Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Troskot: “Nemam veze s drogom”

Autor: Minja Gugić

23.08.2009. 22:00
Troskot: “Nemam veze s drogom”

Foto: Filip BRALA



Milorad Troskot prepričavao je svoje kretanje tog dana kad je uhićen u ožujku prošle godine, a potom je svjedočio otac Ive Bratovića te keramičar koji je radio na kući obitelji Šale u Petrčanima
Želim istaknuti da nemam veze s tom drogom. Živim pošteno od svoje plaće i svog rada. Ne radim ništa nelegalno. Moja prošlost s drogom je završena. Okrenuo sam se obitelji i vjeri. Što se pak, tiče mog poznanstva s Antom Šalom, poznajem ga od 90-tih godina. Mogu ga okarakterizirati kao jednu dobru i brižnu osobu. Jako se interesirao za narušeno zdravlje mog oca i puno mi je pomogao oko njegovog liječenja. Znam da je bio u zatvoru zbog droge. Kad je izašao na slobodu rekao mi je jednom prigodom kako bi se rado zaposlio i radio jer da nema novca i teško živi- rekao je među ostalim iznoseći svoju obranu Milorad Mime Troskot (42) na Županijskom sudu u Zadru.
Naime, danas je nakon ljetne stanke pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Radman nastavljeno jedno od medijskih najzanimljivijih suđenja posljednjih nekoliko godina, a riječ je o najtežem kaznenom djelu iz domene zlouporabe opojnih droga – udruživanje radi preprodaje za što je osim Troskota još optužen Ivo Bratović (37), Ante Šale (37), Tomislav Petković Srića (33) te Bogdan Pepić (48) iz susjedne BiH.
Podsjećamo, riječ je i o najvećoj količini droge koju je PU zadarska zaplijenila u svojoj povijesti – pet kilograma čistog heroina i pet kilograma mješavine paracetamola i kofeina, a osim droge pronađena su i dva pištolja, 32 komada streljiva i 12 detonatora eksploziva.
Troskot iznenadio suce
Tako je Milorad Troskot iznenadio gotovo sve u sudnici, uključujući i Sudsko vijeće kad je na početku rasprave podigao dva prsta u zrak, zatraživši da odmah iznese svoju obranu na što ima zakonsko pravo.
Detaljno je prepričao svoje kretanje tog, za njega kobnog 12. ožujka prošle godine kad je bio uhićen, a potom i pritvoren. Prema njegovim tvrdnjama, slučajno je sreo Antu Šalu koji ga je zamolio da ga tog prijepodneva svojim autom prebaci do benzinske crpke u mjestu Pirovac jer njegov auto nije u baš posve ispravnom stanju.
– Šale me zamolio da ga tamo prebacim jer ima dogovor s keramičarom koji radi na toj crpki, a treba mu zbog izvođenja radova na kući u Petrčanima. Rekao sam mu da nema problema, no prije toga sam otišao kući, a mi smo se dogovorili da ga “pokupim” kod Mercatora. Kad sam došao kući majka me zamolila kad već idem u tom smjeru da skoknem do naše kuće u Kašiću po kapulicu. Kako tamo nitko ne živi dala mi je i ključ – detaljno je prepričavao Mime Troskot.
Kako je pričao dalje, kad su došli do crpke u Pirovcu majstora tamo nije bilo, ali mu je Šale na to rekao: “Evo, upravo majstor dolazi”. Troskot je potom vidio automobil koji je imao BiH registarske oznake.
– Ante je izašao iz mog auta, prišao tom čovjeku i s njim pričao. Bio je to stariji čovjek, oko 50 godina i imao je naočale za vid. Šale je sjeo s njim u auto i krenuli su. Mislio sam da će ga on prebaciti nazad do Zadra, no nakon nekih 20-tak metara su stali. Šale je potom izašao i opet došao do mene upitavši me mogu li ga ipak ja prebaciti i nazad jer da majstor ne može. Rekao sam mu da mogu i krenuo za njima. Nakon uvale Prosika skrenuli su ulijevo na jedan bijeli put. Kad sam ja došao na to mjesto, nije više bilo ni majstora ni njegova auta. Vidio sam samo Antu koji je stajao, a kraj njega je bila jedan poveća papirnata vrećica. Nisam vidio, a niti gledao što je u njoj. Nisam ništa sumnjao. Onda smo krenuli prema Kašiću- pojašnjavao je Troskot.
Šale Troskotu:”Ništa ne pitaj!”
U kući u Kašiću, Troskot je kraj Šale u jednom trenutku vidio “neku stvar pravilnog oblika omotanog selotejpom” i vrećicu na podu kraj njega. Troskot je Šalu upitao što mu je to, a on mu je odgovorio: “Prijatelju, ništa ne pitaj. Imam problem. Samo mi treba minut da nešto vidim”.
– Je li to ono što mislim da je – nastavio je prepričavati Troskot, dodajući kako je mislio na drogu jer je tako nešto vidio na televiziji, a Šale mu je na to ponovio: “Ništa me ne pitaj!”. Troskot je potom, prema njegovim tvrdnjama, inzistirao da Šale “s tim” izađe iz njegove kuće, no već je bilo kasno jer su u tom trenutku u kuću upala trojica naoružanih policajaca.
U daljnjem tijeku rasprave, Troskot je pojasnio da je kasnije na sudu u liku “majstora” prepoznao Bogdana Pepića, a što se pak, tiče prvooptuženog Bratovića, za njega je Troskot rekao kako ga zna samo iz viđenja.
Svjedočio je još otac Ive Bratovića, a vezano uz socijalni status obitelji. Za sina je rekao da se ne drogira i da je strastveni lovac. Na kraju je kratko svjedočio i keramičar koji je radio na novoj kući obitelji Šale u Petrčanima.
Suđenje se nastavlja i sutra.