Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Slijedi uklanjanje divljeg odlagališta

Autor: Dunja Maričić

23.08.2009. 22:00
Slijedi uklanjanje divljeg odlagališta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dosad nismo bili upoznati s ovim pitanjem niti nam se itko direktno obratio vezano uz divlje odlaganje otpada. To će se riješiti bez ikakvih problema. Bilo bi bolje i u interesu mjesta i građana da nas se upozorilo za taj problem nego da se on izlaže u novinama, ističu u Općini Bibinje


Kratkim prolaskom kroz Bibinje uočljiv je napredak vezan uz odlaganje otpada. Vidljivo je da svaka kuća ima svoju kantu za odlaganje otpada na osnovi komunalne naknade i da iz te perspektive građani nisu primorani na alternativna rješenja, odnosno na divlja odlagališta otpada.
 No, ipak mještani su negodovali zbog jednog divljeg odlagališta u bibinjskim Padrelama koje ruši prethodno spomenutu sliku urednog odlaganja otpada.
 Unatoč tomu što svako domaćinstvo ima svoju kantu za otpad, mahom oko turističkih kapaciteta i kampova, nalazi se prostor na kojem se odlaže otpad, od krupnih komada i kućanskih aparata do sitnih ambalaža ponajviše stranih proizvođača. Iako je tik uz otpad postavljeno upozorenje “molimo ne bacati smeće”, čini se da pojedinci, mahom stranci, barem koliko se da zaključiti iz priča koje smo čuli na terenu, ne mare za zaštitu okoliša u tuđoj zemlji.
– Općina Bibinje podijelila je kućanstvima oko 1.000 kanti za odlaganje otpada na koju svatko ima pravo. Ako je nekom potrebno više od toga, nije nikakav problem dati i drugu kantu. Podijelili smo ih i kampovima i turističkim kapacitetima, kažu u Općini Bibinje.
I zaista je vidljivo da svaka kuća ima kante za smeće, čak i za razliku od urbanih mjesta nabavljeni su i kontejneri za reciklažni otpad – papir, plastiku i staklo.
Mještani smatraju da nije problem u organizaciji odlaganja otpada, već da je to stvar pojedinaca koji ne mare za sliku Bibinja i koji unatoč svim sredstvima uloženim za odlaganje otpada i odlagališta krupnog otpada u blizini, smeće odlažu “na divlje”.
Iz Općine su nam rekli da za taj problem dosad nisu imali nikakve dojave ni žalbe.
 – Dosad nismo bili upoznati s ovim pitanjem niti nam se itko direktno obratio vezano uz divlje odlaganje otpada. To će se riješiti bez ikakvih problema. Bilo bi bolje i u interesu mjesta i građana da nas se upozorilo za taj problem nego da se on izlaže u novinama, ističu u Općini Bibinje.
Iako je lokalna zajednica već mnogo poradila na ovom pitanju, kažu da će se i ovaj problem riješiti. Jedino ostaje pitanje hoće li oni koji ne mare za zajednicu i bonton unatoč svim uloženim sredstvima i trudu i dalje bacati mrlju na sliku mjesta koje ima vrlo dobro organizirano odlaganje otpada.