Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uspješno završena akcija na Maloj Paklenici

24.07.2021. 08:41


Na poziv centra 112 na dežurni telefon HGSS Zadar dežurni spašavatelji u NP Paklenica pokrenuli su akciju spašavanja ozlijeđene strane planinarke u Maloj Paklenici. Osoba je ozlijedila gležanj i nije se mogla samostalno kretati, izvijestio je u srijedu na svojim stranicama HGSS Zadar. Tri spašavatelja Stanice Zadar i tri spašavatelja Stanice Ogulin prenijeli su osobu nosilima do parkirališta odakle je dalje privatnim vozilom upućena na obradu u zadarsku Opću bolnicu.
HGSS Stanica Zadar ove je godine imala ukupno 30 akcija, od čega je 10 bilo potraga, dva su puta spašavali životinje, a imali su tri stijenske akcije te po jednu na moru, prometnicama i jedan potres te 12 spašavanja u planini, odnosno šumi. Potres u Petrinji svakako je obilježio sam početak godine, a Hrvatska gorska služba spašavanja odmah je priskočila u pomoć stradalim stanovnicima Banije.
– Od 29. studenog prošle godine, do 16. siječnja imali smo više odlazaka na teren, rekli su iz HGSS-a Zadar.
Najčešće ozljede na koje su spašavatelji nailazili su ozljede pri padu, kao što je i bio slučaj u Maloj Paklenici, dok je u vrijeme vrućina, koje i trenutno vladaju, česta malaksalost, a na teren najčešće izlaze upravo zbog padova, vremenskih uvjeta te u potragu za izgubljenim ljudima.
– Upravo je u tijeku potražna akcija za jednom starijom osobom u Lišanima Tinjskim. Akciju smo započeli u četvrtak navečer i nastavila se u petak ujutro, rekao je Marko Dukić, pročelnik zadarskog HGSS-a te dodao kako bi građani trebali uvijek biti na oprezu, poglavito u vrućim mjesecima.
– Treba paziti na vrućine, ako negdje izlazite svakako sa sobom uzeti tekućinu, a najbolje bi bilo i ne izlaziti u vremenu najveće vrućine, preporučuje Dukić.
Broj spašenih u ovoj godini je 32, od čega osam stranaca te 24 domaćih, od toga 2 životinje, u oba slučaja psi, jedan vlasnik je domaći, a drugi stranac.
HGSS Stanica Zadar broji 40 volontera, Dukć kaže kako uglavnom stižu, nekad ih je u akcijama više, nekad manje, ali na kraju se uspije.