Članovi HGSS-a vježbali spašavanje iz Muda labudovih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Državna vježba na Crnopcu
Plan vježbe je predviđao proširivanje suženja u jami kako bi nosila s unesrećenim mogla proći te potom izvlačenje “unesrećenog speleologa” s dubine -250 m, kažu iz HGSS-a
HGSS
U vježbi su sudjelovala 34 pripadnika HGSS-a s područja cijele Hrvatske

Južni Velebit, posebno dio na podrućju Crnopca iznad Gračaca, obiluje brojnim špiljama i jamama, a u razdoblju od 13. do 15. srpnja 2018. godine održala se državna vježba speleološkog spašavanja u jami Muda labudova. Vježbe HGSS-a provode se kako bi pripravnici i članovi implementirali usvojena znanja s tečajeva, a voditelj ove vježbe bio je Ivan Mišur iz HGSS Stanice Zagreb, objavili su iz HGSS-a.

Kako su napomenuli, ulaz u jamu Muda labudova nalazi se na nadmorskoj visini od 1.033 metra i jama se u kontinuitetu istražuje od 2008. godine, a istražena je do dubine od -682 m i ukupne duljine 4.676 m, te ima potencijala da se spoji sa sustavom Kita Gaćešina - Draženova puhaljka, najduljim speleološkim objektom Dinarida.

- Do dubine od oko -300 m uglavnom je vertikalnog karaktera, nakon čega dolazi do izraženijeg razvoja horizontalnih kanala. Jamu istražuju u najvećem intenzitetu speleolozi SO HPD Željezničar, a u istraživanjima su do sada sudjelovali i speleolozi iz SU Estavela, SU Spelunka, SD Istra, SK Ozren Lukić, SO Velebit, SO Liburnija, SO Profunda, SO HPD Mosor i SO HPK Sv. Mihovil. Na vježbi se radilo na implementaciji znanja naučenih na obukama iz speleospašavanja, primjeni novostečenih znanja s tečaja proširivanja suženja u speleološkim objektima te na isprobavanju nove opreme. Plan vježbe je predviđao proširivanje suženja u jami kako bi nosila s unesrećenim mogla proći te potom izvlačenje “unesrećenog speleologa” sa dubine -250 m, kažu iz HGSS-a.

U vježbi je sudjelovalo 34 pripadnika HGSS-a sa područja cijele Hrvatske.

- Svi zadani ciljevi vježbe uspješno su odrađeni. Na kraju možemo zaključiti da HGSS ima vrlo dobro uvježban i školovan kadar za tu vrstu spašavanja, koji je spreman izvoditi spašavanje na području cijele Hrvatske i sposoban je priključiti se bilo kojoj drugoj akciji spašavanja u svijetu, kažu iz HGSS-a.

Nesreće u speleologiji ne događaju se često, no kada se dogode riječ je o vrlo zajhtjevnim akcijama koje obično traju i po nekoliko dana. Na Crnopcu su najpoznatije dvije akcije spašavanja speleologa koje su članovi HGSS-a odradili u najduljem sustavu Kita Gaćešina u 2011. i 2012. godini. Jedan speleolog tada je pao u dijabetičku komu, dok je drugi pao s visine od petnaestak metara. Unesrećeni speleolozi su se brzom akcijom izvukli bez težih posljedica. Osim toga, članovi HGSS-a, među kojima i dva iz zadarske stanice, sudjelovali su u kompliciranom izvlačenju unesrećenog speleologa koji se ozlijedio na vrlo teško dostupnom dijelu jame Riesending-Schachthöhle u bavarskim Alpama, a spašavanje je trajalo više od 11 dana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)