Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Barufa” obogatila klapsko pjevanje

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.08.2009. 22:00
“Barufa” obogatila klapsko pjevanje


U Barufi pjevaju: Stjepana Lukašević, Ana Miljatović, Silvana Maričić, Nevija Kožul-Peričić, Ivana Saraga, Zrinka Matulić i Iva Mustać Klarić, koja je ujedno i umjetnička voditeljica te zadarske ženske klape


Zadarsko klapsko pjevanje, koje posljednjih godina doživljava pravi procvat, bogatije je za još jednu žensku klapu. Naime, u Zadru je nedavno osnovana ženska klapa Barufa, koja već sada svojim nastupima pridonosi afirmaciji višeglasnog, klapskog pjevanja. U Barufi pjevaju: Stjepana Lukašević, Ana Miljatović, Silvana Maričić, Nevija Kožul-Peričić, Ivana Saraga, Zrinka Matulić i Iva Mustać Klarić, koja je ujedno i umjetnička voditeljica te zadarske ženske klape.
Iako Barufa postoji svega nekoliko mjeseci, već bilježi zapažene nastupe u Zadarskoj županiji, ali i šire. Kako nam je pojasnila Iva Mustać-Klarić, voditeljica Barufe, klapa njeguje prvenstveno narodne dalmatinske napjeve i obrade popularnih skladbi, ali i ostale glazbene žanrove.
– Ženska klapa Barufa osnovana je u svibnju ove godine. U klapi je sedam cura, od kojih većina već ima iskustva u klapskom pjevanju. U ovih nekoliko mjeseci, koliko postojimo, nastupale smo na različitim manifestacijama poput klapskih susreta, koncerata, promocija i izložbi diljem Zadarske županije, ali i šire, govori Iva Mustać-Klarić, izražavajući zadovoljstvo što su nastupi Barufe na različitim manifestacijama bili zapaženi i izazvali brojne pozitivne reakcije.
Što se tiče planova za budućnost, Mustać-Klarić navodi da Barufa nastavlja s kvalitetnim radom koji bi trebao rezultirati nastupima na renomiranim klapskim festivalima, poput onih u Omišu i Kaštelima. No, nastupi na tako velikim smotrama, odnosno manifestacijama zahtijevaju i velika financijska izdvajanja. Klape koje su osnovane u općinama u Zadarskoj županiji, kako navodi Mustać-Klarić, imaju manje problema s financiranjem od onih koje su, kao i Barufa, registrirane u gradu Zadru. Općine uglavnom financijski podržavaju tamošnje klape, dok u Zadru, gdje ih je mnogo registrirano, gradske vlasti nemaju tu praksu, a možda ni mogućnost.
– Barufa je osnovana u Zadru, što nam je, gledano s financijske strane, svojevrstan hendikep. U Zadru ima mnogo klapa, sve ih je financijski nemoguće podržati. U općinama je situacija za klape znatno povoljnija jer općinske vlasti uglavnom izdvajaju određena financijska sredstva za podršku klapskom pjevanju, kaže Iva Mustać-Klarić, nadajući se da će ženska klapa Barufa, unatoč financijskim poteškoćama, nastaviti s uspješnim nastupima diljem Hrvatske.