Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DRUGAČIJI OD DRUGIH Dr. Vuk: Uživam raditi na otoku, mogu se posvetiti svakom pacijentu

24.07.2020. 11:51


Priča o Velimiru Vuku, mladom liječniku obiteljske medicine, koji je znanstvenu karijeru u Americi zamijenio poslom liječnika obiteljske medicine na otocima Molatu i Istu svakako je neobična.
Naime, dok mnogi liječnici u Hrvatskoj bježe trbuhom za kruhom u inozemstvo, a velik dio njih iz sustava obiteljske medicine, Velimir Vuk došao je u Hrvatsku, i to na otok Molat, gdje već tri godine radi kao liječnik.
Imali smo priliku razgovarati s ovim altruističnim liječnikom o tome kako je došao na ideju za tako veliku životnu promjenu te kako mu je živjeti na jednom malom i izoliranom otočiću.
– Moji roditelji su iz Hrvatske, tata je iz Zagreba, mama iz Siska gdje sam i ja rođen. Otac je bio liječnik te je dobio posao u Americi, gdje smo svi preselili. Tamo sam završio školu i diplomirao biologiju u New Orleansu gdje sam radio istraživanja iz molekularne biologije. Nakon nekog vremena prevladala je ljubav prema glazbi, odnosno gitari iz koje imam i magisterij te sam htio biti i glazbenik, pa sam čak jedno vrijeme bio i profesor glazbe. Međutim, nakon nekog vremena osjetio sam promjenu i kako me medicina vuče, kako je to nešto čime se trebam baviti u životu, te sam odlučio upisati medicinski fakultet u Zagrebu na engleskom jeziku. To je bio savršen izbor za mene jer su profesori predavali na engleskom, ali s pacijentima sam razgovarao na hrvatskom jeziku, započinje svoju, pomalo neobičnu priču dr. Vuk, koji je, nakon što je diplomirao, stažirao u Sisku te potom počeo tražiti posao na moru.


​Prava obiteljska medicina
– Slao sam molbe za posao na razne otoke i priobalna mjesta i dobio posao u Domu zdravlja Zadar, gdje su mi prvo dali ugovor na određeno, a nedugo nakon toga i na neodređeno. U ovom poslu nikad ne znaš što će se taj dan dogoditi. Medicina je nepredvidljiva jer ja radim i hitnu i obiteljsku medicinu, ali to je u jednu ruku i povezano, jer ukoliko imam dobru prevenciju kod pacijenata u obiteljskoj medicini, primjerice redovito pregledavam tlak i slično, s druge strane smanjuje se rizik od srčanih ili moždanih udara pa ću onda imati manje hitnog posla, pojašnjava dr. Vuk dodajući kako uživa raditi u ambulanti obiteljske medicine na otoku. Ističe kako je to uistinu prava obiteljska medicina jer ima dovoljno vremena posvetiti se svakom pacijentu, porazgovarati s njima, dobiti cjelokupnu anamnezu. Kao najveći problem rada na otoku ističe dijagnostiku.
– Na otocima nemamo mogućnost izvaditi krv i dobiti krvnu sliku pacijenta. Kad bih imao CRP uređaj koji iz krvi pokazuje da li se u tijelu odvija upalni proces, to bi mi mnogo olakšalo posao, govori dr. Vuk koji je kroz ovu godinu zahvaljujući donacijama, ali i vlastitom ulaganju nabavio jedan dio opreme kojom je poboljšao situaciju u ordinaciji. Naime, Europski fond za regionalni razvoj dao je ordinacijama na otocima novu opremu koja nudi bolju dijagnostiku pacijenata pa ne moraju ići u grad.
– Prošlo ljeto na Molatu je bio liječnik iz Nizozemske koji je rekao kako će donirati neke uređaje za ambulantu i to je i učinio. To nisu skupi uređaji, ali mnogo koristi donose. Tako imamo brzi test za bakteriju streptokok, koja je najčešća infekcija kod djece, a dijagnoza se dobiva iz jednostavnog brisa nosa. Imamo uređaj koji mjeri hemoglobin i kolesterol u krvi na temelju čega se može odlučiti treba li pojedini pacijent ići u Zadar u bolnicu ili se može liječiti kući, a imamo i uređaj za UZV abdomena i štitnjače, koji će svakako pomoći mještanima ovih otoka, nabraja dr. Vuk brojne uređaje koji su donirani zahvaljujući njegovu entuzijazmu za radom, a zbog čega je njegova ambulanta jedna od najbolje opremljenih na manjih zadarskim otocima.


​Poboljšao radne uvjete
​Također, ugradili su klimatizacijski uređaj za hlađenje i grijanje u ambulantu, a uspio je postići da ima i medicinsku sestru u pripravnosti na Molatu.
– Medicinska sestra ranije nije imala pripravnost i gliser je morao ići na Ist po liječnika te potom na Molat gdje sestra ukrcala pacijenta. Sada, ukoliko je netko bolestan na Molatu, gliser može direktno ići na Molat i sestra odlazi u pratnji. Mi sve odradimo telefonski i mogu se osloniti na sestru Donatelu, govori o poboljšanom radu dr. Vuk.
Ističe kako jako voli život u Hrvatskoj jer je mnogo opušteniji i s manje stresa nego u Americi. O tome kako provodi slobodno vrijeme dok je na otoku, pogotovo tijekom zimskih mjeseci kada su noći duge, a dani kratki te je jako malo mještana navodi da čita knjige, stručnu literaturu, gleda televiziju te da mu vrijeme brzo prolazi.
– Naši otočani zaslužuju dobro i kvalitetno zdravstvo. Svjesni smo da ne može biti kao u bolnicama na kopnu, ali svakako mogu imati bolju zdravstvenu skrb i ja ću se potruditi da ju dobiju, zaključuje ovaj entuzijast.