Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Broj neisplatitelja plaća smanjio se za preko – 50 posto!

25.07.2018. 09:02
Broj neisplatitelja plaća smanjio se za preko – 50 posto!


Da mediji itekako mogu biti korisni za tzv. malog čovjeka koji se teško izbori za svoja prava pokazuje i primjer popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće, objavljen u našem listu u travnju ove godine. Naime, objava tog popisa dala je nevjerojatan rezultat – preko 50 posto dužnika u županiji nakon obznane svojih imena isplatilo je plaće zaposlenicima!
Pokazala je to usporedba s najnovijom listom Ministarstva financija koje nekoliko puta godišnje objavljuje popis poslodavaca dužnika kako bi ih objavom imena natjerala na isplatu plaća radnicima. Na internetskim stranicama Porezne tako je objavljen najnoviji "Popis poreznih obveznika/poslodavaca-pravnih osoba koji ne isplaćuju plaće".


S liste izbrisane privatne škole
Najzanimljiviji detalj ovoga popisa svakako je izostanak dosad najvećeg dužnika za prošlu godinu – Privatne osnovne škole Nova Zadar koja je plaće dugovala za čak 27 djelatnika te Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti u stečaju Zadar s dugom prema 26 djelatnika.
Najvećem broju radnika na novom popisu sada duguju Geo biro Stojanović iz Obrovca čijih deset radnika čeka svoja prava te Nadinić iz Sukošana s dugom prema osmorici radnika. Novi je dužnik i poznata farma krava Vigens u Kožinu.
Naime, brojni su i poslodavci iz Zadarske županije koji svojim djelatnicima ne isplaćuju plaće, a najveći broj njih odnosi na pravne osobe te manji dio njih na firme u stečaju. No, popis otkriva i fizičke osobe koje su svoje zaposlenike zakinuli za plaće, a zanimljivo je da se situacija u odnosu na zadnji popis kojega smo objavili u travnju ipak znatno promijenila. Bila je riječ o popisu za neisplatu plaća u prošloj godini, a ovaj najnoviji obuhvaća prvi kvartal ove godine.


Popis srama
Na popisu tako nema više najvećeg dužnika plaća – Privatne osnovne škole i gimnazije, a s popisa su nestale i neke fizičke osobe koje nisu ispunile obveze prema radnicima. Kako saznajemo u zadarskim gospodarskim kuloarima, razlog tome je upravo objava poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je zapravo i cilj Ministarstva financija.
No, kako mnogi građani ne pregledavaju internetske stranice Porezne uprave, a nekima je računalo i nedostupno, tek objavom imena dužnika u medijima situacija se znatno mijenja. U Poreznoj upravi stoga naglašavaju da su ocijenili "svrsishodnim omogućiti javno objavljivanje popisa poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima" i to radi poticanja poslodavaca na "pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće (u novcu, na račun i to, ukoliko nije drugačije određeno, do petnaestog dana u mjesecu nakon obavljenog rada)".




Poziv radnicima
Ovakva odluka Ministarstva dala je izvrsne rezultate, što je vidljivo i po najnovijoj listi poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. Na njoj, nažalost, ima i starih dužnika koji radnicima već duguju primanja za neko duže vrijeme.
Da je objava ovog dokumenta itekako opravdana kazuje podatak da je broj poslodavaca koji nisu isplaćivali plaće radnicima u protekloj godini na razini Hrvatske smanjen za 19 posto u odnosu na godinu ranije, te da je od 2014. godine broj takvih poslodavaca smanjen za nevjerojatnih 73 posto! To najbolje kazuje koliko objava imena poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima utječe na njihovo izvršenje obveza, odnosno kako se novac brzo nađe kada žele skinuti svoje ime s "liste srama".
Porezna uprava stoga je, uz još jednu listu dužnika, ponovila i poziv radnicima "koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da isto prijave na odgovarajući kontakt Ministarstva rada i mirovinskog sustava".


