Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Noć punog miseca” u noći najduže pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću

24.07.2018. 13:31
“Noć punog miseca” u noći najduže pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću


Tradicionalna zadarska ljetna manifestacija "Noć punog miseca" održat će se od ovog četvrtka pa do subote, dakle od 26. do 28. srpnja i to 18. godinu za redom. I ove godine kao i posljednjih nekoliko održavat će se tri dana s tim da je centralno događanje u subotu, 28. srpnja. Zanimljivo je spomenuti kako će se s ovogodišnjim događajem u petak, 27. srpnja s početkom u 20 sati poklopiti najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću koja će trajati sat i 45 minuta. Mjesec će biti crven jer će biti u sjeni Zemlje i moći će se gledati bez ikakvih filtera upravo s donje rive. To je još jedan od razloga zašto se ovog vikenda zaputiti na Poluotok i još jednom prošetati gradskom promenadom, pogledati, a možda i konzumirati proizvode domaćih OPG-ova.
– Osamnaesta godina za redom je veliki uspjeh. Nešto takvo raditi i održati na životu gotovo dva desetljeća zaista je veliki posao. Manifestacija i ove godine traje tri dana, od četvrtka do subote. Imamo oko 60-ak izlagača, predstavnika naše i okolnih regija, Radi se o OPG-ima koji proizvode domaću hranu, suvenire i sve ostalo što je vezano uz taj nekakav etno moment našeg podneblja. U četvrtak je svečano otvorenje uz prigodni glazbeni program i OPG štandove, dok u petak i subotu uvodimo u ponudu i gastronomski moment, dakle ugostiteljstvo. U petak navečer se stavlja drugi niz štandova koji se smještaju uz more. Tu će biti desetak predstavnika iz okolice Zadra koji će u ponudi zadržati specifičan mediteranski okus. Naime, na Noći punog miseca je odavno zabranjeno mljeveno meso što se nikada prije nije dogodilo na sličnim dalmatinskim događanjima. Oni će nuditi zanimljive stvari, posebno našim turistima koji to ne mogu doživjeti u restoranima, dakle hrana će se bazirati na svemu iz mora, tuna im je ovijek posebno zanimljiva i atraktivna. Zapravo zbog njih to najviše radimo na ovakav način jer kod naših ljudi je pomalo došlo do zasićenja, a i izbjegavaju ove ljetne gužve. Ipak, pozivamo i njih da se malo više uključe u cijelu ovu priču jer zapravo sada je sve to baš onako kako jedna dalmatinska fešta treba izgledati, istaknuo je Neno Stojaković iz udruge Propela.
Tri dana će ponudu OPG-ova pratiti zabavni program prilagođen tematici na dvije postavljene pozornice. U subotu, 28. srpnja bit će uspostavljena i posebna regulacija prometa, slična kao i za doček naših Vatrenih, dakle, ulaz na Poluotok za sve vrste vozila zatvara se od 16 sati u Ulici Narodnog lista. Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata zbog ove manifestacije produženo je do dva sata ujutro.