RACIONALIZACIJA U Zadarskoj županiji 28 donačelnika ostaje bez funkcije!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nakon Vladine najave o smanjenju broja lokalnih dužnosnika
Riječ je o premijerovoj najavi ukidanja mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, s ciljem ušteda u proračunima jedinica lokalne samouprave, zbog kojih Vlada najavljuje čak i načelnicima najnepopularniju mjeru - spajanje općina
Goran ŠIMUNOV/PIXSELL/Velimir BRKIĆ
Osim poreza na dohodak, stanovnici svojim općinama plaćaju komunalnu naknadu i još neka davanja

Dio načelnika općina Zadarske županije uznemirila je Vladina najava o ukidanju dužnosti zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana. Cilj ove odluke uštede su u proračunima jedinica lokalne samouprave, zbog kojih Plenković najavljuje čak i načelnicima najnepopularniju mjeru - spajanje općina.
Tako će plan o kojemu su dosad govorile mnoge hrvatske vlade, ali ga niti jedna nije provela, konačno biti proveden u djelo. Ovako velik rez očekivano izaziva negativne reakcije dijela općinskih, gradskih i županijskih dužnosnika jer praktično donosi ukidanje njihove dužnosti, makar bila riječ i o volonterskoj koja im ipak donosi određene benefite. Naime, Plenković je ovih dana otvoreno najavio kako definitivno idu u tu nepopularnu mjeru, obrazlažući je sljedećim riječima:
- U idućem mandatu prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te ćemo smanjiti za petinu broj članova lokalnih predstavničkih tijela. To će donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna. Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave, poručuje šef Vlade.

Velike uštede u proračunima

Istražili smo stoga što će ova odluka donijeti Zadarskoj županiji, prije svega koliki će broj zamjenika općinskih načelnika ostati bez svoje dužnosti. A računica pokazuje ne osobito povoljnu situaciju za velik broj njih, iako ne u financijskom smislu, budući da većina radi volonterski.
Naime, Zadarska županija organizirana je u 34 jedinice lokalne uprave i samouprave, odnosno 28 općina i šest gradova, što znači da će se 28 donačelnika morati odreći svojih dužnosti. Što se gradonačelnika tiče, saznajemo kako se razmatra opcija kojom bi gradonačelniku eventualno ostao jedan zamjenik, o čemu će se više znati ovih dana.
Istražili smo stoga što o ovoj odluci kažu načelnici nekih općina koje imaju i desetak ili više naselja pod svojom upravom, osobito načelnici iz redova HDZ-a, s obzirom da mjeru i donosi njihova Vlada.
Ispitivanje mišljenja pokazalo je da, za razliku od ostalih načelnika, Plenkovićevom odlukom nezadovoljan prvi čovjek Poličnika, Davor Lončar, koji otvoreno upozorava na neodrživost ovakve odluke u praksi.
- Ovaj prijedlog s kojim se krenulo prije izbora treba dobro pripremiti jer tu ima još niz nepoznanica. Svima savjetujem da se, prije nego Sabor donese novi zakon, konzultiraju s ljudima koji su dugo godina u toj problematici i mnogo više znaju o tome. Primjerice, jedna od nepoznanica toga zakona je sljedeća: ukoliko zamjenici načelnika više neće biti birani, pitam ih tko će u situacijama, ne daj Bože bolesti, ili bilo kakvog izostanka, mijenjati načelnika, jer dosad su to radili zamjenici, poručuje Lončar, napominjući kako načelnike ne mogu mijenjati pročelnici. A evo zašto:

Lončar: Tko će me mijenjati?

- Ako se na četiri godine bira načelnika, župana ili gradonačelnika, logično je da načelnik sam sebi izabere osobu koja će ga mijenjati i to mora biti politička funkcija, kao što je riječ i o načelničkoj, a pročelnici su dosad birani putem javnih natječaja. Smatram stoga neprimjerenim da se ovako što nameće nama načelnicima, gradonačelnicima i županima, je ukoliko svi drugi mogu birati svoje ljude, pa i premijer i predsjednik države, zašto to ne bi mogli načelnici, gradonačelnici i župani?, pita se Lončar.
Načelnik Preka, Jure Brižić, pak u ovoj mjeri ne vidi neki problem, iako ističe da bi poteškoća mogle imati općine poput njihove s većim brojem naselja. Naime, specifičnost je općene Preko što svoja naselja ima na čak - tri otoka.
- Premijer Plenković već je u svojemu programu najavio racionalizaciju jedinica lokalne samouprave te smatram da će ukidanje dužnosti donačelnika, dogradonačelnika i dožupana dovesti do ušteda. A nepoznanica ostaje na koji će se to način prebroditi, pogotovo kada je riječ o velikim općinama kakva je naša koja ima pet mjesta na tri otoka, Rivnju, Sestrunju i Ošljaku, zbog čega zamjenik ovdje ima veliku ulogu kada ja ne mogu biti na svim tim mjestima. Nepoznanica je, dakle, tko će sve to pokrivati kada je načelnik općine odsutan iz bilo kojeg razloga, a puno je posla i društvenih aktivnosti na kojima treba biti. No, kako naša općina ima dvoje pročelnika, onog za pravne, opće i ekonomske poslove te drugog za prostorno planiranje i komunalno gospodarstvo i EU fondove, smatram da ćemo s njima moći pokriti dio posla kojeg je obnašao moj zamjenik, ističe Brižić.

Općina Preko ima naselja na tri otoka

S obzirom da ova općina obuhvaća i mjesta izvan otoka Ugljana, zamjenik je u ovakvoj situaciji neophodan kao operativac bez kojega će biti teško osigurati normalno funkcioniranje svih poslova, ali u Preku zato rješenje vide u općinskim pročelnicima.
- Ovo je mjera koju smo podržali u izbornoj kampanji i zato po meni ovdje ne bi trebalo biti nekih velikih polemika oko toga za ili protiv, jer u tom smjeru ide i reforma jedinica lokalne samouprave. To jednostavno mora biti tako i zato i razumijem ovakvu politiku, jer ne zaboravimo da nas i EU pritišće kako bismo lokalnu samoupravu racionalizirali. Zbog toga će morati doći i do spajanja nekih općina, a ovo je prvi korak koji će onda pokazati kako će sve ovo skupa funkcionirati, odnosno koje jedinice lokalne samouprave imaju dovoljno sredstava za svoj rad, a koje ipak ne mogu opstati, zaključuje načelnik Preka.
I Željko Baradić, načelnik Stankovaca, općine koja se prostire na 74 kilometra kvadratna i ima šest naselja, podržava ovu odluku, pa čak i onu o spajanju dijela općina.

Baradić podržava i spajanje općina

- Ima tu još prostora za napredak jer ne mora svaka općina imati svog komunalnog redara, svoje komunalno poduzeće, pročelnika, direktora vrtića i ostalo. Zato ovu odluku smatram dobrom jer ovo nije vrijeme poput onog nakon Domovinskog rata kada smo imali veći obim posla, ali nije bilo ni digitalizacije. Uz svo poštovanje mojim kolegama donačelnicima koji su sve ovo vrijeme kvalitetno i pošteno odrađivali svoj posao, smatram da načelnik općine ipak može odraditi dobar dio posla. To je i razlog zbog kojega podržavam i spajanje općina jer zašto nekoliko naših općina ne bi imalo, primjerice, jednog direktora komunalnog poduzeća, vrtića ili i jednog pročelnika? Itekako ima područja u djelovanju općina koja se mogu ujediniti, kao i onih koji se ne mogu, no u ovoj odluci zaista ne vidim nikakav problem, već racionalizaciju i uštedu za budućnost koja će nam dobro doći. Naravno, na način da usluga građanima ne bude lošija od ove koju pružamo danas, pojašnjava Baradić, a na pitanje tko će pak njega mijenjati nakon što Stankovci ostanu bez donačelnika, spremno odgovara:
- Današnja digitalizacija omogućuje nam rješavanje poslova zaista s bilo kojeg mjesta, a tu je i pročelnik koji će uskočiti kada treba.

 

Šarić: Ne sekiramo se oko toga jer i ne idemo na godišnji

Zanimljiv stav prema ukidanju mjesta donačelnika ima načelnik općine Zemunik, Ivica Šarić, koji ovu odluku podržava jer - ionako ne ide na godišnji.
- Uspijevamo se pokriti, pa će tako biti i nakon donošenja ove mjere. Nemam ništa protiv ove odluke, iako se načelnici i pročelnici plaćaju iz lokalnog, a ne državnog proračuna, ali Vlada očito zna zašto je išla na ove mjere, pogotovo na objedinjavanje nekih općina, što će biti dobro i u psihološkom smislu. Jer, ako se čovjek dobro organizira radeći i po 12 ili 13 sati dnevno, problema neće biti. Ja tako radim, a i odrekao sam se godišnjeg odmora, pa će naša općina dobro funkcionirati i s ovom novom mjerom, poručuje Šarić.

 

Rađenović: Kao donačelnica iz redova manjina ostajem na svojoj dužnosti

Od ukidanja mjesta donačelnika u Zadarskoj je županiji izuzeta jedina općina Gračac, s obzirom da ima donačelnicu iz redova nacionalnih manjina. Naime, ustavnim zakonom propisano je da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od pet do 15 posto imaju pravo na jednog vijećnika, odnosno manjinskog predstavnika u tijelu lokalne jedinice. U slučaju Gračaca to je SDSS-ova donačelnica Rajka Rađenović koja kaže da je već iz prijedloga ove odluke saznala da ostaje na svojoj dužnosti.
- To je jedini način da možemo aplicirati u radu lokalnih jedinica vlasti, a smatram da je, kada je riječ o načelniku i donačelniku iz redova iste stranke, nepotrebno imati obojicu jer većina zamjenika volonterski obavlja svoje dužnost, ističe Rađenović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (4 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Citat: ...ukoliko svi drugi mogu birati svoje ljude, pa i premijer i predsjednik države, zašto to ne bi mogli načelnici, gradonačelnici i župani?, pita se Lončar.(kraj citata). Pametnom dosta! Jedan glavar jednog sela sebe stavlja u ravan premijera ili predsjednika države. Ovo je dokaz kako "lokanim šerifima" i njihovim uhljebima stvarno treba stati na rep, i to jako do boli. Što će tek reći onaj krkan iz Benkovca koji tri godine nije u stanju ispuniti imovinsku karticu bez pomoći drugih osoba? Olakotna okolnost: čovjek ima "ratnu" dijagnozu koja je nespojiva s dužnošću koju obnaša. P.S. Išao bih i korak dalje: smanjiti broj vijećnika s minimalnom naknadom (po sjednici).
Slika korisnika nediljko_genda
Odgovorite mi samo, tko je krkan koji nezna ispuniti imovinsku karticu?
Slika korisnika nediljko_genda
Ok Mete imao si ti šansu za djelovanje pa ništa posebno mi nije ostalo u sićanju. Pozdrav i tebi.
Slika korisnika Erik
Mete zboriš pravo. A u čeme ti donji komentaru djeluješ, u čemu to? Dokazivanju u birtiji, e tu si nenadmašan!
Slika korisnika Čevalduša
Eric,on ide po seliman spašavati HDZ
Slika korisnika Erik
On je HSS Krešo Beljak i ta kompanija. Kakvi te hdz spopa
Slika korisnika Čevalduša
Tko je HSS? Donji komentar?
Slika korisnika Erik
Ovaj nediljko_genda šta komentira jel on još hss. Štab mu je u onom kafiću preko puta hotela Aserije.
Slika korisnika Ivo@Ivano
Ala smišna čovika, da nije žalosno bilo bi za smijat. Da premijer ima zamjenika pa mora i on, kako će skupština funkcionirat kad on ode na GD. Pa zar tamo nema tvojih dupelizaca koliko oćeš, na tone i tone dupelizaca. Ali ne on se mora zvati zamjenik pridsjednika skupštine ili zamjenik načelnika općine. Kako bi to bilo da ih minja nekitamo pročelnk za komunalne poslove . To bi značilo da netko sa višom školom može minjati načelnika koji je jedva završio srednju ( 3 stupanj, ili poneki i čak 4 stupanj - 4 razreda srednje ). A pazi ovog da kako će funkcionirati općina koja se proteže na tri otočića ( osjak, preko i još jedan otočić), kako to pokriti kad se nezamjenjivi načelnik razboli. A ko te triba minjat jado, neš funķcije, pa tvoja tajnica bolje zna od tebe kako triba posložiti stvari. Ali ne narod triba guliti sa barenko 2 zamjenika, svaki procelnik barem 1 zamjenika, svaka čistačica 2 pomoćnika.
Slika korisnika SandraPusicac
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.