Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VLADA Beroš ispravio Capaka: 81 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

24.07.2020. 12:30


Ministar zdravstva Vili Beroš objavio u petak na sjednici Vlade da je u protekla 24 sata zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom te ispravio ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka koji je prethodno danas iznio podatak od 84 nova slučaja.
"Službeno, prema platformi HZJZ-a, u protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, a Capak je zabunom iznio brojku od 84", rekao je Beroš.
Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 osoba su na bolničkom liječenju, a devet ih je na respiratoru.
Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjih tjedan dana, rekao je Beroš.
Istaknuo je da su poznata žarišta oko noćnih klubova u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena pod kontrolu te je broj novooboljelih s tih područja u padu.
Pod kontrolom su i manja grupiranja u Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravstkoj županiji, no još uvijek je aktivno žarište u Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Ostale županije kontinentalne Hrvatske uglavnom su mirne, bez većih grupiranja. U primorskim županijama primijećeno je nekoliko manjih grupiranja, međutim 54,3 posto današnjiih pozitivnih na testiranju su iz samoizolacije, što znači da se te osobe aktivno nadzire.
U proteklih tjedan dana u tri navrata Hrvatska je imala troznamenkasti broj novozaraženih, no trenutno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, rekao je ministar.
"Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, stoga pozivam građane na pridržavanje jednostavnih mjera kako bi od zaraze zaštitili sebe i druge. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje", poručio je Beroš.