Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hanča uskoro po 17. put postaje majka

Autor:

23.08.2008. 22:00
Hanča uskoro po 17. put postaje majka


Hanča je rađala jedno za drugim, nismo znali stati, a što će biti dalje, to još ne znamo, kaže 42-godišnji Safet Mašić čiji planovi idu toliko daleko da bi svoju suprugu jednog dana volio vidjeti u Guinnessovoj knjizi rekorda
Prvo hrvatsko privatno rodilište Klinika Podobnik za mjesec dana trebalo bi postati mjesto pravog malog svjetskog čuda. Ginekolog Mario Podobnik krajem rujna ili početkom listopada po sedamnaesti put porodit će Hanču Mašić, čime će vjerojatno postati svjetski rekorder po broju asistencija pri porodu jednoj ženi. Vitalna 38-godišnja Romkinja Hanča iz anonimnosti je izašla prije tri godine u “Mjenjačnici” Roberta Knjaza gdje je na jedan dan zamijenila životne uloge s pjevačicom Severinom, pa iako se u televizijskoj hiperprodukciji rijetko događa da se neka emisija komentira dulje od jednog dana, Hanča, njen suprug Safet i šesnaestoro djece, jedno drugom do uha, trajno su ostali u kolektivnoj memoriji.
Unatoč najavama da je šesnaestoro djece sasvim dovoljno, Hanči se “zalomila” nova trudnoća, pa joj je dr. Podobnik odlučio darovati porođaj u vodi, kakav si u privatnoj klinici za 20 tisuća kuna ne mogu priuštiti ni mnogo bogatije rodilje. Podobnik je prije otvaranja klinike sve njene trudnoće pratio kao liječnik u zagrebačkoj bolnici “Merkur”.
Medicinski fenomen
– Hanča je medicinski fenomen. Već 23 godine, otkad je rodila prvo dijete, pratim svaku njenu trudnoću. Sjajna je pacijentica i nikada s njom nije bilo komplikacija. Već nakon osmog ili devetog djeteta savjetovao sam joj da je možda dosta, ali me nije poslušala, kroz smijeh će ginekolog koji izbjegava medijsku pompu, pa se za novine nije želio ni fotografirati.
Kako su, zapravo, propadali liječnikovi nagovori da Hanči obavi zahvat sterilizacije? Kod svakog novog dolaska na pregled i dogovora o podvezivanju jajnika uspostavilo bi se da je ponovo trudna jer je od rođenja prve kćeri Safete, koju je rodila sa 16 godina, redovito prolazilo tek nekoliko mjeseci do novog začeća. Hanča je, ukratko, uvijek bila brža od Podobnika.
– Dobru smo priliku imali kad je nosila četrnaesto dijete. Dan prije poroda plod je bio u poprečnom položaju, pa nije bilo druge nego da rodi carskim rezom nakon čega se mogla obaviti i sterilizacija. No, dok je ujutro stigla u bolnicu, dijete se vratilo u pravi položaj, rodila je prirodnim putem pa su propali svi planovi o sprječavanju novih začeća, priča Podobnik.
Za doručak – osam štruca kruha
Hoće li sedamnaesti porod zbilja biti i posljednji, odlučili smo provjeriti posjetom kući Mašićevih u novozagrebačkom naselju Trokut, gdje u 65 četvornih metara stanuju Hanča, suprug Safet i 13 djece. Troje najstarijih otplovilo je u bračne luke, a 23-godišnja prvijenka Safeta i sama je već stigla roditi petoro djece. Pater familias Safet prikuplja staro željezo, sedmoro klinaca pohađa osnovnu školu, u dvorištu imaju tri psa i kornjaču, a za doručak se kupuje osam štruca kruha.
– Najviše me nerviraju pitanja znam li ime svakom svome djetetu. Naravno da znam! Hanča je rađala jedno za drugim, nismo znali stati, a što će biti dalje, to još ne znamo, kaže 42-godišnji Safet čiji planovi idu toliko daleko da bi Hanču jednog dana volio vidjeti u Guinnessovoj knjizi rekorda.
Posljednji odlazak u rodilište
Populacijska politika obitelji Mašić i romska tradicija koja ne mari za modernu kontracepciju predmet su spora i među susjedima. Dok ih jedni gledaju preko oka i na ulici zaobilaze, većina će reći da su ukras i veselje naselja, koliko god se ne uklapali u zagrebački kalup sretne obitelji. Tako im je građevinski poduzetnik Ivica Matošević, nakon što je odgledao Knjazovu “Mjenjačnicu”, do krova podigao novu kuću u naselju Petruševac gdje ne bi trebalo nedostajati komfora. Sedam soba na 400 četvornih metara već godinu dana čeka dovršetak nakon grubih građevinskih radova, okućnica je u međuvremenu zarasla u korov, a ni Hanča se više ne nada da će 17. dijete iz rodilišta dovesti u novi životni prostor.
– Vidim da nema ništa od useljenja, trebam stati s rađanjem, zaključuje, dok kod kuće odmara prije, uvjerava nas, posljednjeg odlaska u rodilište.


Severina nije održala riječ
Do danas nije realizirano Severinino obećanje kojim se svojedobno obvezala pred televizijskim kamerama – biti kuma 3-godišnjem Saminu Mašiću koji se u vrijeme snimanja “Mjenjačnice” tek rodio. Iako su od susreta s estradnom zvijezdom Hanča i obitelj dobili niz sponzorskih poklona, kažu da pjevačica nije održala riječ.


Terezija i Ivan Knežević imaju 19 djece
Hrvatski rekorderi po broju djece dolaze iz Babine Grede. Terezija i Ivan Knežević podigli su 19 djece, no kako je supruga napunila pedesetu, teško da će doći prinove. Žive od poljoprivrede i dječjeg doplatka.




Odlazak na more nije bauk
Ni odlazak na more nije bauk za Hančin podmladak. Grad Zagreb svake godine osigurava ljetovanje za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a sedmoro Mašića juniora ovih se dana vratilo sa sedmodnevnog boravka u Savudriji.
– Najveća mi je nagrada bila kad je voditeljica putovanja rekla da ni po čemu nisu odskakali od druge djece i da sam ih dobro odgojila, navodi Hanča.


 
 
 
 
 — Slika
Mnogobrojna obitelj Mašić ukras je i veselje naselja Trokut, koliko god se ne uklapaju u kalup zagrebačke sretne obitelji