Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako je Capak spasio većinu u Saboru: Svi s ovog događanja još su u samoizolaciji, HSLS-ovac nije

24.07.2020. 07:49


Premijer Andrej Plenković okupio je većinu od 76 zastupnika i temeljem toga je tražio potvrdu Vlade u Saboru. Njegova je stoga zasluga velika, ali ništa mu to ne bi vrijedilo, nova Vlada još ne bi bila izglasana u parlamentu da mu u pomoć nije priskočio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Capak je, naime, na svoju ruku implicitno odobrio dolazak u Sabor predsjedniku HSLS-a Dariju Hrebaku, gradonačelniku Bjelovara, nakon što mu je Vesna Grgić, epidemiologinja iz HZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, odredila samoizolaciju u trajanju 14 dana.
Da Capak nije rekao Hrebaku da slobodno može zanemariti odluku Vesne Grgić, Hrvatska još neko vrijeme ne bi imala novu Vladu, ako bi svi oporbeni zastupnici ostali jedinstveni u stavu da je neće podržati. Dakle, član HDZ-a Capak, premda nije bio kandidat na izborima, odigrao je jako značajnu ulogu u procesu nastajanja druge Plenkovićeve vlade.
– Donijela sam odluku za njega o samoizolaciji, ali on je u konzultacijama s docentom Capakom, vjerojatno i s predsjednikom Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davorom Božinovićem, donio odluku da se ide testirati i to je obavljeno u HZJZ-u u utorak.
To nije bila moja odluka, po meni bi gradonačelnik Hrebak bio 14 dana u samoizolaciji, ovo drugo nije na meni, izjavila je Vesna Grgić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
 


Test negativan
 
Svi koji su bili prisutni na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Bjelovara, uključujući i novinare, sada su u samoizolaciji zato što je jedan vijećnik testiran i pozitivan na COVID-19. Osim gradonačelnika Hrebaka, koji se u vrijeme obraćanja javnosti Vesne Grgić nalazio u Zagrebu, konkretno u Saboru gdje se pripremao za raspravu o Vladi.
Dan ranije mu je Capak napisao potvrdu da se može pridružiti parlamentarnoj većini. U dokumentu koji je Hrebak objavio navodi se da je gradonačelnik 17. srpnja ostvario rizičan kontakt u dvorani za sastanke u kojoj je većina nosila maske, ali ju je zaražena osoba u jednom trenutku skinula s lica.
Međutim, Hrebak je, ističe Capak, u utorak testiran u HZJZ-u i bio je negativan. »U sljedećih 36-48 sati gospodin Hrebak nije i neće biti zarazan, a ako neće biti u samoizolaciji, potrebno je da nosi masku.
Nakon toga se treba ponovno testirati ili biti u samoizolaciji 14 dana od rizičnog kontakta ostvarenog 17. srpnja«, napisao je Capak. I Hrebak je poslušao njega, a ne Vesnu Grgić, a jučer nam je objasnio i zbog čega.
 


Situacija čudna
 
– Činjenica je da je ona rekla da bih ja trebao biti u samoizolaciji, ali ja imam i drukčije tumačenje gospodina Capaka. Meni je ta situacija čudna. Od te je sjednice Gradskog vijeća prošlo tjedan dana, a gospođa me telefonski nazvala u utorak i rekla mi da će prva dva reda iz dvorane morati u samiozolaciju.
Onda sam u poslijepodnevnim satima dobio obavijest da se gospođa predomislila i da u samoizolaciju moraju prva tri reda ljudi. Nazvao sam je i pitao kakve veze imaju redovi, s obzirom na to da je u samoizolaciju slala čovjeka koji je bio u istom redu sa zaraženim, iako deset metara dalje od njega, a nije nekog tko mu je bio puno bliže, ali u redu iza.
Koja je to logika? Već sam tada bio negativan na testu i imao Capakovo rješenje da mogu u Sabor, dobro se osjećam i nemam simptome. Najčudnija je gospođina odluka uslijedila u srijedu navečer, rekla je da svi koji su bili na sjednici moraju u samoizolaciju, ispričao nam je Hrebak.
On sumnja da je u pozadini odluka Vesne Grgić – politika.
– Gospođa je pod patronatom župana Damira Bajsa, koji je na izborima bio na listi sa SDP-om, a poznato je da se Bajs i ja baš ne volimo. Ne znam koji bi drugi razlog bio. Uostalom, nitko osim zaraženog s te sjednice nema nikakve simptome. Za mene je to cirkus, zaključuje Hrebak.