Prijavljuju poslodavce
Znatan dio radnika odazove se ovom pozivu jer im je prijava Poreznoj upravi često jedini način da svoje šefove natjeraju da im isplati barem dio zaostalih plaća, s obzirom da dio poslodavaca radnicima isplati plaće tek kada njihovo ime osvane na "listi srama" Ministarstva financija. Pritom je zanimljivo kako se sredstva za plaće, nakon objave imena, vrlo brzo stvore, iako su se prethodno vlasnici tvrtki opravdavali da nemaju novca.
Naime, analize koje su usljedile nakon objave popisa imena dužnika plaća pokazuju na jedan izuzetno pozitivan trend, a taj je da dio poslodavaca preko noći nađe novac samo da se njegovo ime s ove liste što prije ukloni. Kako saznajemo od vlasnika nekih zadarskih tvrtki, bilo je situacija u kojima ni najuža obitelj nekog poslodavca nije znala da svojim radnicima ne isplaćuje plaće te su ga, zbog srama od okoline, natjerali da to učini.
Budući da u Ministarstvu i dalje apeliraju na prijave poslodavaca koji ne isplaćuju plaće te na činjenicu da je riječ o javnom dokumentu, donosimo novi popis pravnih i fizičkih osoba Zadarske županije koje nisu isplatile plaće svojim radnicima.


Popis tvrtki koje ne isplaćuju plaće
A.I.M. Natura Stankovci (jedan radnik), Agro san Visočane (1), Amico Zadar (2), Auto centar Supra Zadar (3), Be food Zadar (5), Best optinom Zadar (1), Bonaca 1 Sukošan (2), Borovi dokoza Zadar (2), Borovi potoci Starigrad (3), De Georgiis Zadar (3), Derniere Zadar (2), Dobra vina Briševo (1), DVD Vir (1), Fortuna promet Zadar (3), Four Roses u stečaju Zadar (1), Geo biro Stojanović Obrovac (10), Goldi-gold Preko (1), Graditelj Knežević Seline (1), Hidromont Sukošan (1), Humming bird Zadar (1), Ive Kožino (1), Klasa projekt Zadar (1), Klesarstvo Katuša Zadar (5), Konto bravo Vrsi (1), Kosmatac Sukošan (1), Luxor Vir (1), Mul turist Murvica (2), Nadinić Sukošan (8), Niskogradnja Zadar (1), No limit Zadar (2), Orbita Zadar (1), Petrina Preko (1), Popović gradnja Biograd na moru (1), Pro auto Zadar (1), Pro eko Biograd na moru (1), Seal detailing Zadar (1), Semafor Zadar (3), Vanilija Sukošan (1), Vibius tours Bibinje (1), Vigens Kožino (19) i Wine garden Zadar (1).


Fizičke osobe koje ne isplaćuju plaće
Ana Jovanović (Zadar (1), Dragan Kondić Pag (4), Milenko Marinović Benkovac (1), Milivoje Batkovski Pag (2), Miroslav Fuzul Zadar (2).


Kapović: Podmirili smo dugovanja DVD-a od 150.000 kn
Kako je moguće da se i Dobrovoljno vatrogasno društvo Vir našlo na popisu dužnika, pitali smo njihova načelnika Kristijana Kapovića:
– Riječ je o zapravo u dugu prema predsjedniku DVD-a, Miroslavu Glavanu, koji je Društvo i doveo u stečaj. Iako je u pitanju njegova odgovornost, Općina je odmah reagirala i uplatila 150.000 kuna za pokrivanje toga duga jer nam je najbitnije da DVD nastavi normalno raditi, osobito sad u sezoni kada prijete požari. Ova će se situacija uskoro riješiti jer su čak dvije trećine članova Skupštine DVD-a zatražile Glavanovu smjenu, a nakon što smo dobili obavijest Trgovačkog suda o otvaranju predstečajnog postupka. Da nismo uplatili ovaj novac, DVD bi bio u blokadi, što ne možemo dozvoliti zbog sezone, kaže Kapović.