FOTOGALERIJA: Posedarci lovili "pod sviću", a ulov ubacili u brudet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Posedarci upoznali turiste sa svojom ribolovnom tradicijom
Želja nam je domaće i strane goste upoznati s poviješću i načinom života na području Posedarja, onim najvrjednijim nasljeđem predaka, ističe Ivica Klanac, općinski načelnik
Velimir BRKIĆ
Posedarci su pokazali svoje ribolovno umijeće

Svako dalmatinsko mjesto svoju feštu ima, u Posedarju je to "Fešta od ribe i vina - Posedarje 2018". Drugu po redu etno-zabavnu i gastro manifestaciju Općina Posedarje je organizirala u suradnji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari Zadar, Udrugom Posedarje moje i ovdašnjom Turističkom zajednicom te vrijednim volonterima i entuzijastima.

Posjetitelji su uživali u spoju tradicije, gastronomije, zaboravljenih običaja i poznate dalmatinske spize i glazbe za koju su se pobrinuli bibinjski gardelin Tomislav Bralić i klapa Intrade.

- Uz boje, okuse, mirise i melodije hrvatske tradicije, posjetitelji su do mile volje mogli besplatno degustirati pečene srdele, frigane girice, dagnje na buzaru i piti vina u neograničenim količinama te obići izložbeno-prodajni sajam proizvoda s OPG-a, kazala je voditeljica programa Marija Dušević.

Sve je vonjalo po ribi i dagnjama, a uprizorenje tradicijskih tehnika ribolova i ribarskih alata je stvorilo poseban ambijent Posedarja kao autentičnog malog ribarskog mjesta.

- Cilj ove fešte je prikazati autohtone običaje ribarenja i upotrebe starih ribarskih alata koji u Posedarju imaju dugu tradiciju, kazala je Marija Crnjak, općinska donačelnica, a potvrdila i Ana Kajtazi, pročelnica općinskog Jedinstvenog upravnog odjela.

Buzara od 200 kilograma daganja je zamirisala cijelim Posedarjem i brzo planula, prvenstveno zahvaljujući Marijani Bolić, koja će na tržište ove sezone plasirati 30-ak tona daganja, te OPG-ovki Danici Juričević.

- Želja nam je domaće i strane goste upoznati s poviješću i načinom života na području Posedarja, onim najvrjednijim nasljeđem predaka, ističe Ivica Klanac, općinski načelnik.

Uz bogatu tradiciju i kneza Posedarskog sa svitom, ovo je područje oduvijek bilo poznato po poljoprivredi i ribarstvu.

- A uz lov mrežom potegačom ili kako u Posedarju kažu "braganja", prikazan je ribolov "pod sviću", a sav ulov je završio u brudetu. Uprizorila se tzv. vrtnja daganja a pletenjem vrša od šiblja žuke oživjela je ova vještina koja je gotovo iščezla, objašnjava bivši nogometaš Žarko Klanac, ovdašnji poduzetnik, uljar i ribar.

U borbi protiv bijele kuge i nepovoljnih demografskih kretanja, ruralni razvoj je sigurno trenutno pitanje broj jedan u Lijepoj Našoj.

- Stoga svi zajedno u ovom trenutku trebamo naš kraj oplemeniti suvremenim sadržajima, a istovremeno zadržati tradiciju kao dio identiteta i bogatstva naše domovine, poručio je Vlado Rapan, predsjednik Udruge Ravni kotari.

Sudionici

Na posedarskoj fešti od ribe i vina sudjelovali su: Udruga Posedarje moje, PZ MasVin Polača i TO Dagnja i morska akvakultura te OPG-ovi: Dežmalj, Eugen Novaković, Željko Brala, Vedrić, Danica Juričević, Marina Lipić, Josip Hlavsa, Zdravko Žuža i Martin Baričević.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno