Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Spojili se Zadar 1954 i Arbanasi

24.07.2020. 09:19


Postignut je dogovor vodstva rukometnih klubova Zadar 1954 i Arbanasi koji će ubuduće nastupati kao jedan sastav u svim selekcijama. Točnije, mlađi kadeti i seniori Arbanasa pripojili su se »starijem bratu« i taj se potez može nazvati značajnim korakom naprijed u zadarskom rukometu koji je godinama daleko od ozbiljnijih seniorskih dosega.
– Prije više od tri godine počeo sam se zalagati da Zadar 1954 i Arbanasi postanu jedan klub. Ne znam zašto je toliko vremena prošlo do trenutka kada je sve to i dogovoreno, ali najvažnije je da smo postigli cilj koji u budućnosti može donijeti samo dobro zadarskom rukometu. Osim mene u dogovoru sa Zadrom sudjelovali su Stipe Bjeliš, predsjednik Arbanasa i Romano Perinović, zadarska rukometna legenda koji nam je bio od velike pomoći prošle sezone. Svi smo imali zajednički stav, a to je dogovor o odlasku svih naših igrača u Zadar 1954 – ističe Tomislav Zelić (1984.), trener seniora Arbanasa i dugogodišnji igrač Zadra s kojim je nastupao i u Premijer ligi.


Logičan potez
– Zadar je prije nekoliko mjeseci dobio novu upravu u kojoj su uglavnom mlađi ljudi, a svi mi smo nekada zajedno igrali rukomet. To je bio početak realizacije onoga o čemu se već godinama razmišljalo. Vrlo brzo povukli smo konkretne poteze i dobili znatno jači klub s pravim temeljima za napredak. To da Zadar igra treći, a Arbanasi četvrti ili treći rang nikome neće donijeti puno dobroga. Zato smo se i odlučili na ovaj potez koji nam otvara mnoga vrata.
Zelić ističe da Arbanasi nisu ugašeni.
– Uputili smo dopis prema HRS-u uz pojašnjenje da su Arbanasi stavljeni u stanje mirovanja. Klub postoji, ali nema natjecateljskih selekcija i tako će ostati do daljnjega.
Zelić zaključuje:
– Ovim potezom zadarski rukomet kreće od pozitivne nule. Dugoročni cilj treba biti Premijer liga, do koje imamo dva puta, a oba su ispravna. Hoćemo li odmah krenuti s najboljim igračima ili ćemo čekati mlađe selekcije koje imaju veliki potencijal stvar je procjene vodstva kluba – zaključio je Zelić ističući da je postojala inicijativa i da se Ženski rukometni klub Zadar fuzira sa Zadrom 1954 i Arbanasima. Ta ideja, za sada, nije realizirana.   
Itekako zadovoljan dogovorom s Arbanasima je i Filip Perić (1987.), nekadašnji rukometaš, koji je od prosinca prošle godine na dužnosti predsjednika Zadra 1954 zamijenio Radu Šimičevića.   
– Uzmemo li u obzir koliko se ljudi u Zadru bavi rukometom onda smo s Arbanasima postigli jedini logičan dogovor. Nema potrebe da u gradu veličine Zadra imamo toliko rukometnih klubova, a još je manja potreba za dvjema seniorskim momčadima. Treba istaknuti da je dogovorena i suradnja s RK Zadar 2013 kojeg vodi Frane Kardum. Taj klub će i dalje djelovati samostalno, ali imamo zajednički stav oko svih važnih pitanja vezanih za budućnost zadarskog rukometa, posebno oko kadetske momčadi s kojim bismo željeli igrati Prvu ligu – napominje Perić koji je rukometnu karijeru završio 2006. nakon odlaska na studij.


