Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zahvaljujući EU sredstvima za 73 učenika s teškoćama u razvoju angažirana 64 stručno osposobljena pomoćnika

24.07.2020. 13:31


Na završnoj konferenciji projekta "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka", čiji je nositelj Zadarska županija, danas su prezentirani rezultati provedbe projekta u školskoj godini 2019./ 2020.
Projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav. Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućava se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnija socijalizacija učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.
Okupljenim predstavnicima medija projekt i rezultate su predstavili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, članica projektnog tima i viša stručna suradnica na projektu, Marina Diklić te ravnateljica Osnovne škole Privlaka, Verica Škibola i pomoćnica u nastavi zaposlena kroz projekt, Maja Peša.
Nositelj projekta „Inkluzija“ je Zadarska županija, dok su partneri na projektu 30 osnovnih i srednjih škola osnivača Zadarske županije (OŠ Petar Lorini Sali; OŠ Biograd; OŠ Vladimira Nazora Škabrnja; OŠ Sv. Filip i Jakov; OŠ Braće Ribar Posedarje; OŠ Pakoštane; OŠ Jurja Barakovića Ražanac; OŠ Braće Radić Pridraga; OŠ Petra Zoranića Stankovci; OŠ Franka Lisice Polača; OŠ Stjepana Radića Bibinje; OŠ Valentina Klarina Preko; OŠ Benkovac; OŠ Privlaka; OŠ Petra Zoranića Nin; OŠ Jurja Dalmatinca Pag; OŠ Obrovac; OŠ Sukošan; OŠ Poličnik; OŠ Gračac; OŠ Starigrad; Strukovna škola Vice Vlatkovića; Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića; Prirodoslovno-grafička škola; Medicinska škola Ante Kuzmanića). Broj škola uključenih u projekt svake školske godine ovisi o potrebama, tj. pohađa li školu učenik s teškoćama ili ne.
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije, a ujedno i predstavnik nositelja ovog projekta, objasnio je kako je riječ o projektu koji je počeo još u jesen 2017.godine s ciljem da se omogući socijalna uključenost i integracija učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav.
– Zadarska županija kao nositelj ovog četverogodišnjeg projekta pruža tehničku pomoć u njegovoj realizaciji, te se ovim putem želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji, te vjerujem kako nam slijedi još jedna uspješna nastavna godina, poručio je Šimunić.
Kako je dalje objasnio Šimunić, ukupna vrijednost ovog projekta je 12 tisuća kuna, od čega se osam milijuna kuna sufinanciralo bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, dok je razliku osigurala Zadarska županija.
– Za ovaj projekt čija je ukupna vrijednost 12 milijuna kuna, dobili smo 8 milijuna kuna bespovratnih sredstva, s tim da je Zadarska županija osigurala razliku sredstava za čitavo četverogodišnje razdoblje, poručio Šimunić, podsjećajući kako je Županija osigurala i dodatna sredstva iz svojih proračuna za povećan broj učenika kojima su isto trebali pomoćnici u nastavi, tako da je godišnje Županija uz redovno financiranje odvojila još između milijun i pol do dva milijuna kuna godišnje, što je dovelo do brojke od 20 milijuna kuna ukupne vrijednosti projekta.
Integracija učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav omogućava ravnopravan položaj djeci bez obzira na teškoće, rekla je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, koja je objasnila kako se projektom inkluzija omogućava podizanje svijesti u zajednici, ali i prihvaća različitost, te se izgrađuje tolerantnost koja vodi prema boljem društvu.
– Iako agencija ZADRA NOVA nema ulogu partnera u ovom projektu, ipak smo se u njegovu provedbu uključili kao stručna tehnička pomoć, te nam angažman na ovom projektu omogućava projekt "ZADAR NOVA ZA VAS" kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, rekla je Dujmović Vuković, objašnjavajući kako zbog ovog drugog projekta rad djelatnika agencije koji su se uključili u projekt inkluzije ne stvara financijski teret.
– U nastavnoj godini 2019./2020. osigurana je stručna podrška za 73 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 64 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 25 škola (21 osnovne i 4 srednje škole) kojima je osnivač Zadarska županija – upoznala je s rezultatima članica tima Diklić.
Projekt inkluzije, posebno je pohvalila Verica Škibola, ravnateljica OŠ "Privlaka", koja je rekla kako su u ovom projektu od početka i kako se vide pomaci u njegovoj provedbi.
-Mi smo partneri ovog projekta za kojeg imamo samo riječi hvale. Pomaci su vidljivi i na području samog obrazovanja učenika s teškoćama, ali i u stvaranju pozitivnog ozračja u radu, rekla je Škibola, ističući kako je najvažnije pomoći učeniku s teškoćama u radu da što bolje usvoji gradovi, ali da je isto tako bitno osvijestiti i druge učenike kako bi prihvatili različitost i u konačnici shvatili kako su svi jednaki.
Za Maju Pešu, pomoćnicu u nastavi u područnoj Osnovnoj školi na Viru, koja je u ovom poslu već četiri godine, projekt inkluzije je iznimno važan zbog socijalnog aspekta, ali i socijalne uključenosti u redovnu nastavu.
– Djeca su projekt inkluzije odlično prihvatila, te koliko je važan za učenike s poteškoćama toliko je važan i za ostale učenike unutar škole, jer ih kroz njega učimo empatiji i prihvaćanju različitosti, te ih učimo da ako je netko malo različit, da je jednako vrijedan, poručila je Peša. (Nikolina MOJIĆ/Marija DUŠEVIĆ)