Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za djecu s teškoćama ponuđena četiri vrtićka programa

24.07.2021. 08:45


Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić i njegova zamjenica Ivana Guglielmini održali su u četvrtak sastanak s dvoje roditelja čija su djeca zbog dijagnoze autizma odbijeni za upis u redoviti vrtić, te s predsjednikom Udruge za autizam Zadar Antom Armaninijem i dopredsjednicom Udruge Josipom Kardum, na kojem su raspravljali o nastalom problemu i njegovu rješavanju.
Nekić i Guglielmini iznijeli su nam zaključke sastanka, na kojem je utvrđeno da se vrtićima otvorila mogućnost da još jednom prođu kroz sve pristigle prijave. Roditeljima se ponudila prigoda da još jednom prouče programe sva tri gradska vrtića te odaberu onaj koji je najbolji za njihovo dijete.


Druga šansa
– U ovoj se situaciji radi o jednom generalnom problemu na nacionalnoj razini, jer se praksa razlikuje po jedinicama lokalne samouprave, počeo je Nekić te kazao kako je jedno od dvoje djece već bilo korisnik gradskih vrtića, dok drugo nije pohađalo vrtić do predškolske dobi.
– Do pogreške je došlo jer u obzir nije uzeta činjenica da su djeca predškolci, koja prema Odluci o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra moraju biti uključena u predškolski program, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje i postojanje eventualnih teškoća. Problem prilikom upisa nastaje ukoliko željena ustanova nema uvijete za prihvat djece s određenim stupnjem teškoća ili se u određeno vrijeme ne može prilagoditi novonastalim uvjetima, objasio je Nekić te istaknuo kako je još jedan od zaključaka provedenog sastanka da vrtići »Radost« i »Sunce« imaju priliku još jednom pročešljati sve prijave te ispraviti eventualne pogreške.
– I vrtić »Latica« se također nalazi u novoj situaciji, jer rade u promijenjenim prostornim i organizacijsko – odgojnim uvjetima. Vrtić sada upisuje i djecu urednog razvoja, što znači da je i na njima da još jednom animiraju roditelje na upis u inkluzivne grupe, kazao je kratko Nekić, te je istaknuo kako su na sastanku s roditeljima ponudili četiri mogućnosti, koje im se odmah mogu staviti na raspolaganje.
– Odluka o odabiru programa je na roditeljima i osoblju vrtića, koje će ih posavjetovati o programu koji će najbolje odgovarati potencijalima njegovog djeteta. Ravnateljice su spremne još jednom proučiti zamolbe i donijeti novo rješenje temeljeno na svim informacijama, uz suradnju stručnih službi svih gradskih vrtića. Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra se u ova dva slučaja, u nekim svojim dijelovima pokazala manjkavom, što ćemo u dogledno vrijeme pokušati promijeniti. Moja je poruka da se roditelji, čija su djeca ispod upisne crte pokušaju prijaviti u vrtić »Latica«, kako bi djetinjstvo svoje djece poboljšali uključivanjem u raznoliku skupinu i instituciju koja ih uči poštovanju različitosti, istaknuo je Nekić, te podsjetio kako je ove godine više od 85 posto djece predškolske djece obuhvaćeno odgovarajućim programima.


Suradnja ide dalje
– Sa svim stranama uključenima u ove razgovore nastavit ćemo kvalitetno komunicirati, a po potrebi ćemo se opet sastati, kako bi se roditeljima dala prilika da još jednom ponovno o svemu razmisle i razgovaraju s obitelji, te uz pomoć i preporuku stručnjaka izaberu najbolju opciju za svoje dijete, kazala je Guglielmini.
– Važno mi je građane osvijestiti o svim našim naporima na osuvremenjivanju sustava odgoja i naobrazbe, među kojima se ističe Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama »Mocire«, gdje su na jednome mjestu, jedinstvenom u Hrvatskoj, osigurani uvjeti za djelovanje ne samo gradskih odgojno – obrazovnih ustanova, već i niza udruga građana, objasnio je Nekić i građane pozvao da im se nastave obraćati sa svojim problemima.
– Susreli smo se s izazovom na koji nismo mogli odgovoriti paušalno. Uložili smo mnogo truda i vremena, ne samo kako bi za ovo dvoje mališana osigurali upis u predškolski program koji će najbolje iskoristiti njihove potencijale, već i kako bi na nacionalnoj razini upozorili kako standardi u odgojno – obrazovnim ustanovama moraju biti na istoj razini, zaključio je Nekić.




Konstruktivan sastanak
Doris Bailo, predsjednica udruge Cukrići i članica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga kazala nam je kako je zadovoljna ishodom sastanka te susretljivošću pročelnika Nekića i njegove zamjenice Guglielmini.
– Naša je strana iznimno zadovoljna zaključkom sastanka. Pročelnik Nekić se u dugom i konstruktivnom razgovoru ispričao za nastalu situaciju i najavio rješenje problema. Dogovoren je plan rješenja te ćemo nastaviti komunicirati kako bi riješiti način upisa u vrtiće, počela je Bailo, te je izrazila slaganje s izjavom pročelnika Nekića, koju je dao za naš članak, koji je objavljen u izdanju 22. srpnja.
– Iznimno mi je drago da je pozvao roditelje djece s teškoćama da traže svoja prava i bore se za svijetlu budućnost svoje djece. Takva inicijativa i izjava samo će pomoći daljnjim akcijama integracije djece s teškoćama među vršnjake redovnog razvoja. Načelnik Nekić je izrazio žaljenje zbog pogreške koja se dogodila prilikom prijave za upis, objasnila je Bailo, te dodala kako su njoj i majci drugog djeteta na sastanku ponuđeno nekoliko opcija za pohađanje vrtića.


Četiri opcije
– Prva mogućnost je da naša djeca pohađaju inkluzivni program u vrtiću »Latica«. Ovim putem pozivam roditelje djece urednog razvoja da svoje mališane upišu u inkluzivni program, jer na taj način čine bolje svojoj djeci. Ona će boraviti u novom i moderno opremeljenom prostoru, koji sam i sama posjetila te će biti u mogućnosti učiti o svakodnevici djece s teškoćama. Druga ponuđena opcija je upis u gradske vrtiće »Sunce« ili »Radost«. Treća mogućnost je da se našim mališanima osigura poludnevni boravak u jutarnjim satima u vrtiću »Ričina«, ili poludnevni popodnevni boravak, u jednom od gradskih vrtića, u kojem bude slobodnih mjesta za njih. Četvrta opcija je dvoipolsatni popodnevni program predškole, koji se realizira i u »Suncu« i u »Radosti«, objasnila je Bailo, te se još jednom zahvalila Gradskoj upravi na njihovoj inicijativi za rješavanjem problema.


Ugodna suradnja
Gradska uprava je pokazala kako je svjesna problema djece s teškoćama i situacija koje roditelji te djece svakodnevno prolaze. Bailo je kazala kako je Grad velika potpora u radu Udruge Cukrići.
– Ovaj sastanak vidimo kao pozitivan primjeri inicijative lokalne samouprave na rješavanju problema građana. Također se zahvaljujem i pomoćnici pročelnika Ivani Guglielmini na njezinoj isprici, iako smo mi svjesni da ona svoju izjavu nije dala s lošom namjerom. Iako se ispričala zbog možebitnog nerazumijevanja termina neuvjetne prijave, mi smo svjesni da je ona samo obavljala svoj posao, te se pritom koristila stručnom terminologijom, objasnila je Bailo, te se za kraj zahvalila svima koji su joj pomogli u rješavanju situacije.
– Osim Gradu Zadru, željela bih se zahvaliti i Katarini Turković – Gulin iz udruge Sidro iz Rijeke, Dženiti Lazarević iz udruge Poseban prijatelj iz Dubrovnika, koja se bavi savjetovanjem, edukacijom i pružanjem pomoći roditeljima djece s teškoćama u razvoju, koja je članak objavljen u Zadarskom listu proslijedila Maji Haraman – Grabavac, savjetnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te ravnateljici dječjeg vrtića »Latica« na njenoj svesrdnoj pomoći i potpori, zaključila je Bailo.