Momčad za viši rang
– Ako se vratimo unatrag problemi oko broja klubova u Zadru traju već više od deset godina. Kako bismo ih riješili počeli smo razgovore s predstavnicima Arbanasa, a budući da su njihova razmišljanja išla u smjeru onoga što je i bio naš stav, više nisu postojale prepreke oko konačnog dogovora.
Zadar 1954 je prekid sezone dočekao na drugom mjestu u Drugoj ligi – jug, dok su Arbanasi bili uvjerljivo vodeći među trećeligašima.
– Već sada imamo momčad kojoj je cilj plasman u Prvu ligu – jug, a nakon toga se nadamo stvoriti uvjete i za pokušaj ulaska u Premijer ligu. Dvije godine zaredom smo bili u vrhu Druge lige, ali nismo uspjeli osvojiti prvo mjesto i očekujemo da ćemo s igračima koji su nam stigli iz Arbanasa u sljedećoj sezoni izboriti viši rang.
Situacija s odlascima najboljih mladih igrača iz Mocira nije se promijenila. Tako je Zadar ostao bez većine igrača iz sjajne generacije 2000. godišta i mlađih koja je bila peta na kadetskom Prvenstvu Hrvatske, što je najveći uspjeh u povijesti zadarskog rukometa za taj uzrast.
– Neki odlaze zbog studija, a neki traže kvalitetniju rukometnu sredinu. Iskreno želimo da svi oni koji odu u druge klubove nastave svoj razvoj i postanu još bolji igrači nego što su to bili kod nas. To će biti i njima i nama veliko priznanje. S druge strane, za one koji ostaju želimo stvoriti optimalne uvjete kako bi svoj potencijal mogli potvrditi i razvijati u našem klubu – zaključio je Perić.
 




Perić o trenerima


Trener prve momčadi Zadra 1954 ostaje Krešimir Maraković, a Tomislav Zelić bit će na klupi u ulozi pomoćnika.
– Nadamo se angažmanu i Romana Perinovića čije nam znanje i iskustvo mogu biti od velike pomoći u svakom smislu, a posebno u radu s vratarima. Mlađe uzraste do sada su vodili Matija Merhar, Ive Mijolović i Nino Jerak koji će taj posao nastaviti i dalje. Spajanjem s Arbanasima proširili smo igračku bazu i razgovaramo s nekolicinom trenera kako bismo još kvalitetnije posložili stručni rad s našim članovima. Spajanjem klubova otvorili smo vrata svima onima koji žele pomoći podizanju zadarskog rukometa na višu razinu – objasnio je Perić.
 


Zelić o Suraću


Arbanasi su prošle sezone angažirali Domagoja Suraća, pivota, koji se vratio kući nakon niza sezona u inozemstvu (Italija, Austrija, Francuska). Surać je bio prvo ime Arbanasa i nema sumnje da je riječ o igraču s kojima bi ambiciozni planovi »novog kluba« za sljedeću sezonu još više dobili na značaju.
– Očekujem se da će Zadar razgovarati sa Suraćem i nadam se da će on igrati i dalje. S njim i bez njega momčad neće biti ista. Surać ne samo da je sjajan rukometaš već je iskustvom, ponašanjem i pristupom rukometu izuzetno bitan i za ostatak momčadi – kaže Zelić.
 


Arbanasi osnovani 2008.


Rukometni klub Arbanasi osnovan je 2008. i odmah se uključio u seniorsko natjecanje u Trećoj ligi – jug te okupio mlađe uzrasne selekcije. Razvilo se pritom i (sportsko) rivalstvo sa Zadrom kojeg su »crveno-crni« 2011./12. pobijedili u Kupu (34:32). Ostao je to najviši seniorski domet Arbanasa u dvobojima s gradskim rivalom. Ipak, najveći uspjeh klub je postigao 2012./13. kada je osvojio prvo mjesto u Trećoj ligi. No, samo godinu kasnije seniorski sastav se ugasio, a klub je nastavio djelovati kroz mlađe uzraste od kojih su neki nastupali i na završnicama prvenstva Hrvatske. Prošle sezone ponovno je okupljena seniorska momčad koju su uz dio mlađih igrača činili nekadašnji (reaktivirani) članovi Arbanasa i Zadra.