Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kupuju se ljubavni i krimi romani, turistički vodiči i vjerska literatura

24.07.2018. 12:00
Kupuju se ljubavni i krimi romani, turistički vodiči i vjerska literatura


Iako je izdavaštvo, a onda i knjižarstvo posljednjih godina u velikoj krizi, ljeto je ipak razdoblje kada su knjižare posjećenije, što zbog turista, ali i vremena godišnjih odmora koji su za mnoge prilika za češćim posezanjem za knjigom. Vrijeme je to kad neki žele nadoknaditi propuštenu knjigu koju nisu stigli pročitati zbog radnih obveza tijekom godine, ili se samo žele opustiti tijekom odmora uz zanimljivu knjigu.
Među domaćim kupcima, doznajemo u zadarskim knjižarama, prednjače turisti iz unutrašnjosti koji se odmaraju na moru, ili borave u svojim vikendicama, pa kupuju najčešće romane.


Stranci kupuju monografije o Zadru
– Hrvatski turisti traže laganije štivo, a najčešće su to romani koji su na popustu ili akciji, jer većina domaćih kupaca kupuje knjigu za "jednokratno" ljetno čitanje, pa traže jeftinije naslove, kažu u jednoj zadarskoj knjižari, gdje dodaju da su domaći kupci češće žene koje kupuju knjigu za plažu jer je nisu ponijele od kuće, ili su je već pročitale. Nakon ljubavnih romana, kupuju se knjige kriminalističke tematike. Rjeđe se ljeti kupuju književni klasici, a takve knjige su traženije uoči božićnih blagdana kao dar. Podjednako se ljeti kupuju romani domaćih i stranih autora, kao i publicistika, dok se poezija uvijek slabo prodaje, kažu u knjižarama.
Dosta kupaca, doznajemo dalje, su upravo stranci koji uobičajeno kupuju turističke vodiče, knjige o Zadru i zadarskoj kulturnoj i povijesnoj baštini, naravno na stranom jeziku, najčešće na engleskom. Turisti dosta kupuju i ilustrirane knjige i monografije o Zadru i Zadarskoj županiji.


Traženi su životopisi papa
– Dosta su ljeti tražene i knjige o kulinarstvu, o autohtonoj gastronomiji, pa se kupci zanimaju za literaturu koja sadrži kuharske recepte, posebno dalmatinske. Vodiči su svake godine jako traženi, a imamo ih na mnogo jezika, kaže prodavačica u knjižari, koja još navodi da stranci kupuju i beletristiku na stranom jeziku, uglavnom na engleskom, te kako je ljeto period, uz predbožićno vrijeme, kada se knjige najviše kupuju.
U knjižari najvećeg nakladnika vjerske literature u Hrvatskoj, Verbumu, ističu da turisti koji zalaze u njihovu knjižaru često traže vjersku literaturu na stranom jeziku, što nažalost, nije u njihovoj ponudi.
– Nemamo knjige na stranom jeziku, ali zato turisti dosta kupuju suvenire vjerskog sadržaja, a prodaje se sve – od kipića svetaca, anđelića, Višeslavove krstionice do križeva, krunica, vjerskog nakita. Dosta kupuju Talijani, Poljaci, Nijemci, Francuzi i Rusi, kaže djelatnica u zadarskoj knjižari Verbum Marija Stanić, te dodaje kako ljeti imaju i dosta kupaca koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, a koji kupuju vjersku literaturu.
– Traženi su dosta životopisi papa, ali i knjige političke tematike, kao i domoljubna literatura, navodi još Marija Stanić.