Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Iduće godine novi inkubator vrijedan 22,6 milijuna kuna

24.07.2018. 15:00
Iduće godine novi inkubator vrijedan 22,6 milijuna kuna


Na Gradskom vijeću svoje izvješće o poslovanju u prošlog godini podnio je i Inovativni Zadar d.o.o. Radi se o gradskoj tvrtki koja se bavi podrškom poduzetništvu, te implementacijom modernih informatičkih i komunikacijskih rješenja na području urbanog življenja, komunalnih usluga i eServisa lokalne uprave.
Tako je u odnosu na 2016. godinu Inovativni Zadar d.o.o. ostvario 21 posto veće prihode i 19 posto veće rashode, te dobit prije oporezivanja od 110.214,00 kuna. Prihodi u prošloj godini su bili 3.533.019 kuna, a rashodi 3.422.805 kuna.


Poduzetništvo utemeljeno na inovacijama
Direktor Inovativnog Zadra d.o.o., Alan Kociper kao najznačajniji događaj u 2017. godini, istaknuo je potpisivanje ugovora i početak provedbe EU projekta InZad inkubator 2.0.
– Projekt je u najvećoj mjeri osmišljenim i pripremljen vlastitim kapacitetima. Partneri na projektu su Grad Zadar i ZADRA NOVA, a vrijednost projekta je 6.117.507 kuna i u potpunosti je financiran EU sredstvima, a trajanje projekta je 15 mjeseci. Sredstva će se uložiti u radove preuređenja i održavanja postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom poput lounge bara za korisnike, manje sale za sastanke, coworking prostora, informatičkom učionicom i konferencijskom salom, 3D laboratorijem, foto naponskom elektranom, raznom IK opremom i softverom, rekao je Kociper.
Istaknuo je kako se osim spomenutog projekta kroz kvalitetnu suradnju sa Gradom Zadrom, osobito s Upravnim odjelom za EU fondove, intenzivno radilo na pripremi čitavog niza drugih. Ukupna vrijednost 6 velikih projekata u pripremi ili provedbi iznosi oko 85 mil. kuna, od čega je čak 65 mil. kn ili oko 77% u najvećoj mjeri osigurano za financiranje iz EU fondova.
Jedan od takvih projekata je novi poslovni inkubator.
– Izrađen je idejni projekt i proveden postupak javne nabave za usluge izrade glavnog i izvedbenog projekta. Projekt uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade poslovnog inkubatora u Zadru, bruto površine 3600 m2, u blizini ex Mercatora, pojasnio je Kociper. Istaknuo je kako je namjera proširiti postojeće kapacitete poduzetničke infrastrukture i poboljšati prateće usluge gradnjom novog kompleksa, odnosno specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti, koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama.
Kociper je dodao kako bi novi inkubator nudio sveobuhvatan paket usluga poslovne podrške za uspješan početak, rast i razvoj tvrtki od same poduzetničke ideje do globalnog rasta tvrtke. Ukupna vrijednost projekta 22.650.000 kuna od čega bi se 85% financiralo iz EU fondova. Početak realizacije planiran je za 2019. godinu, a vrijeme provedbe je 24 mjeseca.


Zadar Urban Mobility vrijedan 14,2 milijuna kuna
– Što se tiče poslovanja postojećeg inkubatora, tijekom 2017. godine, kao i godinu ranije, popunjenost poslovnih prostora u inkubatoru zadržana je na 100 posto, uz velik broj novih upita za prostorima. Na dan 31.12.2017. prostore u inkubatoru koristilo je ukupno 17 korisnika, kod kojih je bilo 82 zaposlenih, što je 15 posto više u odnosu na prethodnu godinu, ističe KOciper, dodajući kako osim projekata iz područja podrške poduzetništvu, tvrtka Inovativni Zadar d.o.o., intenzivno radi i na projektima koji implementiraju moderna informatička i komunikacijska rješenja u području urbanog življenja (tvz. Smart City rješenja).
– Tako je osmišljen i pripremljen projekt „Zadar Urban Mobility 4.0“, koji se sastoji od nekoliko modernih ICT rješenja iz sfere urbane mobilnosti, poput elektronske naplate u javnom prijevozu (autobusima), pametnog parkiranja, najave dolazaka u javnom prijevozu (autobusne stanice), te jedinstvenog web portala i aplikacije za pametne telefone za korisnike ovih sustava (građane i turiste)“, pojašnjava Kociper. Vrijednost projekta je oko 14,2 milijuna kuna od čega bi se 85% financiralo iz EU fondova. Početak realizacije planiran je za 2019. godinu, a vrijeme provedbe je 24 mjeseca.
Dotaknuo se i održavanja Pozdrava Suncu.
– Zamjenom dotrajalih elektroničkih komponenti instalacije, osigurat će se novi životni ciklus i osigurati puna funkcionalnost ove glavne gradske turističke atrakcije. Javni natječaj za izvođača radova je završen u svibnju 2018. godine, a radovi na rekonstrukciji instalacije trebali bi intenzivnije započeti nakon turističke sezone i biti gotovi do kraja 2018., a ukupna vrijednost projekta je 4 milijuna kuna, kaže Kociper.