Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Haaški komorni orkestar održao ljetni glazbeni tjedan u Velom Ižu

24.07.2019. 10:51
Haaški komorni orkestar održao ljetni glazbeni tjedan u Velom Ižu


Komorni orkestar iz Den Haaga, na poziv Udruge »Maslinova gora« iz Velog Iža, koju vodi Karin Lipps, održao je ljetni glazbeni tjedan na otoku Ižu, u sklpu kojega su održani koncerti u Velom Ižu i na Ravi.
Koncerte su zajedno organizirali Kulturno-umjetničko društvo »Sloga« Veli Iž, Udruga »Malsinova gora« i Župni ured sv. Petra i Pavla – Veli Iž. Svirajući barokna i druga djela velikih europskih majstora Schiberta, Mozarta, Brahmsa, ali i hrvatskih skladatelja Miletića, Dešpalja i Berse, u večernjim satima na otvorenim prostorima uz obalu, od kojih je jedan bio i na terasi veloiškog Doma kulture (Čitaonice) pružili su mještanima i brojnim gostima uistinu neponovljiv događaj u kojem su se spajala vrhunska djela europske klasične glazbe, slikovit prizor ljepote predvečerja uz more, ali i pisane riječi domaćeg iškog čakavskog govora.
Naime, uz glazbu, koncerti su obogaćeni poezijom domaćih čakavskih pjesnika Ante Trninića i Zvonimira Sutlovića u interpretaciji glumca Mirka Šatalića i Damjana Sutlovića kao i samih spomenutih pjesnika. Jedan je koncert održan na rivi u Veloj Ravi, a završni u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu. Svi su koncerti imali brojnu publiku i pružili jedinstveni glazbeni događaj. Uz članove komornog ansambla iz Den Haaga nastupile su i dvije otočne violinistice Tena Milinčić iz Velog Iža, studentica prve godine glazbene akademije u Splitu, kao i Kajla Ibero s Filipina. Poslije završnog koncerta u župnoj crkvi održan je prigodni zahvalni domjenak u župnom dvoru u Velom Ižu gdje je domaćin bio iški župnik don Luka Šustić.