije Split BATT Anton Dražina, nekadašnji  zapovjednik interventne policije PU zadarske i nekadašnji načelnik PU  zadarske. Nakon svete mise, a prema običaju, Termiti su se okušali i u  starinskim sportovima, bacanju kamena s ramena i potezanju konopa,  družeći se s Hrvatima Bosanskog Grahova i okolice koji ne zaboravljaju  one koji su ih obratili u ratu, pa tako ni ovu zadarsku postrojbu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)