Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kamena tradicija u malim formatima

Autor:

23.08.2008. 22:00
Kamena tradicija u malim formatima

Foto: Alenka FESTINI



Kameni nastani nalaze se izvan naselja na otočnim pašnjacima i brdima, a donedavno su bili privremena obitavališta ovčara te mjesta za sirenje č uvenog paškog sira. Te su nastane stari Pažani radili od kamena u suhoziđu, a njihova prosječna površina iznosila je oko 10 četvornih metara
Paški kameni nastani, koji se nalaze izvan naselja na otočnim pašnjacima i brdima, donedavno su bili privremena obitavališta ovčara te mjestaza sirenje čuvenog paškog sira. Te su nastane stari Pažani radili od kamenau suhoziđu, a njihova prosječna površina iznosila je oko 10 četvornih metara. Krov su izrađivali od poprečnih drvenih greda na koje se slagala čvrsto stisnuta trska, kako ga ne bi raznijela olujna bura. Stari ovčari su u tim nastanima boravili za vrijeme mužnje ovaca, gotovo pola godine. U njima su sirili te na gredama slagali paški sir da sazre. Kada bi sir bio dovoljno zreo, ovčari bi se s brda vraćali svojim kućama.
Ante Donadić Vareljo, 54-godišnji Pažanin, odmalena je bio inspiriran ovčarskim životom, budući da se taj posao u njegovoj obitelji prenosio kroz nekoliko generacija. Stoga, odlučio je sam izrađivati male kamene nastane, upravo onakve kakve su imali stari paški ovčari.
– Inspiraciju za svoj hobi dobio sam prilikom gledanja jedne emisije na TV-u, u kojoj su neki Istrijani izrađivali male kamene kažine kao suvenire. Pomislio sam – pa i mi imamo naše originalne nastane, koji su dio tradicije paških ovčara, kaže Donadić.
On se prisjetio svog djetinjstva kada je s djedom odlazio u brdo.
– Imali smo mali nastan čiji su vanjski zidovi bili široki gotovo jedan metar. Nije bilo prozora već samo ulazna vrata. U tim nastanima smo spavali i kuhali, a iznad su bile daske na kojima je sir sazrijevao. U tim malim nastanima ljeti nije bilo vruće, ali niti jako hladno u zimskim mjesecima. Zbog debljine vanjskih zidova izolacija u njima bila je jako dobra. Kada bi prestala sezona sirenja, vratili bi se doma u Pag, priča Donadić.
– Male nastane izrađujem već pet godina. Po brdima prebirem sitno kamenje, a krov izrađujem od borovih češera. Za izradu malih nastana od alata koristim kliješta za usitnjavanje kamena i sekundarno ljepilo. Ovaj posao je predivan, uveseljava me, ali i smiruje, kaže Donadić.
Njegovi mali nastani su identični onim pravima. Riječ je zapravo o originalnom suveniru koji priča priču o paškom ovčarstvu.
– Do sada sam izradio nekoliko desetaka malih nastana te ih darovao svojim prijateljima i poznanicima. Jedan se nalazi u Americi kod naše poznanice, a nekoliko njih diljem Hrvatske. Ovo radim za svoj gušt, strpljivo i pažljivo, rekao je Donadić ističući da Pag ima puno toga originalnog, a osim poznate paške čipke, sira, predivne narodne nošnje i kamenog krajolika, tu su i č uveni kameni nastani koje su koristili paški ovčari.