Dragomir Šestan: Za mene su plodovi mora jedino kada janjetina upadne u more

Slika korisnika anamarijabilan
RAŽANJ DO RAŽNJA - Na pečenju janjaca zaradi se godišnje preko milijun kuna
Došli smo na dobar glas, potražnja je ogromna, veća no što je možemo i odraditi. Došlo je jedno drugačije vrijeme. Prije su svi pekli janjce u svojim kućama, na svojim ognjištima. Običaji se polako gase i većina preferira već ispečeno, isječeno, pripremljeno. I tu nastupamo mi, ispričao nam je Dragomir dodajući kako najviše janjaca ide na vjenčanja i ljetne feštice
Arif Sitnica
Meso će isjeći i pripremiti za svoje zadarske naručitelje

Dragomir Šestan i Darko Rogić dugogodišnji su prijatelji, a i rade zajedno - peku janjce bez kojih većina Zadrana ne može zamisliti proslave važnih datuma u svom životu, posebno vjenčanja.

Naime, prije sedam godina, sasvim slučajno, iz puste znatiželje i razonode, upustili su se u biznis koji se u konačnici pokazao kao pun pogodak i koji iz godine u godinu sve više cvjeta. U Zemuniku Donjem sami su sagradili svoju pečenjaru površine oko 25 kvadratnih metara. Pečenjara je na dva kata, a može primiti oko 16 ražnjeva. Nekad se »uguraju« i jedan do dva više.

Najviše janjaca »ide« na vjenčanja i ljetne feštice

-To je sve domaća proizvodnja, sami smo je sagradili, po uzoru na hercegovačku, kazao nam je naš sugovornik Dragomir Šestan kojeg smo, zajedno s kolegom, uhvatili taman usred posla. Unatoč visokim vanjskim temperaturama, a još višima u samoj pečenjari, vidno raspoloženi meštar od janjetine otkrio nam je kako je baviti se ovim poslom.

- Odlučili smo otvoriti pečenjaru da se time malo zabavljamo, da probamo. Na kraju se to ipak pretvorilo u pravi biznis. Došli smo na dobar glas, potražnja je ogromna, veća no što je možemo i odraditi. Došlo je jedno drugačije vrijeme. Prije su svi pekli janjce u svojim kućama, na svojim ognjištima. Običaji se polako gase i većina preferira već ispečeno, isječeno, pripremljeno. I tu nastupamo mi, ispričao nam je Dragomir dodajući kako najviše janjaca ide na vjenčanja i ljetne feštice.

-Većinom radimo za fešte, posebice ljeti, i zato nam je sada udarno. Zimi ide dosta slabije jer nema nekih »jačih« događanja u županiji, ali zato kroz ljeto sve nadoknadimo, pogotovo kada su u pitanju vjenčanja. Onda ide odlično, kazao nam je Dragomir dodajući kako je cijena oko 100 eura po pečenom janjcu.

- Janje od 13, 14 kg čistoga mesa bude oko 60, 65 kn po kili, odnosno oko 800 - 900 kuna. Većinom janjce nabavljamo iz županije. Trudimo se naći pravu, domaću janjetinu, iako je to nažalost sve teže. Kada se samo sjetim koliko ih je nekada bilo po selima, a danas nemaš gdje. Više se nitko ne želi time baviti. To je dosta velika obaveza, rad, ulaganje... Ali u konačnici bi se itekako isplatilo, objasnio je Dragomir dodajući kako je uzgoj janjaca danas izumirući, a nekome tko bi se odlučio za to, vrlo unosan biznis.

- Računajte da samo mi godišnje ispečemo oko 1.200 do 1.300 komada. Svaki po 800 kuna, sve ukupno više od milijun kuna zarade na godinu samo od pečenja janjaca, naglašava Dragomir, ali isto tako dodaje kako nije lako kako se čini. Treba iskustva, znanja i žrtve za dobro ispeći janjetinu.

- Solarij i sauna nam ne trebaju, kaže u šali Dragomir dodajući kako se temperatura pri pečenju zna popeti i do 800, 900 stupnjeva.
- Teško je, zna jako umoriti i iscrpiti, zavisi koliko komada odjednom pečemo. Ali izdržiš nekako, naviknuli smo već. Najviše što možemo ispeći odjednom je 18 komada, i to najčešće bude vikendima kada su vjenčanja. Svaki petak i subotu pečemo po 15 i više komada janjaca, otkrio nam je Dragomir dodajući kako ispeći janje nije tako lako kako ljudi misle.

- Nije to samo nabosti janje na ražanj, posoliti, naložiti vatru. Treba iskustva. Ja već samo pogledom mogu procijeniti je li janje gotovo ili nije. Također, ništa manje važna nisu ni drva. Za ispeći janje treba oko 2 sata i 15 minuta. Sve ovisi o vatri i kakav je žar. Ako su dobra i suha drva, onda se janjetina odlično ispeče. Mi većinom pečemo na našoj hrastovini i bajamu i kleniću iz Medviđe. To su odlična tvrda i suha drva koja daju odličan žar koji se, kada se janjac cijedi, ne gasi, objasnio nam je meštar od janjetine.

Janje treba peći oko 2 sata i 15 minuta

Što se tiče nabavke janjaca, Dragomir kaže kako cijena ovisi kako se dogovori s čovjekom.
-Ili platimo 60 kuna po kili, uz uvjet da mi koljemo i pripremamo janje za pečenje, ili 65 kuna po kili, ali tada nam čovjek sve sam napravi, što najčešće i bude slučaj. Mi dođemo i preuzmemo janje spremno za pečenje, kazao je Dragomir.
Uz janjce, on i Darko peku odojke, a za Božić i tuke.

- Po tuke idemo u Slavoniju. Tuka zna imati do tri i pol kile, a tukci do sedam kila. Odojci nam idu slabo. Ipak je janjetina naše autohtono jelo pa smo se i mi bazirali uglavnom na nju. I ona najviše ide na vjenčanja. Znate kako je kod nas. Uvijek se nakon vjenčanja pita kakva je bila janjetina, a ne rižot, pašticade i ostalo. A za mene su plodovi mora jedino kada janjetina upadne u more, kazao je Dragomir u šali dodajući kako se cijena pečenog odojka kreće od 120 do 140 kuna, a janjetine od 180 do 200 kuna po kilogramu.
S obzirom da potražnja u Zadarskoj županiji nadmašuje ponudu, Dragomir sve češće zna potegnuti do Like.

-Ima već oko četiri godine da je biznis uzgoja janjaca u padu u našoj županiji. Većina polja je zapuštena, nitko ih ne obrađuje, šteta... Baš tužno za vidjeti. S druge strane, dok je naroda i feštanja, biznis pečenja janjaca neće propasti. Za to su ljudi uvijek spremni platiti, zaključio je Dragomir.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno