Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VELIKI ISKORAK Uspostava javno-civilnog partnerstva za upravljanje u kulturi

24.07.2020. 12:23


Zbog epidemiološke situacije uzrokovanom virusom COVID-19 ovog ljeta gotovo da se ne održavaju planirane manifestacije. Osim kino predstava za djecu u obnovljenoj kino dvorani u sklopu Pogona kulture, u Općini Sv. Filip i Jakov, koja obuhvaća naselja Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj i Babac najvažnija ovoljetna kulturna zbivanja su ona u sklopu projekta »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«.
– U KINU se održavaju sastanci radne skupine za izradu strategije uspostave modela sudioničkog upravljanja u kulturi u sklopu projekta »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«. Radi se o KINU svih žitelja Općine Sv. FIlip i Jakova, kazala je umjetnička voditeljica projekta KINO Lucija Mikas, predsjednica Udruge za kulturu i umjetnost U Pokretu.


Proces odlučivanja
Sudioničko upravljanje predstavlja tip upravljanja koji omogućuje izravno uključivanje aktera na koje se odluke odnose u proces odlučivanja.
– Radni sastanci imaju za cilj, izradu strategije i uspostave sudioničkog modela upravljanja KINO-m kroz javno-civilno partnerstvo, uz suradnju svih dionika društva, naglasila je Mikas.
Financijska sredstva zaista nisu beznačajna, projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje ima proračun od 2.099,720 kuna, a sufinancira ga EU iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762 kune, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva državnog proračuna su 314.958 kuna ili 15 posto. Nositelj projekta je Udruga U pokretu uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar.
– Sam proces izrade strategije i uspostave sudioničkog modela upravljanja KINO-m kroz javno-civilno partnerstvo sastoji se od osam radnih sastanaka, od kojih je do sada održano šest, rekla je Ana Franjković Miočić, asistent voditelja.
Edukaciju je osmislio i moderirao Teodor Celakoski, kulturni radnik i aktivist iz Zagreba koji je ujedno i moderator svih osam sastanaka radne skupine.


Izgradnja demokratskih standarda
– Prvi koraci u izradi modela napravljeni su na već održanoj »Edukaciji o sudioničkom upravljanju u kulturi i uključivanju lokalne zajednice u upravljanje u kulturi«, na kojoj su na primjerima iz Hrvatske pokazani različiti oblici civilno-javnih partnerstava u upravljanju javnom infrastrukturom, a na kojoj je i započeta izrada modela zajedničkog upravljanja Kinom, kaže Franjković Miočić.
Razvoj tehnologije pridonio je izgradnji demokratskih standarda u kulturi. Građani žele stvarati i sudjelovati u tijelima i procesima u kojima se odlučuje o kulturnim događajima, a ne im samo nazočiti.
– Sudioničko upravljanje u kulturi potiče razvoj demokratičnosti u nekom društvu. Temelj sudioničkog upravljanja je suradnja javnih institucija i civilnih organizacija. Sudioničkim upravljanjem građanima se omogućuje sudjelovanje u procesu donošenja odluka vezanih za kulturu kako bi mogli poboljšati rad kulturnih ustanova, rekao je Ivan Matić, voditelj projekta KINO.




Odlučuje kolektiv, ne pojedinac
Koncept sudioničkoga upravljanja je, kaže on, zapravo dijeljenje odgovornosti u upravljanju između različitih dionika koji imaju ulogu u onom što se događa.
– Dionici sudioničkog upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo mogu biti lokalna administracija, javne institucije, nevladine organizacije, civilne inicijative, predstavnici lokalne zajednice, umjetnici i drugi, objašnjava Matić.
Sudionički model upravljanja podrazumijeva proces davanja ovlasti i osnaživanja svih uključenih za zajedničko donošenje odluka, gdje dakle odluke neće donositi pojedinac nego kolektiv.
– Na radnim sastancima su se između ostalih isprofilirala dva prijedloga sudioničkog upravljanja, prvo Općina i udruge, a drugo Općina, udruge i pojedinci. Preostala su još dva radna sastanka a javnost će sve o sudioničkom upravljanju u konačnici saznati na konferenciji početkom kolovoza, najavio je Matić.
 


Obnova, opremanje, zapošljavanje i događanja 3,9 milijuna kuna


Dok drugi zatvaraju kino dvorane Filipjanci misle sasvim drugačije, na korist čitave lokalne zajednice u Općini i šire. Sasvim su obnovili i priveli svrsi komforni Pogon kulture, odnosno kino dvoranu koju je 1978. godine izgradilo građevinsko poduzeće Vladimir Gortan
Udruga U pokretu u suradnji s Općinom prije godinu i pol je uspješno prošla na EU projektu K.I.N.O. vrijednom 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 30 posto sredstava je uloženo za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom, dok je Općina kupila nove sjedalice (240.000 kn) i digitalizirala kino (406.000 kn). S preostalih 70 posto sredstava zaposlilo se nekoliko djelatnika te u ukupnom vremenskom razdoblju od dvije godine organiziraju događanja.
Za obnovu, opremanje i organiziranje događanja uloženo je ukupno oko 3,9 milijuna kuna. Osim navedenih 2,2 milijuna kuna od Europskog fonda i RH i kupnju novih sjedalica prethodno je Općina u suradnji s Ministarstvom kulture za milijun kuna sanirala krov, obnovila unutrašnjost kino dvorane, produžila pozornica. Digitalizirano je i kino, kupljen je 3D projektor i izvršila se izolacija. Od Ministarstva kulture dobilo se 300.000 kuna, a Općina je dodala još 106.000 kuna.
Osim općinskih sredstava projekte za EU financiranje uspješno je proveo općinski tim Darka Mikasa, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti.