RAČUNI SPREMNI Pitali smo u Čistoći kad će oni najavljeni spremnici za odvajanje otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U Čistoći izjave pregledane, na redu implementacija opreme
Kada sve to bude na terenu i kada se ugradi čip koji će mjeriti miješani komunalni otpad (dio koji se plaća), onda će sustav biti kompletiran. Od tri spremnika, dva spremnika su besplatna. Sustav će građanima omogućiti da selektiraju otpad te smanje varijabilni dio računa, objasnio je Zubčić
Ilustracija
Zadarska Čistoća će podijeliti 40 tisuća spremnika

Kako smo već pisali, Zadrani su u svibnju od Čistoće d.o.o. zaprimili „Izjavu o načinu korištenja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada". Sada je na redu implementacija opreme na terenu koja bi omogućila zatvoranje kruga gospodarenja otpadom, rekao nam je u razgovoru Pere Zubčić, tehnički direktor "Čistoće".

- Sustav je posložen i trenutno smo u fazi čekanja opreme kako bi ju mogli implementirati na terenu i napokon omogućiti korisnicima kompletiran sustav. Imamo cjenik, račune za svakog korisnika upravo prema prikupljenim izjavama, no opet, naglašavam kako je izjava formalni dio i kako je korisnik sutra može promijeniti, kazao je Zubčić dodavši kako je izjava bila samo prvi uvid u situaciju.

Sve što se tiče Zadra, Čistoća d.o.o. je odradila. Podjela spremnika trebala je krenuti još u veljači, kako je i najavljeno, pa se počelo produljivati iz mjeseca u mjesec. A zašto, Zubčić nije znao dati odgovor.

- Ne znam kada će to krenuti. Mi smo operativci i čekamo da nam se kaže da krenemo, a što se trenutno događa – je li riječ o tome da nema novca, ne znam. Zakon o odživom gospodarenju otpadom (2013) normativ je svih potreba što nam nalaže EU. Nakon toga, sukladno zakonu, Vlada je morala donijeti sve podzakonske akte u roku od 6 mjeseci s primjenom do godine dana (što je kraj 2014. ili 2015. godina). Mi smo u donijeli odluku u 11. mjesecu 2017. godine, na brzinu i na silu, kazao je dodavši kako je možda i to razlog sporije implementacije sutava na terenu.

U svakom slučaju, Zubčić kaže kako se očekuje 40 tisuća spremnika. Sustav je temeljen na selektivnom skupljanju miješanog komunalnog otpada (postojeći zeleni spremnik), zatim na skupljanju biorazgradivog otpada (smeđi spremnik) koji je već implementiran u tri gradska kvarta: na Bokanjcu, Novom Bokanjcu i Crnom. Treći spremnik bit će spremnik za reciklabilni otpad u koji će ići sve sekundarne sirovine.

- Kada sve to bude na terenu i kada se ugradi čip koji će mjeriti miješani komunalni otpad (dio koji se plaća), onda će sustav biti kompletiran. Od tri spremnika, dva spremnika su besplatna. Sustav će građanima omogućiti da selektiraju otpad i u slučaju da to čine, manje će puniti ovaj treći spremnik za miješani komunalni otpad. A ako ga budu manje punili, manje će ga Čistoća odvoziti i na taj način će ekološki odgovornijim građanima varijabilni dio računa biti manji, objasnio je Zubčić.

Stari cjenik još iz 2008.

Nedavno je došlo do povećanja cijena za komunalne usluge Čistoće. Mnogi su građani povezali povećanje s najavljenim odvajanjem otpada koje zapravo još nije zaživjelo. No, u razgovoru sa Zubčićem otkrili smo da nije riječ o povećanju računa zbog selektiranja otpada već je riječ o poskupljenju koje je moralo doći na red jer je stari cjenik iz 2008. godine.

- Tako je. Nekima su porasle cijene, nekima su se smanjile, riječ je minimalnoj javnoj cijeni usluge, odnosno osnovnom dijelu cijene. U trenutku kada se bude naplaćivao varijabilni dio cijene selektiranja otpada, naplatit će se se i taj dio pražnjenja. Cijene, odnosno način kalkulacije, se promijenio. Uredba je detaljno definirala na koji će se način obračunavati usluga, ovisno o komercijalnoij vrijednosti same usluge, o načinu izračuna (višečlano kućanstvo) itd., kazao je Zubčić objasnivši kako je, kad tad, moralo doći do porasta cijena usluge.

- Sve poskupljuje, normalno je da će cijene ići gore kao što su u svim komunalnim uslugama cijene porasle. Čistoća je zapravo došla zadnja na red, stari cjenik je još iz 2008. Realno je da cijene ne mogu biti iste, pogotovo iz razloga jer se u novi sustav mora investirati, kazao je napomenuvši kako bi zato bilo dobro da priča s fondom uspije jer će se iz njega projekt financirati s 80%, dok će Grad osigurati svojih 20 %. To je optimsitična i pozitivna vijest u kojoj se ulaže puno više nego će se opteretiti građani. Kada se izgradi novi sustav on bi trebao stimulirati građane na odgovoro ponašanje jer će tako i manje plaćati, zaključio je Zubčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)