Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ruski milijarder Andrej Melničenko stigao svojom “podmornicom”

Autor: Elza Radulić-Toman

23.08.2009. 22:00
Ruski milijarder Andrej Melničenko stigao svojom “podmornicom”

Foto: Zvonko KUCELIN



Danas su Zadrani sa zanimanjem gledali još jednu bogatašku jahtu, ovoga puta neobičnoga izgleda koja je bila usidrena ispred grada. Bila je to jahta pod imenom “A”, ruskoga bogataša Andreja Melničenka, čovjeka koji se ubraja među stotinjak najbogatijih na svijetu. Superluksuzna jahta, koja ima čak 40-ak članova posade i već neko vrijeme plovi našim Jadranom, ima izgled poput podmornice ili svemirskoga broda, u svakome slučaju futuristički izgleda, a sagradili su je prošle godine njemački brodograditelji. Vjeruje se da je vrijedna 250 milijuna eura. Jahta je duga 119 metara i široka 18,80 metara s gazom od 5,5 metara. Plovi pod zastavom Bermuda, jedne od zemalja pogodnosti.
Brodske vlasti su zatražile od zadarske Lučke uprave dopuštenje za sidrenje ispred grada i to je sve što se moglo službeno doznati o dolasku jahte “A” u Zadar. Stgla je u nedjelju predvečer ia očekuje se da će danas otploviti. Jesu li njezini putnici izlazili na obalu nitko nije znao, jer u bogataša su i to tajne.
Jahta će se zapamtiti i po tome što ima snažne motore, pa je tako gotovo “pomela” brodice na otocima uz koje je plovila. Primjerice na Rivnju su mnoge brodice “ljubile” dno, kada su ogromni valovi koje je stvarala jahta “A” došli do mjesne luke, a s plaže su kupači bježali i sklanjali stvari od siline valova.
Recimo još i da je osim po velikome bogatstvu, vlasnik ove superjahte na ovim prostorima poznat i po ženidbi sa srbijanskom manekenkom Aleksandrom Nikolić, po čijem prvom slovu u imenu je jahta i dobila ime.