Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radnici prekinuli štrajk, ali smeće i dalje odvozi privatna tvrtka!

24.07.2019. 10:29


Iako su sudskom presudom od 4. srpnja radnici obrovačke komunalne tvrtke Infra-grad morali prekinuti štrajk kojim su tražili povećanje plaća s 3.300 na 4.000 kuna, odvoz smeća u Obrovcu obavlja – privatna tvrtka. Radnici ovakvu odluku smatraju osvetom, kako nam je jučer kazao predsjednik Štrajkaškog odbora, Mario Vrkić, tvrdeći da direktor njome »želi poslati jasnu poruku radnicima kako im štrajk više ne bi pao na pamet«:
– U prilogu Vam dostavljam odluku direktora kojom dio poslova povjerava privatnoj tvrtki Loši d.o.o. iz Pakoštana, osnovanoj 2019. godine. Ovo je poznati recept za normalnu tvrtku poslati u stečaj, dakle angažirati privatnika čiji bonitet je nemoguće provjeriti. Očito je u Gradu Obrovcu donesena odluka da osveta radnicima mora biti žestoka kako im nikad više ne bi palo na pamet tražiti svoja prava (veće plaće, bolje uvjete rada), napisao nam je Vrkić.
Propao pokušaj mirenja
Podsjetimo, samo dan nakon pokušaja mirenja između radnika Infra-grada i uprave, Županijski sud u Zadru donio je odluku kojom štrajk proglašavaju nezakonitim. Postupak mirenja nije uspio, a iako presuda nije pravomoćna, radnici su se već sutradan vratili na posao.
– Već smo polako počeli raditi, pa ovim putem i obavještavamo naše građane da ćemo smeće nastaviti odvoziti po dosad ustaljenom ljetnom rasporedu. Želim napomenuti da nismo dužni početi raditi jer presuda Županijskog suda još nije pravomoćna, ali ćemo na dobrobiti naših građana ipak početi s radom, kazao je prvi čovjek Štrajkaškog odbora, no situacija se nije nastavila na način kako su očekivali.
Odluka direktora
Naime, radnici su nam dostavili odluku direktora Mate Karamarka u kojoj obrazlaže zašto neće angažirati vlastite radnike za odvoz smeća.
– Zbog štrajka djelatnika Infra-grad d.o.o. Obrovac od 24. do 30. lipnja 2019. nije se kupio i odvozio miješani komunalni otpad, što je bilo posebno izraženo u vikend naseljima uz more i to: Meka Draga, Ribnica, Crna Punta, Šušnjar I, Šušnjar II, Vrulje i Cicingaj. Postojala je velika mogućnost izbijanja neke vrste zaraze, a što bi ugrozilo zdravlje stanovništva u gore navedenim naseljima. Uprava Infra-grad d.o.o. Obrovac angažirala je komunalnu tvrtku »Loši« d.o.o. Pakoštane i s navedenom tvrtkom sklopila ugovor da vrši sakupljanje i deponiranje miješanog komunalnog otpada tri puta tjedno iz gore navedenih naselja u trajanju od 24. lipnja do 24. srpnja 2019. Sukladno navedenoj Odluci, tijekom navedenog termina, kamioni i djelatnici Infragrad d.o.o. neće se u navedenim naseljima angažirati radi prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, stoji u odluci direktora Infra-grada.
«Ovo je osveta«
Vrkić pak tvrdi da će angažman privatne tvrtke skupo stajati Grad Obrovac, osobito stoga što dio radnika Infra-grada stoji neiskorišten, unatoč činjenici da se svakoga dana uredno pojavljuju na poslu.
– Po našim informacijama, 10.000 kuna dnevno se plaća privatnoj firmi Loši i to za samo mali dio posla što ga odrade na odvozu smeća iz nekoliko mjesta na području Obrovca. To je otprilike četvrtina posla, a mi radnici Infra-grada odradimo najveći dio posla. Grad ipak i dalje plaća Lošiju, navodno zbog ugovora s njima, ali mi mislimo da je to zapravo osveta nama radnicima jer smo se usudili tražili malo veću plaću od one sramote od 3.300 kuna. Tako ovdje u Obrovcu sada vlada jedna žalosna situacija u kojoj se njihovi kamioni vozaju od kontejnera do kontejnera čije smo smeće već mi pokupili i to za deseterostruko veću cijenu od one koliko ih koštamo mi, njihovi radnici. Mi i mjesečno fakturiramo račune, a čujemo da im ovi iz Pakoštana naplaćuju po danu. Sve će to skupa Grada doći jako skupo, ali očito im je osveta važnija, nego racionalno poslovanje u ovom jadnom siromašnom gradiću. I sve to samo zato što smo se usudili tražiti malo veću plaću za ovaj krvavi posao od one mizerije od 3.000 kuna, kaže Vrkić.
U svakom slučaju, zanimljiv je ovo epilog priče u kojoj je obrovačka vlast slučaj štrajk odlučila riješiti na način sasvim drugačiji od onog kojeg su očekivali radnici – sudskom tužbom i najmom privatne tvrtke, a nikako povećanjem plaće radnicima.
 


Karamarko: S Lošijem je sklopljen ugovor


Iako radnici kažu kako je direktor Infra-grada privatnu tvrku iz Pakoštana unajmio iz osvete njima, on tvrdi drugačije. Naime, zamoljen za komentar njihovih navoda, Mate Karamarko jučer nam je izjavio:
– S Lošijem je sklopljen ugovor jer ljudi rade svoj posao profesionalno i ne možemo dozvoliti takvu neodgovornost koju su naši proizveli da se usred turističke sezone u gusto naseljenim područjima u vikend naseljima ne skuplja smeće i eventualno širi zaraza, kaže Karamarko.
Na upit hoće li produljiti ugovor s tvrtkom Loši, prekinuo je razgovor, zbog čega smo ostali zakinuti i za odgovor o tome koliko će gradsku blagajnu koštati najam privatne tvrtke.