Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smarticu koristi stotinjak putnika

24.07.2019. 10:47


Zadrani i brojni turisti koji korite javni gradski prijevoz već godinu dana mogu koristiti aplikaciju Smartica kako bi si olakšali kupovinu karte. Osim toga, tijekom ljetnih mjeseci, ukoliko se plaća Mastercard/Maestro karticom omogućena je i kupovina karata po duplo povoljnijoj cijeni.
Aplikacija je aktivna već godinu dana te se može besplatno preuzeti u Apple Store i Google Play trgovini, a mogu ju koristiti korisnici svih telekom operatora. Zadar je jedan od četiri grada u Hrvatskoj koji ima ovu aplikaciju te je do sad mjesečno koristi oko 100 do 150 putnika.
– Aplikacija Smartica, koju je lansirala tvrtka A1 Hrvatska, koristi se za kupovinu digitalnih prijevoznih karata. Prilikom kupovine digitalne karte korisnik dobiva potvrdu o plaćanju sa svim podacima o naplaćenom iznosu, a karta ostaje pohranjena u aplikaciji te je spremna za aktivaciju prilikom ulaska u vozilo. Također, potrebno je uključiti bluetooth te se prilikom ulaska u vozilo prisloni mobitel na uređaj za validaciju koji označava početak aktivacije karte zvučnim signalom, pojašnjava Damir Zubak voditelj kontrole u Liburniji d.o.o. Dodao je kako karta vrijedi 50 minuta, tijekom kojih se može presijedati.
– Na ovaj način smanjujemo operativni rad vozača na stanicama. Naime, putnici, posebno stranci često nemaju novca ili imaju samo velike novčanice pa je vozačima to problem razmijeniti. Ovo stvara problem, jer se stvara red za ulazak u autobus. Osim toga, putnicima olakšavamo kupovinu karte, da ne mora imati novac za kupiti kartu, već to može jednostavno napraviti uz pomoć telefona.
​ – Nije ovo velik broj karata, ali je usluga kojom smo ponudili putnicima nešto što nismo imali, a što putnici iz inozemstva očekuju. Očekujemo da će taj broj rasti, ali čini mi se kako ove godine imamo manje turista u gradskim autobusima, a što možemo vidjeti i po broju prodanih karata, zaključio je Zubak.