Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vitrenjak je u prvom redu jedriličarski

Autor: Ivana Burica

23.08.2008. 22:00
Vitrenjak je u prvom redu jedriličarski

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Plutača nema jer smetaju jedriličarima pri isplovljivanju. Platna na metalne konstrukcije kabina za presvlačenje nismo stavili, jer nismo mogli pronaći sponzore koji bi se oglašavali samo pola sezone budući da su kabine za vrijeme nedavno održanog prvenstva morale biti uklonjene, pojašnjava Vidajić
Kupalište Vitrenjak jedno je od urednijih pa stoga i omiljenijih gradskih kupališta. Vitrenjak ima uredan ukoliš s prostorom za sport i rekreaciju, ugostiteljski objekt, WC-e, tuševe, mogućnost iznajmljivanja ležaljki, prirodni hlad… Sve to aduti su koji će na ovo kupalište privući mnoge. No, na ovom poznatom kupalištu nedostaju neki rekviziti koji bi se sami po sebi trebali podrazumijevati. S jedne strane, situacija je gotovo idilična, a s druge na Vitrenjaku nema stvari koje su na većini kupališta kao “dobar dan” – nema kabina za presvlačenje, a nisu postavljene ni plutače u moru. Zašto je tomu tako, pitaju se Zadrani.
– Vitrenjak je pod koncesijom Jedriličarskog kluba Uskok i taj prostor u svojoj primarnoj namjeni nije plaža. Prostor je dan na korištenje jedriličarima te su svi sadržaji na njemu podređeni u prvom redu njihovim potrebama, pojašnjava Nina Vidajić iz JK Uskok te nastavlja:
– Upravo iz tog razloga nema plutača, koje smetaju jedriličarima pri isplovljivanju. Što se tiče platna na metalnim konstrukcijama kabina za presvlačenje, kojih nije bilo cijelog ljeta, nismo ih stavili, jer nismo mogli pronaći sponzore koji bi se oglašavali samo pola sezone. Naime, metalne konstrukcije za kabine su za vrijeme nedavno održanog Europskog prvenstva u jedrenju morale biti uklonjene i to stoga jer su smetale održavanju natjecanja, pojašanjava Vidajić.
Na Vitrenjaku koji već tri godine ima i rampu za invalide svi su kupači dobrodošli, no Vidajić upozorava i na neke negativne pojave.
– Ja bih iskoristila prigodu te kupače koji koriste prostor Vitrenjaka pozvala da se ponašaju civilizirano. Naime, česta je pojava da se ne zatvara voda na tuševima, a događa se i da kupači s pijeskom na tijelu ulaze u vanjske WC-e gdje se tuširaju nad umivaonicima te tako uništavaju inventar, kazala je Vidajić.


Kad će se vratiti nadstrešnica?
Nadstrešnica autobusnog stajališta pokraj Vitrenjaka skinuta je prilikom izvođenja radova na tom području. Radovi su davno završeni, a stajalište je još uvijek bez nadstrešnice.
Od stručne suradnice za informiranje u Gradu Zadru Ivane Dadić dobili smo informaciju da bi se autobusna postaja pokraj Vitrenjaka u prvobitno stanje trebala vratiti vrlo skoro.
– Uskoro završavaju godišnji odmori tvrtke Stipčević koja je izvođač radova. Kad se radnici vrate na posao betonirat će se temelji te će se vratiti nadstrešnica, kazala je Dadić dodavši da nadstrešnica tijekom ljetnih mjeseci, kada nema oborina i nije toliko nužna, te da će ista biti postavljena na vrijeme – prije početka ružnog vremena.