Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gabi mi je rekla: Budi dosljedna sebi!

26.07.2018. 06:59
Gabi mi je rekla: Budi dosljedna sebi!


U okviru 24. Zadarskog kazališnog ljeta, ovaj četvrtak, 26. srpnja, na terasu Muzeja antičkog stakla dolazi jedna od najvećih diva hrvatske estrade – Gabi Novak. U pratnji sina, zapravo njegovog Matija Dedić tria diva će izvesti neke od najpoznatijih i najnagrađivanijih pjesama kompletne diskografske povijesti ovih prostora, evergreen skladbe koje joj je u najvećoj mjeri napisao suprug, nikad prežaljeni velikan glazbene umjetnosti Arsen Dedić. Bit će to prestižna prilika za sve ljubitelje kvalitetne glazbe da se prisjete pjesama kao što su „Vino i gitare“, „Kuća za ptice“, „Nada“… kao i brojnih drugih.


Simbioza stihova i nota
Gabi je u zadnjih nekoliko godina više puta bila zadarska glazbena gošća, kao i sin Matija, a njihovi su koncerti bili i ostali primjer simbioze stihova, nota, muzičke virtuoznosti i glasa, i emocije, kao dvije neizostavne riječi kada je Gabi u pitanju. Iako zašla duboko u sedamdesete, diva nije izgubila ni najmanje svoju snagu interpretacije, čaroliju svog glasa kojem će se za koji dan pridružiti i zadarska pjevačica Elena Stella. Mlada je Zadranka široj javnosti postala poznata sudjelovanjem u TV showu „The Voice“, kada je svojim nastupom demonstrirala svu raskoš svog glasa i ono što je svakako važno napomenuti i iskrenu emociju i petlju. Jer Elena nije podilazila publici, njen repertoar je bio u skladu s njenim glazbenim afinitetima, izvodila je prije svega jazz i soul skladbe, pokazavši i onda, a i dalje tijekom svoje karijere, da je bila i misli ostati svoja. Prepoznala je to i Gabi s kojom je Elena otpjevala hit „Vino i gitare“ u emisiji „A strana“ te joj je, osjetivši njen senzibilitet, rekla da je izabrala težak ali ispravan put. Par dana pred novi zajednički nastup Elena se prisjeća susreta s Gabi i prenosi nam svoja očekivanja od nove glazbene suradnje s divom.


Susret iznenađenja
-Gabi sam upoznala na HRT-u, u emisiji “A strana”. Mogu vam reći da me taj susret potpuno iznenadio jer nisam očekivala da ću pjevati s Gabi. Doslovno, dva dana pred snimanje, rekli su mi da pjevam s njom. Ne mogu vam ni opisati kako sam se osjećala u tom trenutku, kada sam saznala da imam duet s divom. A tek susret… Bilo je jako emotivno, puno topline, izmjena jedne predivne energije i riječi. A onda nakon nastupa, razgovarale smo i telefonom i dugo izmjenjivale dojmove našeg susreta, glazbenog doživljaja našeg dueta. Gabi me poput najtoplije majke ili none poduprijela na mom putu i, kako sam već naglasila, rekla mi da sam izabrala zasigurno teži glazbeni put no ispravan put i da samo gonim svoje i budem dosljedna sebi. Gabi je oduvijek bila naklonjena jazzu iako se ne smatra jazz pjevačicom, a surađivala je i s brojnim svjetskim jazz glazbenicima poput Louis Armstronga, Herba Gellera, John Lewisa… i.t.d. te da ne izostavim i naše jazz velikane poput Boška Petrovića i drugih. Većina ljudi to i ne zna no ono što sam time željela naglasiti je da Gabi itekako dobro zna i „kuži“ jazz, razumije i mene i moju glazbenu priču, ističe Elena i dodaje da je malo reći da je počašćena, zahvalna, sretna i naravno uzbuđena što će za koji dan ponovo dijeliti pozornicu s jednom od najvećih. – Već imam tremu (smijeh) i ne mogu si pomoći. Uvijek imam tremu pred nastup, posebice pred ovakav nastup. Jako sam uzbuđena i želim da nam bude lijepo na stageu, iskrena je Elena.




Neka ostane tajna…
Dodaje da nam ne smije otkriti što će sve pjevati za par dana, da će na programu biti par jazz standarda, u pratnji Matija Dedić tria te dvije pjesme s Gabi.
– Pjevat ću jednu meni posebno dragu pjesmu, a to je “Sreća”, a druga nek' ostane tajna, kroz smijeh dodaje mlada zadarska pjevačica i po sudu brojnih glazbenih stučnjaka, vlasnica jednog od najboljih glasova u zemlji.
Za kraj Elena nam otkriva i neke planove, ističe da puno piše, da radi na vlastitom autorskom materijalu.
– Surađujem dosta s Ante Jeličić quintetom. Napravili smo neke pjesme u kojima je Ante autor glazbe, a ja teksta. Isto tako, dosta sam angažirana oko savladavanja gitare kako bi i sama mogla pisati glazbu za svoje tekstove i sada kada mi je to pošlo za rukom mogu reći da je osjećaj izvanredan. Ima toga još, u svakom slučaju, veoma je radno, rezimira Elena.